Mamman, brodern och kusinen häktades idag misstänkta för att ha begått ett s k ”hederrelaterat” mord på den 14-åriga flickan. När ska vi sluta prata om att familjemord och avrättningar har med ”heder” att göra?

Det var i torsdags i förra veckan, närmare bestämt den 19 maj, som en 14-årig etiopisk invandrarflicka från Nacka utanför Stockholm fördes till sjukhus sen hennes familj larmat 112 och påstått att flickan hade begått självmord. Till att börja med tydde allt på självmord men i samband med polisförhör och brottsplatsundersökning framkom märkliga detaljer som gjorde att polisen omrubricerade händelsen från självmord till mord.
Myrsjöskolan i Nacka där den dödade 14-åring gick i sjuan
Bild: scarc.com
Den 14-åriga flickan, som gick i sjunde klass i Myrsjöskolan i Boo i Nacka kommun, bodde tillsammans med sin familj i en lägenhet i en villa i det fashionabla villaområdet Skogalund i Nacka. Lägenheten hyr mamman för 18 000 kronor i månaden av en 60-årig svensk kvinna. Familjen består av den 46-åriga mamman, flickans två bröder, 17 och 12 år gamla samt den nu döda flickan. Vid det misstänkta mordtillfället befann sig även en 21-årig manlig kusin till den döda flickan i villan i Nacka.
Det här är villan, inringad i rött, där den etiopiska famljen bor. Villan har två adresser, dels Stickvägen 1, dels Högvägen 2.
Google maps/Elisabet Höglund
Familjen kom som flyktingar till Sverige från Etiopien 2019. Först anlände mamman. Efter några månader anlände de tre syskonen, bl a den mördade flickan, som då var 11 år. Pappan är av okänd anledning fortfarande kvar i Etiopien. Hittills har mycket lite kommit ut om den döda flickan men i skolan beskrevs hon som glad och positiv. Hon ska också ha varit duktig i skolan. Även mamman ska ha lärt sig svenska hyggligt under de få år hon har befunnit sig i Sverige. 
Det är i den gråmålade trävillan till vänster som den etiopiska famljen bor och där den 14-åriga dottern tros ha blivit mördad av sin familje.
Bild: eniro.se

Familjen bor på adressen Stickvägen 1 i Nacka men eftersom villan ligger på en hörntomt finns ytterligare en adress till huset, nämligen Högvägen 3. Den etiopiska familjens lägenhet består av 4 rum på en sammanlagd yta av 110 kvadratmeter. Det är alltså ingen fattigmansbostad det handlar om.

I fredags anhölls den 46-åriga mamman, den 17-årige brodern och den 21-årige kusinen på sannolika skäl (den starkaste misstankegraden) misstänkta för mord. Mordet beskrevs av polisen som ”hedersrelaterat”, även om jag avskyr att använda den beteckningen på ett mord. Ett mord handlar aldrig om heder. Ett mord är ett mord, ett iskallt dödande av en annan människa. Ett mord handlar om ”skam”, inte om ”heder”.

Avspärrat
Bild: m.facebook.com
Idag beslutade Nacka tingsrätt att häkta de anhållna familjemedlemmarna misstänkta för ”hedersmord” på den 14-åriga flickan. Samtliga häktade förnekade brott och kommer att överklaga häktningsbeslutet.När familjen hittade flickan död i lägenheten i torsdags ringde mamman 112 och påstod att flickan hade begått självmord. Polisen kom med flera enheter till platsen. Förhör hölls med mamman och de två unga männen som hela tiden påstod att flickan hade tagit sitt eget liv. Då hade offret redan förts i helikopter till sjukhus. Hon hade först visat tecken på liv men avled under transporten. Därmed var mordet (eller det påstådda självmordet) ett faktum.

Den aktuella villan
Skärmdump från Google Maps
Villans ”mysiga” uteplats
Bild: bostad.blocket.se
Men polisen upptäckte på ett tidigt stadium att det vilade något underligt och oförklarligt över hela situationen. De uppgifter som lämnades till polisen av mamman, brodern och kusinen stämde nämligen inte överens med de fynd som polisen själv gjorde i lägenheten. Familjen ska till exempel ha försökt gömma undan olika föremål efter flickans död, bl a saker som hon påstods ha använt vid ”självmordet”. Flickans mobiltelefon var också borta.
Polisbil
Bild: flickr.com
Dessa upptäckter tillsammans med övriga fynd vid brottsplatsundersökningen gjorde polisen misstänksam. Det gjorde att polisen ganska snabbt valde att beteckna händelsen som mord, inte som självmord. Även upplysningar om vad som hände under dagarna före 14-åringens död fick polisen att bestämma sig för att det var en förundersökning om mord de hade inlett.Mordmisstankarna stärktes ytterligare sen rättsläkaren hade konstaterat att skadorna på flickan inte stämde överens med den berättelse som familjemedlemmarna hade lämnat om hur självmordet gick till.

Grafik: Elisabet Höglund

På måndagen, tre dagar före 14-åringens död, hade flickan och hennes mamma ett kvartssamtal med skolan. Enligt uppgifter i Aftonbladet fick mamman då veta att dottern hade ingått i en grupp med både pojkar och flickor på skolan som hon hade umgåtts med. Det handlade möjligen om något slags grupparbete. Mamman hade blivit upprörd när hon hörde detta. Eftersom familjen var muslimer tilläts den unga dottern inte att umgås med manliga och kvinnliga vänner av det här slaget och på det här sättet.

Den slutsats jag själv drar om denna förfärliga händelse är att den 14-åriga flickan levde under en hård traditionell muslimsk regim. Kanske hade föräldrarna redan utsett hennes kommande make. Det vet jag dock inget om. Men mammans ilska över dotterns beteende överensstämmer väl med hur hårt hållna många muslimska flickor är som lever i Sverige.

Fadime Sahindal
Bild: kulturpersoner.uppsalakyrkogardar.se

Om de försöker frigöra sig från sina nedärvda kulturella traditioner, skaffa sig ett eget fritt liv i Sverige och välja sina egna vänner blir de hårt bestraffade av familj och släktingar. Det finns flera upprörande exempel på detta. Mordet på den svensk-kurdiska människorättsaktivisten Fadime Sahindal i Uppsala 2002 är det mest spektakulära fallet. När Fadime tog avstånd från sin familj för att få leva med sin svenske pojkvän sköts hon kallblodigt ihjäl av sin egen far i systerns lägenhet i Uppsala.

Det finns fler exempel. Kanske kommer den 14-åriga Nacka-flickans öde att sällas till den långa raden av unga invandrarkvinnor som avrättas av sin släkt sen de påstås ha brutit mot familjens ”heder”. Glöm sen inte alla de så kallade balkongflickorna.
Interiör från den aktuella villan
Bild: bostad.blocket.se
Bakom detta buskage ligger den aktuella villan i villaområdet Skogalund i Nacka.
bild: eniro.se
Efter mötet förra måndagen mellan mamman, 14-åringen och skolan sjukanmäles plötsligt flickan på tisdagen, två dagar före hennes död på torsdagseftermiddagen. Även på torsdagen hade hon varit sjukanmäld.