Jag trodde att Donald Trump bara var lätt rubbad. Nu förstår jag att han är fullkomligt galen. Vill injicera desinfektionsmedel i lungorna på covid-sjuka!

 

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Helst borde jag gråta eftersom den man, Donald Trump, som idag styr USA och som kan komma att bli omvald i slutet av det här året är komplett galen. Det är många som har hävdat detta långt före mig men budskapet kan inte upprepas tillräckligt många gånger.

Donald Trump
Bild: thewhitehouse.gov.

Den man som styr världens viktigaste demokrati, USA, beter sig som en sysslolös – och framförallt outbildad och obildad –  tonåring. Inte bara sysslolös, förresten. Han är dessutom fullkomligt galen. Hans galenskaper har uttalats under fyra år nu men han har alltid kommit undan med att han har haft starkt stöd hos de amerikanska väljarna. Jovisst, men vilka väljare talar vi om?

Det finns ett uttrycker som lyder så här: Varje folk får de ledare de förtjänar. Detta är naturligtvis inte alltid sant. Det finns maktgalna diktatorer som tilltvingar sig makten utan att folket har fått säga ett ord.

Donald Trump
Bild: youtube.com

Kan man säga att detta uttryck är tillämpligt på USA? Ja, det kan man. Förenta Staternas president Donald Trump har valts i ett demokratiskt val. Hans majoritet var inte alltför stor men han vann. Det betyder att han inte tillskansade sig makten genom en statskupp. Däremot kan man säga att han tillskansade sig makten med dåliga argument men det är ju inte olagligt.

Men nu känns det som om måttet vore rågat. Donald Trump kommer av allt att döma att återväljas till USA:s president i presidentvalet i slutet av det här året. Inget talar för något annat. Det verkar dock som om hans väljare inte vet vad de kommer att rösta på.

En galning. Kanske en psykopat. I varje fall en fullkomligt omdömeslös person.

Coronapandemin har drabbat USA mycket hårt.
Bild: opendemocracy.net

I samband med presidentens dagliga presskonferens natten till idag svensk tid yttrade han saker som borde få vilken amerikansk väljare som helst att ta avstånd från honom. Han sa nämligen rent häpnadsväckande saker med anledning av den pågående coronapandemin som drabbar USA på det mest fasansfulla sätt.

Frågan om desinfektionsmedel kom av någon anledning upp på presskonferensen.  Det hävdades att desinfektionsmedel har bra effekt för att rengöra ytor från farliga virus och bakterier. Då föreslog plötsligt presidenten att desinfektionsmedel också borde kunna provas på människor:

Donald Trump tycker att man ska injicera desinfektionsmedel i coronasjuka människors lungor.
Bild. sverigesnatur.com

”Jag har sett desinfektionsmedel som slår ut det mesta på en minut. På en minut! Finns det ett liknande sätt som vi skulle kunna använda det på, till exempel att injicera det på människor på samma sätt som när man städar?” frågade sig presidenten.

Han beskrev vad desinfektionsmedel kan göra med lungorna. ”Det gör ett enormt jobb på lungorna”, förklarade han.

”Det vore intressant att kolla in det. Man skulle förstås behöva använda läkare. Men det låter faktiskt intressant”, var Donald Trumps slutsats.

Jag hä-ä-ä-ä-pnade när jag läste detta. Hur kan presidenten för Förenta Staterna föreslå att läkare injicerar desinfektionsmedel på coronasmittade patienter? Självklart kom det många reaktioner på Donald Trumps bisarra idé:

Till TV-kanalen NBC News säger till exempel lungspecialisten Vin Gupta så här:

”Iden om att injicera eller inta någon form av rengöringsmedel är oansvarig och farlig. Det är en metod som används av personer som vill ta livet av sig.”

Även ett företag som tillverkar desinfektionsmedel protesterar mot Trumps förslag.
Bild: rb.com

Donald Trumps uttalande fick även företaget RB, som tillverkar rengöringsmedlet Dettol och Lysol, att gå ut med en varning med följande lydelse:

”Som global ledare för hälso- och hygienprodukter, vill vi vara tydliga med att desinfektionsprodukter under inga omständigheter får användas i människokroppen (genom injektion, förtäring, eller på annat vis)”.

USA är hårt drabbat av covid-19. Det senaste dygnet har det rapporterats 3 176 dödsfall som har varit kopplade till viruset. Det betyder att USA nu har nästan 50 000 dödsoffer i covid-19. I USA har fler medborgare dött av viruset än i något annat land. Antalet smittade är idag 868 395 personer enligt John Hopkins-universitetet som varje dag förser världen med uppdaterad coronastatistik.

I samband med gårdagsnattens presskonferens lanserade Donald Trump även en annan teori som skulle kunna hjälpa till att bekämpa coronaviruset, nämligen värme och solljus. Enligt Trump borde man testa hur solljus och värme fungerar som botemedel mot corona.

”Föreställ er att vi träffar kroppen med ett otrolig … ultraviolett eller bara väldigt kraftfullt ljus. Ta in det ljuset i kroppen, genom huden eller på något annat sätt … Jag tror att det kommer att testas också”, sa Trump.

”Det är jag som är president -du är fake news”, svarade Trump
Bild: twitter.com

Även denna trumpska teori fick journalisterna att reagera. En reporter från Washington Post var en av dem.  Han ifrågasatte Trumps resonemang. Då klippte Donald Trump till:

”Jag är här för att presentera teorierna. Jag är president och du är fake news”.

Så var den kritiken avvärjd.

Amerikanska väljare borde ta sig en rejäl funderare över om det är den här mannen som ska styra landet under ytterligare fyra år. Vi i Sverige har inget inflytande över det men det kanske är dags för hans egna väljare att fundera över vilka verbala galenskaper som deras president gör sig skyldig till.

”Donald Trump kan manipulera vilka väljare han vill”

Tyvärr är Trumps starkaste vapen att han kan manipulera väljare som är totalt okunniga om både ekonom, medicin och övrig vetenskap. Om de tycker att Trump lanserar ett intressant förslag för att stoppa coronavirusets härjningar så röstar de säkert på honom.

Jag bävar – och många med mig.

 

.