Jag undrar om Magdalena Andersson verkligen sover gott om nätterna nu – med hotet om utplacerade ryska kärnvapenmissiler längs den finska gränsen!

Sveriges stadsminister Magdalena Andersson verkar vara en cool kvinna. Utåt sett förefaller hon lugn och oberörd vad som än händer. Men ingen svensk statsminister har väl under så kort tid fått uppleva så mycket utrikespolitisk dramatik som hon. Jag tänker inte bara på Rysslands invasionskrig i Ukraina och på alla de vidrigheter som vi redan har tvingats åse där. Kriget i Ukraina är inte bara ett svenskt problem. Det är ett internationellt problem.

Magdalena Andersson
Bild: Ninni Andersson/regeringskansliet

Nej, Magdalena Anderssons huvudbry borde istället handla om en annan fråga som är sprungen ur kriget i Ukraina, nämligen Sveriges och Finlands långt framskridna planer på att ansöka om medlemskap i Nato – och Rysslands skrämmande hot sen Vladimir Putin har förstått att varken Finland eller Sverige bryr sig om vad Ryssland tycker.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson och hennes finländska motsvarighet Sanna Marin vid onsdagens presskonferens.
Bild: Ninni Andersson/regeringskansliet

Ryssland och Vladimir Putin är rasande och döljer inte sitt ursinne över att Sverige och Finland med stormsteg närmar sig Nato. Missnöjet visar man genom att skramla med kärnvapenhotet. Ryssland accepterar nämligen inte att Sverige och Finland förvandlas till Nato-länder. Det skulle enligt det ryska sättet att se öka hotet mot Ryssland eftersom alla länder runt Östersjön då skulle bli Nato-länder och inte, som idag, enbart de baltiska staterna och Polen.

Dimitrij Medvedev
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Den person som de senaste dagarna har uttryckt sig mest hotfullt är Dimitrij Medvedev, biträdande ordförande i det ryska säkerhetsrådet. Medvedev har tidigare varit både president och premiärminister i Ryssland och är en person som står Vladimir Putin nära. För några dagar sen förklarade den alltmer höklike Medvedev att Sverige och Finland efter närmandet till Nato nu är att betrakta som Rysslands fiender och ”motståndare”:

”Om Sverige och Finland går med i Nato kommer Ryssland att behöva ”vidta åtgärder” runt Östersjön”, sa Medvedev enligt nyhetsbyrån Reuters. ”Det kan inte längre bli tal om någon kärnvapenfri status för Östersjön”. 

”Balansen måste återställas”, dundrade han.

”Men jag hoppas att förnuftet kommer att segra”, fortsatte Medvedev. ”Om det inte gör det får Sverige och Finland räkna med att leva med kärnvapen i sin omedelbara närhet.”

Dimitrij Medvedev
Bild: shutterstock.com/köpt bild

Medvedev poängterade att en sådan situation skulle innebära att ”Natos gräns mot Ryssland ökar med det dubbla”.

”Därför blir det nödvändigt att stärka gränserna”, sa han och fick sjävklart applåder från Kreml. Så här sa nyligen Kremls presstalesman Dmitrij Peskov i samband med en pressträff:

”Självklart. Låt oss inte glömma presidentens order om att vår västra flank måste stärkas på grund av den växande Nato-militära uppbyggnaden vid vår västra gräns”.

När Dimitrij Peskov uttalar sig på det sättet ska man ta honom på allvar. Han är inte vem som helst. Han är Kremls röst utåt.

Putin – en mardrömsgestalt för Sverige och Finland
Grafik: Elisabet Höglund

När Magdalena Andersson läser vad de högt uppsatta ryska herrarna hotar med så borde hon inte kunna sova särskilt bra om nätterna. Hon borde i alla fall drömma mardrömmar om den farligaste av dem alla, nämligen Vladimir Putin. Det är ett stort – och modigt – steg som Sverige och Finland nu tar när man planerar att söka medlemskap i Nato. Magdalena Andersson är väl medveten om att detta är förenat med stora risker.

Utrikesminister Ann Linde
Bild: Ninni Andersson/regeringskansliet

Det är också Sveriges utrikesminister Ann Linde som leder den arbetsgrupp med de åtta riksdagspartierna som ska arbeta fram underlaget till Sveriges nya säkerhetspolitiska doktrin.

”Det är oacceptabelt att Ryssand hotar enskilda länder beroende på vilken säkerhetspolitisk linje man väljer”, sa Ann Linde häromdagen. ”Ryssland ska inte ha några synpunkter på vilka säkerhetspolitiska val Sverige gör. Det är upp till oss själva att bestämma.”

Som svar på Dimitri Medvedevs uttalande att Ryssland kan ändra placeringen av sina kärnvapen sa Linde så här:

”Det är en sådan sak som självklart kommer att vara med i den analys vi nu gör tillsammans med de åtta riksdagspartierna”.

Utrikesminister Ann Linde fördömer de ryska hoten
Bild: Ninni Andersson/regeringskansliet

Hon säger inte att den ryska skrämselpropagandan mot Sverige kommer att få Sverige att avstå från att söka medlemskap i Nato. Men lite ängslig verkar Ann Linde vara i alla fall.

När Ryssland nu hotar med att möblera om i sin kärnvapenarsenal och placera ut kärnvapenrobotar för att skydda Rysslands ”nya” och betydligt längre gräns mot Nato (Finlands gräns mot Ryssland är 134 mil lång!) så låter det som om det handlar om en stor förändring.

Finlands gräns mot Ryssland är inte mindre än 134 mil lång!
Bild. shutterstock.coom/köpt bild

Det är inte riktigt sant. När Medvedev talar om Östersjöns ”kärnvapenfria status” idag så ljuger han. Ryssland har redan stationerat ut kärnvapen vid Östersjön, nämligen i den lilla ryska enklaven Kaliningrad i Östersjöns sydöstra hörn.

Den ryska enklaven Kaliningrad – en bedårande Potemkinkuliss
Bild: Russian Travel Blog

Kaliningrad, som i turistbroschyrerna framställs som ett underskönt och attraktivt turistmål, är som en Potemkin-kuliss. Enklaven är vacker på ytan men bakom den finns hotfulla och farliga militära anläggningar, till exempel stora ubåts- och flygbaser – och inte minst kärnvapenrobotar. Sen 2018 finns ett permanent förband med så kallade Iskander-robotar i Kaliningrad. Iskander-roboten är en mobil (flyttbar) ballistisk kortdistansrobot med en räckvidd som idag uppgår till minst 40 mil. Robotarna har också kapacitet för kärnvapen.

De fruktade ryska Iskanderrobotarna finns sen flera år tillbaka i det idylliska Kaliningrad
Bild: Medium

Så redan idag hotas alltså Sverige av ryska kärnvapen som är placerade bara 30 mil från svenskt territorium. Även på Kola-halvön finns kärnvapen som om de avfyras skulle kunna förstöra stora delar av norra Europa. Här är den ryska nordflottan och de strategiska raketubåtarna förlagda. Det finns också uppgifter om att kärnvapenförråden håller på att byggas ut på Kola-halvön.

Grafik: Elisabet Höglund

Men kärnvapenhotet ökar naturligtvis ännu mer om Ryssland skulle bestämma sig för att gruppera om och till exempel placera kärnvapenanläggningar längs den rysk-finska gränsen. Och ju mer kärnvapen som flyttas om, desto större är risken att kärnvapnen också används.

Men i Sverige vill ingen än så länge tro att hoten från Ryssland är något annat är just – hot. Ryssarna vill skrämma Sverige och Finland för att få dessa länder att avstå från sin medlemskapsansökan till Nato.  Experter kallar det som Ryssland håller på med för ”kärnvapenutpressning” och ”kärnvapenretorik”. Ryssland vill visa musklerna för att underkuva sina grannländer.

Gatorna i städerna Irpin och Bucha utanför Kiev fyllda av massekrerade stridsvagnar och bilar samt döda människokroppar. Bilden togs igår de 3 april
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

Javisst, man får hoppas att experterna har rätt. Men vi behöver bara gå sju veckor tillbaka i tiden för att upptäcka något som ingen tidigare trodde var möjligt, nämligen ett invasionskrig i Ukraina iscensatt av Ryssland. Ingen i väst trodde att Ryssland skulle anfalla Ukraina. Ingen trodde att samma Ryssland skulle starta en sådan massförstörelse och ett sådant blodbad som vi nu är vittnen till i Ukraina. Men vi i väst hade fel.

Kärnvapenmissiler
Bild. shutterstock.com/köpt bild

För Ryssland med Vladimir Putin i spetsen är oförutsägbart, svekfullt, nyckfullt, lögnaktigt, självsvåldigt och maktfullkomligt. Om Vladimir Putin en dag skulle vilja känna hur det känns att få använda sina kärnvapen så gör han det. Ett sådant hot är just nu i första hand riktat mot Ukraina men hotet kan lika gärna omdirigeras till Finland och Sverige om Putin känner för det.

Jag hoppas att mina spekulationer förblir spekulationer och inte verklighet.