Många kubikmeter med äckligt byggavfall låg dumpat rakt över vägen. Ett grovt miljöbrott som ingen svensk myndighet kommer att kunna beivra.

När jag är ute och cykeltränar kör jag nästan alltid från Tungelsta, där jag bor, till Västerhaninge och vidare söderut på Gamla Nynäsvägen mot Nynäshamn (väg 73). Motorvägen mellan Stockholm och Nynäshamn löper parallellt med Gamla Nynäsvägen, som har blivit en utomordentligt fin cykelväg och som utnyttjas av många cyklister varje dag.

Den rödmarkerade vägen är Gamla Nynäsvägen som går parallellt med motorvägen mot Nynäshamn. På den plats där krysset sitter ligger den jättelika skräphögen mitt i vägen.
Grafik: Elisabet Höglund

 

Någon gång i juni i år upptäckte jag alldeles på toppen av en brant uppförsbacke att någon hade vräkt av ett stort lass med byggavfall mitt på vägen. De stora avfallshögen täckte halva höger körbana och sikten framåt var obefintlig för de trafikanter som kom från ”fel” håll.

Jag blev konfunderad över denna syn och var övertygad om att någon oseriös byggskutt hade vräkt ut avfallet från ett bygge för att slippa åka till tippen med skiten. Jag funderade i flera dagar på det här och undrade vad det är för slags människor som gör så här.

När jag kom tillbaka till samma plats några dagar senare var skräphögen borta. Svevia (f d Vägverket) eller Haninge kommun hade förmodligen kört bort det. Så bra, tyckte jag, och trodde att jag aldrig mer skulle behöva uppleva den här sortens grov miljöförstöring.

Bild: Elisabet Höglund
Bild: Elisabet Höglund
Bild: Elisabet Höglund

Men det fick jag. När jag idag var ute och träningscyklade och kom till samma uppförsbacke trodde jag inte mina ögon. Allra längst upp på backkrönet hade någon (förmodligen samma person) vräkt ut en ännu större skräphög med byggavfall. Där låg allt mellan trasiga kartonger, byggemballage, träbitar, plastsäckar, SJ-pallar, halvtomma cementsäckar, kablar, stålrör, skokartonger, ja allt.

Putsbruk Weberbase
Bild: Elisabet Höglund
Bild: Elisabet Höglund
Bild: Elisabet Höglund

Högen var nästan två meter hög och täckte nästan hela höger körbana, från mitt håll sett. Ett trafikhinder utan dess like, alltså – och dessutom livsfarligt. Den som kom körande uppför backen tvingades köra ut i ”fel” körbana mitt uppe på backkrönet för att kunna komma förbi avfallshögen. Hade han eller hon fått ett möte där hade vad som helst kunnat hända.

Bild: Elisabet Höglund
Bild: Elisabet Höglund
Bild: Elisabet Höglund
Bild: Elisabet Höglund

När jag såg det här idag förstod jag att det inte kunde röra sig om något annat än en helt avsiktlig dumpning av byggavfall. Förmodligen handlade det om någon/några av de många utländska oseriösa, svartarbetande byggjobbare från Polen, Ryssland eller Baltikum som försörjer sig på oseriös byggverksamhet i Sverige, som inte betalar ett öre i skatt eller moms till svenska staten och som använder de svenska vägarna och den svenska naturen för att dumpa sitt avfall i.

Det kan också vara så som en f d polis berättade för mig att det handlar om en svensk oseriös åkare som för halva priset och utan kvitto åtar sig att ta hand om byggavfall. Men istället för att köra avfallet till tippen och betala en ganska hög avgift för det dumpar han byggavfallet mitt på vägen istället. Då vet han att myndigheterna snabbt tar hand om det.

Bild: Elisabet Höglund
Bild: Elisabet Höglund
Bild: Elisabet Höglund

En seriös byggare däremot kör självfallet till tippen med den här sortens byggavfall. Men de som arbetar svart, olagligt och okontrollerat i den ruttna svenska byggbranschen tycker att det är enklare att dumpa skiten mitt på vägen. Det kan man ju göra alldeles gratis. Inte ett öre i tippningsavgift. Sen tar någon annan hand om skräpet.

Jag blev så upprörd när jag upptäckte det här idag att jag bestämde mig för att ta bilder på eländet med mobilkameran som jag hade nedstoppad i fickan på cykeltröjan. Jag lägger ut de här bilderna för att folk ska se och förstå vad som pågår i byggbranschen idag, inte minst i Stockholms län. Det vimlar av svartjobbande arbetskraft som utnyttjar den fria rörligheten inom EU:s inre marknad för att tjäna lättförtjänta pengar utan att på något sätt göra rätt för sig.

Bild: Elisabet Höglund
Bild: Elisabet Höglund
Bild: Elisabet Höglund

Sannolikt kommer skräphögen att vara borta om några dagar, ombesörjt av svenska renhållare. Ingen kommer någonsin att kunna avslöja vilka som ligger bakom nedskräpningen – för dessa är redan långt borta, onåbara för den svenska miljölagstiftningen.

Vem gör så här mot den vackra svenska naturen? undrar jag.