”Murre” hyllades och valdes på centerns extrastämma idag – men många hårda ord fälldes om honom. ”Väljer vi dig, Murak, så kommer tiden att rinna ut för centern”, sa en kritiker.

Men inte ens det som finns kvar av landsbygdens folk röstar idag på centern. Partiet har definitivt tappat sina kärnväljare. Som en litet kuriosum kan jag nämna hur folk röstade i Nora kommun i Bergslagen där jag har mitt fritidshus och där många är bönder och skogsbrukare. Av totalt avgivna 821 röster i Nora gick hela 225 till Sverigedemokraterna, alltså inte mindre än 27.4 procent! Socialdemokraterna fick icke överraskande flest röster med 34.7 procent men centern fick bara 48 röster, motsvarande 5.8 procent, ett bra stycke under riksgenomsnittet alltså.
Den vackra sjön Vikern i
Gyttorp i Nora kommun.
Foto: Elisabet Höglund
Om jag hade varit mantalsskriven i Gyttorp-Vikers valdistrikt i Nora kommun så skulle jag ha känt till att Sverigedemokraterna där blev största parti med 32.2 procent med Socialemokraterna på andra plats med 29.8 procent. Centerpartiet fick bara 6% av rösterna!
Landskap
Bild: länsstyrelsen
Helt klart är alltså att folk i glesbygden – alltså i jord- och skogsbruksområdena – hellre röstar på SD än på centern. Det är tidernas paradox. Eller också är det inte det. Annie Lööf har valt att flirta med storstadsväljarna men har inte ens fått dessa med sig.
Hur ska Muharrem Demirok med sin storstadsbakgrund vända denna trend? En tiotusenkronorsfråga.
Demirok gratuleras av Annie Lööf
Bild: centerstämman
Visserligen möttes Demirok idag av ett kompakt stöd på centerstämman och fick ovationer efter valet. Men det fanns också starkt kritiska röster mot honom, röster från centerväljare som även gick upp i talarstolen och bildligt talat buade ut Muharrem Demirok.
Centerstämman
En av dessa kritiker var Lars Bäckström från Robertsfors i Västerbotten, som citerade några för honom tänkta men helt realstiska tidningsrubriker:
”Centern överger landsbygden.” Eller ”Centern överger kärnväljarna”. 
”Tyvärr ha vi provat den här vägen förut, det vill säga att välja en storstadsledare. Vi vet alla hur det gick då,” sa Lars Bäckström med tydlig adress till Annie Lööf. Han fortsatte sen, bland annat med att kalla den nye partiledaren vid fel namn och kallade honom ”Murrahem”.
Muharrem Demirok fick till och med fel namn av sina hårdaste kritiker
Bild: Centerstämman
Men Bäckström var inte ensam om att ge Demirok fel namn och samtidigt mönstra ut sin nye partiledare. Så här sa Bo Hagström från Gullspång i Västergötland:

”Väljer vi dig, Murak, så tror jag att tiden rinner ut för centern. Du är inte min partiledare.”

Det var hårda ord från partikamraterna.

Bild: facebook.com

Aftonbladet hade dagarna före partiledarvalet påpassligt nog gjort en intervjurunda hos Demiroks partivänner i hemkommunen Linköping för att efterhöra vilket eftermäle det förra kommunalrådet har fått där. Och det var inte några smickrande omdömden precis. Så här uttryckte sig en ”partivän”:

”Han är väldigt bra på att ge ett första gott intryck. Därefter är det bara Muharrem själv som gäller. Jag har varit på gruppmöten som han har lett i många, många år. Han kör sitt race.  

Och så här uttryckte sig en annan partivän i Linköping om Demirok:

”En One Man Show. Han har lagt en grund för en tystnadskultur i partiet.”

Muharrem Demirok
Bild: Imago-Images/köpt bild

”Han har ju inga ledaregenskaper alls. Jag tror inte att han kan stava till ledare. Han är ingen lagledare och skapar ingen skön atmosfär eller vi-känsla. Snarare är det ’söndra och härska’ som gäller, jag skulle inte bli förvånad om Machiavelli är hans favoritförfattare”.

Med det menade kritikern den italienske 1400-talsförfattaren Niccoló Machiavelli, vars berömda verk Fursten ”personifierar samvetslös politik”.

”Jag undrar i mitt stilla sinne hur grundlig research valberedningen egentligen gjorde innan man valde ut Muharrem Demirok”

Jag undrar i mitt stilla sinne hur grundlig research centerpartiets valberedning egentligen gjorde innan man valde ut Muharrem Demirok till en av tre partiledarkandidater. Men allt kan ju vara elakt förtal, uttryck för avundsjuka och mindervärdeskomplex från kritikernas sida. Samtidigt finns det ju ett uttryck som heter ”Ingen rök utan eld”.

Men Demirok själv sade något annat i sitt första tal som centerledare:

Muharrem Demirok
Bild: centerpartiet.se

”Det här partiet står på en stadig grund redo att ta sig an nästa kapitel. Det här är ingen ensamvandring. Det är ett lagspel.”

 

 

.