Julen är glädjens högtid, sägs det i reklamen. Tyvärr är det precis tvärtom: Julen är en illusion och är istället sorgens och ensamhetens högtid.

Julen är en fiktion och en illusion, en illusion som vi människor själva har skapat för att göra våra liv en aning drägligare, för att ha något att längta till och se fram emot och något att sakna. Inför julen tömmer vi våra bankkonton för att köpa presenter som ingen vill ha och som ofta är helt onödiga. Vi har kapitulerat inför de giriga affärsmännens förföriska reklam i tron att vi blir lyckligare av att köpa deras produkter.
Jultomten kommer med alla klapparna på en BMX-cykel
Bild: Merry

Men det är inte vi som blir lyckligare. Det är butiksinnehavarna som ser hur deras vinster stiger i takt med försäljningen. Dessutom konstaterar vi varje år hur många det är som omedelbart efter jul byter sina julklappar till något som passar dem bättre. Vad ska man då med julklappar till?
Klappar under granen – hur många av dessa byts inte ut under mellandagarna?
Bild: Betson
Klappar under granen
Bild: Nya Casino
Inför den här julen har dock Svensk Handel antytt att julklappsförsäljningen och julhandeln generellt kommer att minska något jämfört med tidigare år. Men handlarna behöver inte oroa sig. Årets julhandel beräknas ändå omsätta 21.5 miljarder kronor. Inga småpotatis alltså.
Orsaken till ”minskningen” kan vara att folks plånböcker har blivit tunnare men orsaken kan också vara näthandeln. Sen några år tillbaka köper alltfler människor sina julklappar på nätet, inte sällan från andra länder. Jag antar att dessa e-inköp inte är inräknade i Svensk Handels försäljningsstatistik.

Så globalt sett behöver alltså de giriga kapitalisterna inte oroa sig för att de inte tjänar tillräckligt med pengar, inte ens under ”fattigmansåret” 2023 med dess chockhöjda räntor, chockhöjda matpriser och höga el- och drivmedelspriser, företeelser som gör de redan rika ännu rikare och de fattiga ännu fattigare.
Grafik: Elisabet Höglund
I år, julen 2023, är det sällskapsspelen som är Årets julklapp. Svensk Handel haussar upp denna julklapp genom att säga: ”Årets julklapp står för gemenskap och utveckling”. Vilket nonsens! Sällskapsspel har funnits i alla tider men förlorade sin dragningskraft när datorer, TV-spel, surfplattor och mobiltelefoner visade sig roa barn och vuxna mer än att spela fia eller schack. På vilket sätt ska Alga Fiaspel, Rubiks kub eller Backgammon kunna locka barn och ungdomar mer än deras älskade TV-spel, är en fråga jag ställer mig. Men man vet ju aldrig.
TV-spel – vill barnen byta ut sina älskade TV-spel mot sällskapslekar?
Skärmavbild
Julen är inte bara en pengaslukare. Den är dessutom farlig för hälsan. I en tidning hittade jag häromdagen följande rubrik:
”Är helt slut av bara tanken på jul”
Är det någon som känner igen sig? Säkerligen. Ordet stavas nämligen  S T R E S S.
En annan variant av julstress
Bild: Mild
Nära kollapsen …
Biild: Fias Kraft & Hälsa

Kombinationen allvarlig stress och fet mat – som hör julen till – kan vara ödesdiger. Feta inlagda sillar, fet skinka, feta revbensspjäll, feta prinskorvar och fet sylta, feta köttbullar och fet Janssons frestelse. Därtill kommer alkoholen i form av julöl, julglögg, olika sorters viner, Absolut vodka, Skånsk akvavit, rysk vodka, gin och tonic, konjak, whisky och massor av andra spritsorter, alla proppfulla med kalorier. Det smakar gott för en stund men kan bli förödande om det förtärs i för stora mängder under för lång tid.

Julskinka
Bild: Skina Mor-Mia
Julmat
Bild: recept.se
Julmat
Bild: Natural fit

Det är inget ovanligt att folk tvingas åka ambulans till sjukhus efter att ha förätit sig på fet julmat och stora mängder alkoholhaltiga drycker, vilka tillsammans har slagit ut levern. Då är nog inte ”glädjens högtid” värd sitt namn längre.

Julen kräver också att man bara   m å s t e  titta på Kalle Ankas jul klockan 15.00 på julafton – trots att folk har sett samma fåniga film dussintals gånger tidigare. Men tradition är tradition och den måste upprätthållas. För min egen del var det minst trettio år sen jag tittade på Kalle Ankas jul och kommer inte att göra det i år heller.

Kalle Ankas jul
Bild: Högtider och traditioner
Julotta
Bild. Svenska Kyrkan

De som fortfarande älskar julen hatar nog mig nu om de inte redan har hatat mig i många år. Jag är en glädjedödare, en person som trampar på våra fina svenska jultraditioner, en satmara som missunnar andra människor lite glädje.

Nej, det är faktiskt inte så. Alla som vill fira jul har självfallet rätt att göra det om det hjälper mot vardagens slit och tristess. Jag säger bara vad jag själv tycker.

Min syster och jag trodde länge på tomten
Bild: Privat

Som barn älskade jag förstås julen eftersom julen är barnens högtid. Men allteftersom började jag genomskåda falskheten och med tiden försvann den förhäxande kärleken till julen. Tidigt fick jag lära mig att tomten inte alls fanns i verkligheten. Han var en påhittad figur. Hos oss var det pappa som kom dragande med julklapparna i en säck av juteväv. De julklappar jag fick hade mamma köpt redan tidigt på hösten. I paketen låg det mest yllestrumpor och yllebyxor som jag absolut inte ville ha.

Min familj
Bild: Privat

Några år senare förstod jag att julen inte alls var till för barnens skull. Den var till för affärsmännens skull, för att tillgodose deras önskan att råna vanligt folk på deras surt förvärvade slantar och själva öka sina redan enorma förmögenheter. Julen var ett kommersiellt jippo, liksom Fars Dag och Mors Dag. Visserligen säger affärsidkarna att julhandeln skapar fler arbetstillfällen men det är en sanning med modifikation och ett sätt att lägga ut dimridåer för att dölja det verkliga syftet med julen: att tjäna grova pengar.

Jesusbarnet i krubban i Betlehem
Bild: Stillsam

Snart genomskådade jag också det kristna julbudskapet att Herrens son Jesus Kristus hade kommit till jorden för att frälsa oss människor. Från vadå? undrar jag. Denna myt grundlade sedan den kristna religionen som fortfarande efter mer än 2000 år hänger sig kvar bland dem som inte orkar leva om de inte är övertygade om att det finns en gud, som är god och som skyddar oss från allt ont. Vid det här lagen borde de kanske ha märkt att det inte alls finns någon gud som skyddar oss. Om han alls finns, struntar han totalt i oss.

Jesus
Bild: State.com

Detta är kanske den värsta lögnen när det gäller julen. En man vid namn Jesus kan mycket väl ha fötts i en krubba i Betlehem för några tusen år sen. Men han var säkert mest en bråkstake och anarkist som senare blev en del av en maktkamp som århundrade efter århundrade har pågått i denna del av världen och som har resulterat ett ständigt pågående religionskrig mellan kristna, judar och muslimer.

Jesus
Bild: Sky history

Jesus var inte Guds son. Han var en helt vanlig människa som påstod sig vara Guds son. Istället var han en vanlig folkuppviglare som betydligt senare började kallas den förste kommunisten.

Jag tror varken på Gud eller Jesus. Om de hade funnits och haft makt över oss människor så hade inte 8 000 oskyldiga barn i Gaza dödats av israeliska soldater, inte heller 10 000 vuxna människor, en del av dem soldater men de flesta vanliga palestinier.

Flyktinglägret Khan Younis bombas av Israel
Bild: Yusuf Muhammed

Då skulle sen snart två år tillbaka inte ett blodigt och fullkomligt meningslöst krig ha rasat mellan Ryssland och Ukraina.

Grafik: Elisabet Höglund

Då skulle inte ens en galning som Vladimir Putin ha fötts och använt sin makt för att sprida skräck i resten av världen. Då skulle inte heller Adolf Hitler ha fötts och tillåtits gasa ihjäl 4 miljoner judar i förintelselägren och försatt hela Europa i ett undantagstillstånd med en blodspillan och en allmän förödelse utan dess like. Då skulle inga andra despoter som t ex Josef Stalin, Francisco Franco och Benito Mussolini heller ha tillåtits döda och tortera oskyldiga människor.

Omkring 10 miljoner soldater fick sätta livet till bland annat i skyttegravarna under första världskriget.
Dresden – andra världskrigets mest sönderbombade stad
Bild: Populär historia

Då skulle inte 17 miljoner soldater och civila ha dödats under första världskriget. Inte heller skulle mellan 40 och 70 miljoner människor ha dödats under andra världskriget. Därtill kommer alla andra krig som har rasat under århundradenas lopp med miljontals mänskliga offer som följd.

Gud Fader – finns han?
Bild: wikipedia

Det är därför jag aldrig har trott på Gud. Jag är inte ens konfirmerad. Gud är – liksom julen – en myt för att hålla oss människor lugna och lydiga och bedöva oss med någon slags konstlad glädjeyra som ska dölja att vi alla egentligen är djupt olyckliga.

Julen har kallats gemenskapens högtid. Det är bara sant för en begränsad del av mänskligheten. För hundratusentals människor är julen istället ensamhetens högtid. På julen umgås bara familjen och delar av släkten. Alla andra är utestängda. De som inte hade eller har någon familj har heller ingen att fira julen med. Då känns ensamheten långt värre än under alla andra dagar på året.

Den stundande julaftonen kommer att bli som vilken söndag som helst för min man och mig.

Jag ska tillbringa julen med min man och vår katt. Vi kommer inte att ha någon julgran. Vi ska inte äta traditionell julmat. Vi kommer inte att ge varandra några julklappar. Vår julafton kommer att bli som vilken söndagskväll som helst. Det låter kanske trist – men vi slipper i alla fall förljugenheten.