Lilla Ingrid upplever nu sitt livs allra första jul – och det blev en uppvisning i bus och kurragömmalek – Se mitt bildreportage från en jul utan snö, utan julgran, utan julmat, utan tomte och utan julklappar men ändå en stämningsfull högtid.

Igår var det julafton. Jag bestämde mig då för att i ord men framförallt i bild skildra lilla Ingrids upplevelser på sitt livs första julafton. Det blev en arbetsam dag för henne. Hon fick ju inte missa något enda tillfälle att busa med matte och husse. Och julaftnar brukar ju vara stökiga dagar. Då händer det mycket – även i en liten kattflickas unga liv.

Det här är Ingrids julafton 2022:

Ingrids kurragömmalekar

”Och, här ligger det en tom kartong! Den kan man gömma sig i.”
”Det måste jag försöka testa”

 

Det gäller att riva ner så mycket som möjligt på golvet …

Enligt Ingrid så får ingenting ligga kvar där matte och husse har lagt det. Soppåsen för papper, som står under bordet i köket. är till exempel väldigt intressant, innehållsrik och spännande. Här finns det massor av grejor som man kan riva ut på golvet och leka med. Papperstussar. Gamla kexpaket. Hushållspapper. Post-it-lappar. Gamla avlagda kartonger. Tidningspapper … ja allt.

 

Och så måste man lägga beslag på alla korgar och utrymmen man kan komma åt

”Den här korgen brukar husse bära in ved i – men nu är det jag som tänker lägga beslag på den”

 

Och vara med överallt där det händer saker

Nu ska Bosse elda i kakelugnen i rummet. Det verkar spännande. Då måste jag vara med och se hur det går!

 

För jag vill alltid, alltid vara i centrum

 

Bosse har köpt en låda Aladdin till jul. Men Ingen julchoklad för min del, tack!

På köksbordet hittade jag en låda med Aladdin-choklad. Det skulle man kanske prova …
Nä, den var äcklig. Den var ingenting för mig … Dessutom ska choklad vara giftigt för hundar och katter.
Men Aladdin-asken duger definitivt att ligga på när jag tar mig en liten tupplur mitt på dagen …

 

Det gäller också att lägga beslag på julgardinerna innan matte och husse hänger upp dem

Idag är det julafton och då ska matte och Bosse sätta upp mattes hemsydda julgardiner i köket. Men det kommer dom inte att få göra ostört. Jag tänker faktiskt ha ett ord med i laget också!

Tittut!

Kanske skulle man känna efter om snön på tomten verkligen är så kall som den ser ut … 

Usch ja! Det var ingenting för mig. Jag vill gå in igen.

 

Mitt på middagsbordet är min plats

På julaftons kväll åt matte och Bosse julmiddag i finrummet. Det var dock ingen riktig julmat precism, snarare nyårsmeny. Jag tyckte mig höra att dom pratade om inbakad oxfilé med tomatröra, wokade grönsaker och rödvinssås. Mja, kanske skulle jag be att få ett litet smakprov. Det gäller ju att vara med på alla bord som finns! Då kan dom inte stå emot mina trånande blickar.

 

Det gäller också att slita sönder tygtomten så fort som möjligt

Matte och husse hade ställt upp några konstgjorda jultomtar på middagsbordet. Jag fick tillåtelse att leka med en av dem. Och som jag lekte sen …!

 

Igår klädde matte ut mig till jultomtem, digitalt förstås  – och det gillade jag inte alls

 

Julafton är snart slut. Efter allt ståhej under dagen och all lek och allt bus blev jag så trött … så trött … så trött …

 

Solsken och julbrasa

Alltmedan Ingrid tog sig en några välförtjänta tupplurar kunde Bosse och matte njuta av den vackra och vintriga julaftonsstämningen – både på dagen …

… och på kvällen när Bosse traditionsenligt tände en brasa i den för ändamålet tillverkade stålkorgen:

Det var vackert – trots att det inte fanns någon snö.

För Ingrid var julaftonen jobbig men så är hon fortfarande så liten, bara 7 månader. Samtidigt vill hon ju hinna med att göra allt. När hon inte orkar busa längre lägger hon sig på något bord och sover eller kliver hon upp på sin lilla gredelina matta på fönsterbrädet i köket. Där sitter hon och spanar på småfåglarna utanför köksfönstret – eller bara kollar på vad vi andra håller på med.

God fortsättning på julen!

Bilder och illustrationer: Elisabet Höglund