Jag trodde i min enfald att Anders Tegnell hade bytt åsikt om munskydden – men det hade han inte alls.

Vid lunchtid igår kallade socialminister Lena Hallengren och statsepidemiolog Anders Tegnell till presskonferens i regeringskansliet. Alla journalister ställde sig på tå. De såg framför sig ett stort politiskt utspel som skulle lysa upp det annars så kompakta nyhetsmörket.

Anders Tegnell och Lena Hallengren
Bilder: folkhalsomyndigheten/regeringen.se
Grafik: Elisabet Höglund

Vad  tänkte Lena Hallengren berätta? Och vad tänkte Anders Tegnell avslöja, han som bara en och en halv timma senare skulle hålla en egen presskonferens på Folkhälsomyndigheten där dagens coronabulletin skulle presenteras? Förväntningarna var enorma.

Vad blev det? Nada. Lena Hallengren hälsade välkommen och lämnade omedelbart över ordet till Anders Tegnell. Nu hade han väl ändå en riktig kioskvältare att presentera? Men nej.

Anders Tegnell
Bild: Folkhälsomyndigheten

Anders Tegnell mässade bara på i vanlig stil att man skulle hålla avstånd i kollektivtrafiken. Buss- och tågbolagen borde köra med halvfulla bussar och tåg. Sen förklarade han att Folkhälsomyndighetens gamla rekommendation om att arbeta hemifrån istället för att gå till jobbet kvarstod fram till årsskiftet. Jaha.

Munskydd
Bild: Elisabet Höglund

Det var allt. Jag hade naturligtvis trott att översteprästen Tegnell skulle komma med något mera spektakulärt, till exempel att han hade ändrat åsikt om användningen av munskydd, men det gjorde han inte alls. Han fick inte ens frågan från det fåtal reportrar som hade släpat sig till regeringskansliet denna trötta torsdagseftermiddag.

Det har kommit fram alltfler bevis för att munskydd faktiskt kan bidra till att förhindra smittspridning. Definitivt hindrar munskydd redan smittade personer från att smitta ner andra. Viruspartiklarna stannar kvar innanför munskyddet.

Munskydd
Bild: Elisabet Höglund

Men det finns nu bevis för att munskydd även kan skydda mot att bli smittad. Viruspartiklarna hindras av munskyddet från att tränga in i dina luftvägar.

Fredrik Elgh
Bild: umu.se

En av de svenska forskare som under hela pandemin har pläderat för munskydd är professorn i virologi vid Umeå Universitet, Fredrik Elgh. Senast idag har han i flera svenska medier förklarat att bruket av munskydd skulle kunna förhindra stor smittspridning. Det gäller enligt Elgh särskilt personer som är stora smittspridare utan att själva ha några symptom.

Enligt Fredrik Elgh ger munskydd självklart inget hundraprocentigt skydd men det ger mer skydd än att inte använda något munskydd alls. Munskyddet hindrar droppar med viruspartiklar från att spridas till andra människor när de smittade hostar eller nyser.

Munskydd
Bild: Elisabet Höglund

Men i Sverige är munskydd uppenbarligen helvetet på jorden. Det är Anders Tegnell som hela tiden ha gått i bräschen i kampanjen mot munskydd. Han anser dels att munskydd inte alls skyddar, dels att de kan vara direkt farliga att använda.

Detta är naturligtvis nonsens. Anders Tegnell har bestämt sig för att till det bittra slutet motarbeta munskydd i Sverige. Det spelar då ingen som helst roll hur många människor som skulle kunna undkomma smitta om munskydd användes. Anders Tegnell är fastnaglad vid sitt prestigetänkande. Det går inte att rubba honom. Dessutom är han enväldig när det gäller rätten att bestämma om svenskar ska få bära munskydd eller ej.

De allierade Anders Tegnell och Lena Hallengren
Grafik: Elisabet Höglund

Socialminister Lena Hallengren förklarade häromdagen att det inte är regeringen som ska fatta beslut om skyddsutrusning. Med det menade hon att det inte är hon eller regeringen som ska bestämma om munskydd ska användas eller ej. Detta är en fråga enbart för Folkhälsomyndigheten.

Bild: Ministerio de Produccion Comerio

Men lyssna nu! Är det inte regeringen som styr Sverige? Eller är det Anders Tegnell som styr? Ja, uppenbarligen. Problemet är att Anders Tegnell inte har valts till ledare för svenska folket. Han är inte vald alls. Det är regeringen som bestämmer – men när det gäller en av de allra viktigaste frågorna i den här pandemin, nämligen hur människor ska skyddas mot smitta, så har regeringen kapitulerat totalt och lämnat över all beslutanderätt till Anders Tegnell.

Detta är farligt och skadligt, inte bara för folkhälsan utan också för demokratin. I ett krisläge är det regeringen som ska bestämma, inte en statsepidemiolog, hur beslutsam och envis han än är.

Detta är inte mindre än en skandal.

Varför är det så svårt att erkänna att munskydd faktiskt kan skydda mot viruset? Jo, därför att herr Tegnell personligen har bestämt sig för att munskydd inte är bra – trots att det under det gångna halvåret har publicerats flera internationella studier som har visat att munskydd faktiskt kan skydda mot smitta.

EU-ministrar med munskydd
Bild: consilium.europa.eu

Och varför bär så många andra människor på jorden, inklusive politiker, munskydd, om det inte skulle vara bra? Har alla andra i världen fel när det gäller munskydd? Är det bara Anders Tegnell och hans språkrör Lena Hallengren som har rätt? Till och med WHO rekommenderar idag munskydd.

Men i Sverige får vi inte använda munskydd. Jag tycker att svenska folket nu borde visa prov på både civilkurage och civil olydnad och börja använda munskydd trots att Anders Tegnell ogillar det. Varför ska vi svenskar alltid vara så lydiga? Varför kan vi inte fatta egna beslut om vår hälsa och överlevnad? Varför ska en statstjänsteman som Anders Tegnell bestämma över våra liv

Munskydden hänger i köket i väntan på att användas
Bild: Elisabet Höglund

Själv har både Bosse och jag börjat hamstra munskydd, både på Apoteket och på nätet. Jag har redan samlat på mig en rejäl hög med munskydd som jag tänker använda när det behövs, det vill säga när jag träffar andra människor. oavsett om de är smittbärare eller inte.

Dock misstänker jag var haken sitter: Det finns inte tillräckligt många munskydd att sälja till behövande svenskar. Därför ska ingen bära munskydd.