Klimatstrejkerna var INTE Greta Thunbergs egen idé. De organiserades av andra krafter och personer som ville utnyttja henne.

Det var måndagen den 20 augusti 2018 som den då helt okända Greta Thunberg satte sig ner med ett jättelikt hemmagjort plakat utanför riksdagshuset i Stockholm. På plakatet stod det skrivet med stora handskrivna bokstäver ”Skolstrejk för klimatet”.

Greta Thunberg utanför riksdagshuset
Bild: twitter.com

Så där satt hon varje dag ända till valdagen den 9 september. Hon hade från början tänkt att bara sitta med sitt klimatplakat fram till valet men uppmärksamheten och intresset för Greta långt utanför Sveriges gränser blev så stort att hon bestämde sig för att fortsätta sin ”strejk” varje fredag.

Sen vet vi vad som hände. Greta Thunberg blev på några veckor en av världens mest kända och mest omtalade personer. Hon har prytt omslaget till världens främsta veckotidningar och lyxmagasin. Hon har talat inför FN, Ekonomitoppmötet i Davos och klimattoppmötet i Katowice i Polen. Priser och utmärkelser har regnat över Greta Thunberg, senast Right Livelihood-priset, det så kallade Alternativa Nobelpriset.

Det blev Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed och inte Greta Thunberg som mottog årets fredspris av den norska fredspriskommittén. Bild: youtube.com

Däremot utsågs hon inte till att ta emot Nobels fredspris. Det var ett klokt beslut av fredspriskommittén i Oslo, som istället valde en annan mottagare, Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed . Han belönades för att ha varit den som låg bakom fredsavtalet mellan Etiopen och Eritrea i syfte att stoppa det lågskalekrig som under decennier har pågått mellan de båda östafrikanska länderna.

Priset utdelades därmed helt enligt andemeningen bakom Alfred Nobels fredspris, nämligen till en person som arbetade för freden. Om Abiy Ahmed kommer att lyckas skapa en bestående fred mellan Etiopien och Eritrea återstår att se. Vi har historiskt sett alltför många fredspristagare, som antingen aldrig var värda utmärkelsen eller vars fredssträvanden kraschlandade med ett totalt misslyckande.

Men varje dag får man vara glad om Nobelpriset inte går till Donald Trump eller till Vladimir Putin.

Greta Thunberg framställs ständigt som den ensammaste av alla klimatkämpar

Åter till Greta Thunberg. Idag ska jag berätta om de personer och de starka organisationer som ligger bakom Greta Thunbergs formidabla framgångar.

Greta Thunberg framställs i medierna hela tiden som det lilla barnet som ensamt kämpar för klimatet, som bär upp världens klimatansvar på sina späda axlar och som har gjort allt detta utan någon hjälp utifrån. Denna bild är naturligtvis maximalt medial: den lilla djupt engagerade flickan med långa flätor och blåa gymnastikskor som ensam slåss mot makter som är oändligt mycket starkare än hon. Om hon själv vill beskrivas på det sättet vet jag däremot inte.

Sanningen är dock att det är så hon har beskrivits och fortfarande beskrivs: den ensamma, svaga hjältinnan som lever i ständig dödsskräck för klimatets härjningar och som ensam och med alla medel försöker i stoppa jordens hotande undergång.

Problemet är dock att bilden av Greta inte är sann. Den är falsk och en ren konstruktion av media och av de organisationer och krafter som har bestämt sig för att utnyttja Greta Thunberg i syfte att tillgodose sina egna intressen i bland annat klimatfrågan.

Greta Thunberg
Bild: Facebook.com

I själva verket har Greta haft god hjälp ända från början. Att börja klimatstrejka framför riksdagshuset i Stockholms var inte ens hennes egen idé. Så här ligger det i själva verket till.

Om man bortser från Gretas föräldrar, den världsberömda mezzosopranen Malena Ernman och skådespelaren Svante Thunberg, så är den förste utomstående person som började promota Greta en helt okänd man vid namn Bo Thorén. 

Bo Thorén klimatstrejkar utanför riksdagshuset i Stockholm tillsammans med sin dotter. Bilden är tagen några dagar efter det att Greta startade sin klimatstrejk
Bild: privat

Har ni hört talas om honom? Jaså, inte det. Nej, det är inte så konstigt. Hans namn figurerar aldrig i samband med Greta Thunberg förutom i någon enstaka artikel som ingen läser eller i något lokalt svenskt radioprogram som få lyssnade på när det sändes.

Bo Thorén är bosatt i den lilla orten Ånimskog i Dalsland. Han är konsult och civilingenjör men också amatördykare och kommer ursprungligen från Göteborg. Ända sen 2013 har han varit starkt engagerad i klimatfrågan. Han var därför med och bildade en organisation som heter ”Fossilfritt Dalsland”, som ingår i den globala gruppen ”Fossile Free”.

Bo Thoren tillsammans med Greta Thunberg på ett klimatmöte
Bild: twitter.com

Bo Thorén insåg emellertid att det inte skulle bli något drag i klimatkampen om man inte kunde engagera ungdomar i denna. Vid årsskiftet 2017/2018 började han  därför kontakta folk för att få kontakt med ungdomar som var intresserade av att engagera sig som klimataktivister.

Enligt ett reportage gjort av den norska Youtube-kanalen Mediekanalen Norge och som den 7 januari 2019 sändes i P4 Väst i Sveriges Radio började Bo Thorén under de två första veckorna i januari 2018 skicka e-postmeddelanden till PR-byråer och miljöprofiler på jakt efter gratis bistånd. Han bad om hjälp för att hitta ungdomar som ville engagera sig i kampen för ett hållbart samhälle. Ungdomarna skulle användas för att bilda opinion i klimatfrågan. Samtidigt skulle de själva lära sig mera och blir mer insatta i klimatproblematiken.

Bo Thorén, civilingenjör från Dalsland
Bild: arnestor.com

Bo Thorén hade ambitionen att bli någon slags informell ledare för den svenska klimatrörelsen, men bara en ledande bakgrundsfigur. Under våren 2018 tog han kontakt med Malena Ernman, själv sen flera år tillbaka en hängiven miljöaktivist och mamma till Greta Thunberg. För Ernman förklarade Bo Thorén att det kunde vara genialt att engagera just ungdomar som katalysatorer i klimatfrågan. Malena Ernman själv har bekräftat att hon har varit i kontakt med Bo Thorén.

Malena Ernmans äldsta dotter Greta, 15, deltog under våren 2018 i en skrivartävling om klimatet som anordnades av Svenska Dagbladet. Greta kom på andra plats i tävlingen. Bo Thorén insåg i det ögonblicket att han kanske hade hittat den önskeadept som skulle kunna bli den katalysator i klimatfrågan som han så ivrigt letade efter. Han tog kontakt med Greta Thunberg eftersom han såg henne som en lämplig kandidat att föra klimatbudskapet vidare.

Så här berättar Bo Thorén själv för reportern Marcus Gårne i P4 Väst den 7 januari i år:

”Under förra våren jobbade jag med att försöka hitta och mobilisera unga i klimatfrågan för de var en röst som saknades och som behövdes. I samband med det hade ju Greta skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet som var väldigt bra. Då sökte jag kontakt med Greta .”

Greta befann sig just då på ett stort online-möte om klimatet tillsammans med lärare och elever som Bo Thoréns organisation ”Fossilfritt Dalsland” hade arrangerat för att försöka komma fram till hur man kan mobilisera de unga. Sedan säger Bo Thorén något mycket intressant i intervjun:

”Då lade jag fram förslaget att vi kanske skulle kunna starta en skolstrejk före valet och det var någonting som Greta tände på.”

Greta blev mycket entusiastisk över förslaget att skolstrejka, vilket hon också började göra några månader senare. Det var alltså Bo Thorén som kom med förslaget om skolstrejk, inte Greta Thunberg.

På radioreportern Marcus Gårnes fråga om Bo Thorén inte hade några betänkligheter inför en skolstrejk med tanke på att det råder lagstadgad skolplikt i Sverige svarade Thoren:

”Jag har inga betänkligheter överhuvudtaget. Vi behöver göra väldigt mycket på väldigt kort tid. Greta har ju också frågat sig vad det är för mening att gå i skolan om dom ändå inte får användning för dom här kunskaperna?”

Så långt Bo Thorén, en för det stora flertalet svenskar helt okänd person som alltså blev Greta Thunbergs självutnämnde inspiratör när det gällde att starta skolstrejken. Det var alltså inte Greta Thunbergs egen idé att börja strejka. Idén kom från denne helt okände civilingenjör i Dalsland, en civilingenjör som lyckades göra -Greta till en världskändis på några veckor.

Även Thunberg själv medger att det var Bo Thorén som gav henne idén att skolstrejka:

”Tack till alla som kom på klimatmarschen idag! Och tack till @bothoren från Fossilfritt Dalsland som gav mig idén om att skolstrejka.

Ingmar Rentzhog, PR-geniet bakom internetplattformen ”Wedonthavetime.org”

Men det fanns också en annan person som spelade en avgörande roll när det gällde att matcha in Greta Thunberg i klimatmarschen. Han heter Ingmar Rentzhog och är vd för företaget/internetplattformen  ”Wedonthavetime.org”, ett nätbaserat företag som driver klimatkampanjer på nätet finansierade med annonser.

”Wedonthavetime.org” bildades 2017 av PR-experten Ingmar Rentzhog. Hans plan  var att bygga upp ett socialt nätverk för att rädda klimatet. Ingmar Rentzhog har påstått att det var han som upptäckte Greta Thunberg.

Greta Thunberg skolstrejkar utanför Riksdagshuset. Utanför samma riksdagshus sitter också Ingemar Rentzhog och ”arbetar” för klimatet

Det är en händelse som ser ut som en tanke att Ingmar Rentzhog den 20 augusti 2018 – alltså samma dag som Greta inledde sin klimatstrejk – ”råkade” passera riksdagshuset vid Mynttorget i Stockholm. Rentzhog ”upptäckte” den då okända Greta. Han tog flera bilder av henne. Tillsammans med en känslomässigt laddad text publicerade han senare samma dag bilderna på Facebook och Instagram, en text som hade ett tydligt budskap om klimatet.

Inläggen fick omedelbar verkan. Aftonbladet slog upp Gretas skolstrejk stort. Därefter lyckades det ena mediet efter det andra att på några dagar göra Greta Thunberg till en världskändis.

Ingmar Rentzhog
Bild: Global utmaning

Men det var ingen slump att Ingmar Rentzhog passerade Mynttorget den dagen. Han kände nämligen Gretas mamma sedan flera månader tillbaka. De hade träffats på ett klimatseminarium i Stockholm den 4 maj samma år där Rentzhog var en av talarna.

Dessutom hade Bo Thorén redan tidigare informerat Ingmar Rentzhog om Greta Thunbergs planerade skolstrejk. Så PR-mannen Rentzhog visste vad han gjorde när han ”råkade” stöta på Greta på Mynttorget den där måndagen.

Ingmar Rentzhog
Bild: twitter.com

Så här skrev Ingmar Rentzhog på Wedonthavetime.org:s hemsida den 20 augusti 2018, ett inlägg som kort därpå med blixtens hastighet spreds över världen och på ett sätt som snabbt gjorde Greta Thunberg till en superkändis:

20 augusti 2018Stockholm, Stockholms län”We don’t need no education. We don’t need no thought control” -Pink Floyd 1979.Is skipping school a new way to fight the climate crisis? If grown-ups don’t lead. Our children will.

”We children don’t usually do what you grown-ups tell us to do. We do as you do. And since you don’t give a shit about my future. I don’t give a shit either.

My name is Greta, I live in Sweden and I’m 15 years old. I refuse school for the climate until election day. You will find me outside the Swedish parlament main entrance in Stockholm until 9th of September 2018″.

Jag stannar här idag men lovar att om några dagar återkomma med mer kritisk granskning av Greta Thunberg, klimatfrågan och av de män och kvinnor som snabbt började utnyttja Greta som en hävstång för sitt eget arbete, sin egen verksamhet och sina egna pengar och miljoninkomster. En sådan är bland andra Ingmar Rentzhog.

Jag vill dela med mig av en väldigt känslosam morgon. Dagen börjar med lämning av min 3-åriga son på sin nya dagisavdelning. Han är ledsen. Vill inte bli lämnad ensam på nya dagisavdelning. Han känner sig så ensam säger han. Efter ett jobbigt farväl där han gör allt han kan för att försöka visa för mig att han inte är ledsen och att han passar in beger jag mig till jobbet med en sån där jobbig känsla i magen.

På väg till jobbet har jag vägarna förbi riksdagshuset. Där sitter 

Visa mer

Bilden kan innehålla: 1 person, skor och utomhus
Bilden kan innehålla: utomhus
Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
10 tn
930
5,8 tn

.

 

 

 

 

.