Det finns all anledning att misstänka att personalen på Folkhälsomyndigheten under dessa dagar har alldeles för mycket att göra. Myndigheten hinner uppenbarligen inte kolla och dubbelkolla de siffror som man går ut med till offentligheten. Det bästa exemplet är den fatala miss som Folkhälsomyndigheten gjorde sig skyldig till i förrgår.
Då publicerade FHM en matematisk modellering av smittspridningen i Stockholm. Slutsatsen i rapporten var att det i Stockholm går 1 bekräftat fall av covid-19 på 1 000 obekräftade fall totalt. Eftersom det den 10 april fanns 4 000 rapporterat smittade i Stockholmsregionen skulle det betyda att det finns inte mindre 4 miljoner människor i Stockholms län som var smittade av covid-19. Samtidigt slog folkhälsomyndigheten fast att toppen på smittspridningen i Stockholm hade nåtts den 15 april.
Bara den siffran fick många ögonbryn att höjas. Hur kunde det finnas 4 miljoner smittade i Stockholms län när det bara bor 2,4 miljoner människor här? Någonting måste ha gått väldigt fel i Folkhälsomyndighetens modelleringar.
Senare under dagen gick myndigheten ut med en ny, ”rättad”, version, ett ”förtydligande” som man kallade det. Nu handlade det plötsligt bara om 1 smittad person på totalt 100 obekräftade 100 fall, alltså mellan 400 000 och 600 000 smittade.
Men inte heller det var rätt. Igår, onsdag, drogs därför hela rapporten in. Det fanns nämligen fler felaktigheter i den.
Och idag fick vi nya siffror i samband med Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens. Nu såg statistiken plötsligt helt annorlunda ut. Det var inte längre 1 bekräftat smittad person i Stockholm på 100 obekräftade fall av covid-19. Nu var det ”bara” 1 bekräftat smittat fall på 75 obekräftade. Det här är krångligt så det förslår. Inte lätt att hänga med i svängarna.
Samtidigt kunde bitr. statsepidemiolog Anders Wallensten idag korrigera sig själv på ytterligare två punkter. Dels var det inte den 15 april som toppen av smittspridningen nåddes i Stockholm utan redan den 8 april. Samtidigt kunde han konstatera att omarbetningarna av modelleringarna visat att 26 procent av invånarna i Stockholms län var smittade eller hade varit smittade den 1 maj i år, alltså om cirka en vecka.
Vi får sannerligen hoppas att dessa siffror nu är korrekta och att vi kan lägga den här pinsamma historien bakom oss.
Det är pinsamt och skadligt för Folkhälsomyndighetens allmänna trovärdighet att man publicerar rapporter som bygger på helt felaktiga antaganden. Vem ska kunna lita på Folkhälsomyndigheten i fortsättningen? Den svenska strategin har redan mött hård kritik från andra länder i Europa. De senaste dagarnas gigantiska miss minskar inte den kritiken.
Det är inte bra för Folkhälsomyndighetens anseende att deras egna experter dag efter dag tvingas stå och dementera myndighetens egna uppgifter.
Fram till idag på eftermiddagen fanns nästan 12 000 bekräftade fall av smitta i Sverige. Det är en ökning på nästan 500 fall bara sen igår, alltså en kraftig ökning. Antalet dödsfall i covid-19 i Sverige har nu stigit till över 1 200, 1 203 för att vara exakt. Det är nästan en magisk gräns och en siffra som alla måste ta på stort allvar. Jämfört med gårdagen handlar det om 170 nya dödsfall.
På gårdagens presskonferens betonade statsepidemiolog Anders Tegnell att smittkurvan i Stockholm ”ligger rakt” ända sen början av april. Situationen i Stockholm var alltså enligt honom tämligen stabil.
Men idag blev han omedelbart korrigerad av sin biträdande, Anders Wallensten, som kunde visa upp nya rekordsiffror både för antalet bekräftat smittade i hela landet och antalet smittade i Stockholm.
”Det handlar idag om ett mycket högt värde”, sa Anders Wallensten. ”Vi har inte någon nedgång av smittspridningen i Sverige!” Enligt Wallensten stod smittspridningen för en stor andel av ökningen av smittade i Stockholm.
”Vi har heller ingen nedgång i Stockholm”, förklarade han.
Det kändes nästan som en omvändelse under galgen. Folkhälsomyndigheten har enligt min uppfattning spelat ner smittriskerna i Stockholm och länge talat om ”en stabil situation”. Samtidigt har smittskyddsläkaren i Stockholm Per Follin med en dåres envishet förklarat varje dag hur allvarlig situationen är i Stockholm.
Först nu verkar han ha blivit trodd. Bättre sent än aldrig.
Slutsatsen är att regeringen och Folkhälsomyndigheten definitivt inte har fått smittspridningen av covid-19 under kontroll. Tvärtom. Smittan fortsätter att sprida sig, inte bara i Stockholm utan också ute i landet.
En fråga återstår: När får vi se nya hårdare restriktioner? Kanske inte den här veckan men fortsätter smittspridningen att öka kommer regeringen sannolikt att gå in med tuffare restriktioner. Kanske måste till exempel restaurangerna helt stänga sina uteserveringar eftersom vi dagligen har fått bevis för att trängseln på uteserveringarna är fortsatt mycket hög – trots alla förmaningar, varningar och restriktioner.
Det ser inte bra ut just nu. Den här våren kommer definitivt att vara förlorad för oss i Sverige.
Jag räknar också med att även sommaren kommer att bli förlorad. Inga midsommarfester så långt ögat når.
Istället får vi inrikta oss på att se fram emot hösten!!!???
Fast roligare kan man ju ha det.