Leif GW Perssons dotter slår farsan med hästlängder när det gäller att skriva bra böcker!

Hon heter Malin Persson Giolito, är 48 år gammal, jurist och advokat och bosatt med sin familj i Bryssel, där hon arbetar som advokat åt EU-kommissionen. Hon är äldsta barnet till den folkkäre kriminologiprofessorn och författaren Leif GW Persson, som jag för övrigt just har tittat på i Veckans brott.

Malin Persson Giolito
Bild: Svensk Bokhandel
Leif GW Persson
Bild: lajkat

Man brukar säga att äpplet inte faller långt ifrån trädet. Det stämmer i högsta grad i det här fallet. Liksom pappa Leif har Malin ägnat sitt liv dels åt juridik och brott, dels åt författarskap. Jag har nyligen läst tre av Malin Persson Giolitos böcker och anser att hon idag är Sveriges överlägset bästa författare i sin genre, nämligen kriminallitteraturen.

Malin Persson Giolito
Bild: Cappelem Damm

2016 kom Malin ut med sin fjärde bok, ”Störst av allt”, som hon både prisades och berömdes för. Jag läste den i våras och tyckte i och för sig att den var bra. Men det var innan jag hade läst två av hennes tidigare böcker, nämligen ”Bara ett barn” fån 2010 och ”Bortom varje rimligt tvivel” från 2012.

Huvudperson i båda dessa böcker är advokaten Sophia Weber som är delägare i en advokatbyrå i Gamla stan Stockholm och som ägnar sin mesta tid åt att ta hjälpa rättslösa barn till ett bättre liv och åta sig fall som andra advokater anser sig vara för fina för.

”Bara ett barn” handlar om en 7-årig pojke, Alexander, från ett liv i totalt utanförskap som tar på sig mordet på sin far trots att allt talar för att det inte är Alexander som har begått mordet. I boken ”Bortom varje rimligt tvivel” åtar sig Sophia Weber uppgiften att försöka åstadkomma resning för en man som har dömts till livstids fängelse för mord på en ung flicka, ett brott som han säger sig vara oskyldig till.

Böckerna är fantastiska, så välskrivna, så skickligt komponerade och så spännande att man inte vill lägga dem ifrån sig. Under några veckor i samband med jul- och nyårshelgerna sov jag inte många timmar på nätterna eftersom Malin Persson Giolito höll mig vaken med sitt fantastiska författarskap.

Malin Persson Giolito
Bild: ahlanderagency

Som läsare blir man djupt engagerad i de här berättelserna. Som en underström under de yttre händelserna skildras också en passionerad kärlekshistoria där advokaten Sophia Weber är en av kontrahenterna. Denna passionsberättelse är nästan bara antydd i böckerna, tar inte alls något stort utrymme, men blir nästan det viktigaste för läsaren. Hur ska det gå? Kommer denna kärlek att söka sitt?

Jag tänker inte ge svaret. Ni får läsa böckerna själva.

Leif GW Persson
Bild: content.se

Och så till huvudbudskapet i det här inlägget. Jag har läst nästan alla Leif GW Perssons böcker och gillar dem skarpt, även om jag tycker att kvaliteten på böckerna är ojämn. Den i särklass bästa kriminalroman som GW har skrivit är enligt min mening ”Den döende detektiven”, som för övrigt sändes som en miniserie i SVT under de gångna helgerna.

Men nu måste det sägas: GW:s dotter Malin är fullkomligt överlägsen sin far när det gäller författarskap. Hennes böcker står i en klass för sig. GW kan ta sig i häcken, om man får uttrycka sig så. Ursäkta mig, Leif, men din dotter skriver mycket bättre än du. Samtidigt är det ju dina gener som finns i henne.

Leif GW Persson
Bild: Youtube.com

Till alla mina läsare säger jag nu: Köp Malin Persson Giolitos böcker och läs dem! Läs också gärna GW:s böcker om ni inte har gjort det tidigare. De är också väl värda att läsas.

Malin Persson Giolito
Bild: finastemattanbloggspot.com

Tack Malin Persson Giolito för att du finns och för att du skriver så omskakande och så passionerat!

Hälsningar Elisabet