Mappiegalan 2016 – en Oscarsgala i miniatyr

Igår kväll var jag på Mappiegalan i Stockholm. Det är en årlig gala där Amelia Adamo och hennes tidning M Magasin delar ut priset Årets Mappie till den kvinna 50+ som under det gångna året varit det främsta föredömet och den största inspirationskällan för andra kvinnor.

Jag skriver det här eftersom jag själv är part i målet. 2009 utsågs jag nämligen till Årets mappie för det året. Det var en av de finaste utmärkelser jag har fått. Att utses till ett föredöme och inspirationskälla för andra kvinnor är något av det bästa som kan hända.

En rörd Lill Lindfors på storbildsskärmen

I går utsågs artisten Lill Lindfors till Årets Mappie 2015 vid den fantastiska galan i Stockholm, en gala som hade samlat säkert femhundra kvinnor från hela Sverige. Gårdagens gala var dessutom ett 10-årsjubileum. 2006 delades det första Mappiepriset ut. Mottagare den gången blev förra centerledaren och näringsministern Maud Olofsson. Jag träffade Maud igår kväll och vi berättade underbara Mappie-minnen för varandra.

2006 års Mappie Maud Olofsson t.h.

Det var ett mingel utan like. Det togs bilder och selfies och groupies och allt möjligt. Många ville bli fotade tillsammans med mig. Det hade jag inget emot.

Marianne Rundström från Gomorron Sverige på SVT var där…

Marianne Rundström

…liksom Susanne Axell, programledare för Fråga doktorn som erövrade Årets Mappie 2014. Här ses hon tillsammans med sin syster och sin mamma.

Susanne Axell (i mitten)

Anne-Marie Rauer, som gör mycket uppskattade intervjuer i SVT varje lördag, var också där. Hon vann dessutom en särskild utmärkelse, nämligen Årets Kulturmappie 2015. Trots sina fantastiska intervjuer är Anne-Marie Rauer fortfarande en doldis i TV-världen. Kanske kan man hoppas att titeln Årets Kulturmappie kommer att ändra på det.

Anne-Marie Rauer blev Årets Kulturmappie

En som däremot inte är någon doldis är 1,6-miljonerklubbens ordförande Alexandra Charles. Hon fanns naturligtvis också på plats bland de inbjudna gästerna.

Alexandra Charles

Men alldeles särskilt glad blev jag när jag återigen fick träffa den vackra och fascinerande Zinat Pirzadeh. Hon är komiker, författare och skådespelare med rötter i Iran men bosatt i Sverige sedan flera år tillbaka. Zinat borde bli utsedd till Årets Mappie redan nästa år, tycker jag. Det förtjänar hon.

Zinat Pirzadeh och jag

Kvällens konferencier var skådespelaren Björn Kjellman.

Björn Kjellman som Amelia Adamo

Ni kanske inte känner igen honom på den här bilden. Nej, det är inte så konstigt. Han gjorde nämligen entre utklädd och sminkad till Amelia Adamo. Ganska likt, eller hur?

Amelia Adamo
Amelia Adamo

Strax tog dock den ”riktiga” Amelia Adamo över, tidningsdrottning och en oerhört framgångsrik kvinnokämpe, som är kvinnan bakom både Årets Mappie och M Magasin.

En av kvällens artister var Niklas Strömstedt, som sjöng två underbara sånger som han själv skrivit texten till och med sig själv som pianoackompanjatör.

Niklas Strömstedt

Ja, Mappie-galan igår kväll var nästan som en Oscars-gala i miniatyr.

Mappie-galans alla pristagare