Nu får det väl ändå vara nog, Internationella Olympiska Kommittén?! Motivera varför ni stänger av Ustugov och Shipulin!

 

Ryssland som nation är avstängd från OS under överskådlig tid på grund av de många dopingskandaler som Ryssland misstänks för att ha dopat sina skidåkare, manipulerat dopingprover och brutit mot alla regler om doping.

Alexander Legkov är en av de avstängda ryska skidåkarna
Bild: sweski.com

I slutet av november stängdes dessutom sex ryska skidåkare av  från OS på livstid. Det var Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Maxim Vylegzjanin, Aleksej Petukhov, Jevgenia Sjapovalova och Julia Ivanova. Strax därefter stängdes de slutgiltigt av från allt tävlande i skidåkning, inklusive Världscupen.

Det har rått stor förvirring kring de ryska skidåkarna och dopinganklagelserna. Både Internationella Olympiska Kommittén (IOK) och Internationella Skidförbundet (Fis) har dragit benen efter sig när det gäller att komma fram till ett beslut hur de dopinganklagade ryska skidåkarna skulle behandlas. Beskeden har varit motstridiga. IOK och Fis har inte varit samkörda och allt har vittnat om ett mycket dåligt handlag.

Eftersom Ryssland är avstängt från allt OS-deltagande i skidor beslutade IOK för en tid sen att de ryska skidåkare som inte är misstänkta för att ha dopat sig ska kunna delta i OS under neutral flagg. De får alltså inte köra för Ryssland.

Sergej Ustugov
Bild: Fis

Så kom idag plötsligt ett nytt och mycket oväntat besked. Ytterligare tre ryska vinteridrottare stängs av från OS. Det är den ryske längdstjärnan Sergej Ustugov, skidskytten Anton Shipulin och skridskoåkaren Viktor Ahn. Beskedet kom idag via den ryska olympiska kommittén. Beskedet slog ner som en bomb i hela den internationella skidvärlden, eftersom alla hade trott att både Ustjugov och Shipulin var ”rena”.

Anton Shipulin
Bild: tumen-kp.tv

Men någon förklaring till IOK:s avstängning av Ustjugov och Shipulin har vi inte fått. Någon motivering har inte lämnats. Förvirringen och förvåningen är total men helt i enlighet med det urusla handlag som IOK har visat när det gäller dopade ryska skidåkare.

Jag tycker självklart att det är alldeles utmärkt att IOK och Internationella Skidförbundet tar i med hårdhandskarna mot dopingen. För att länder som Ryssland ska förstå allvaret i problematiken så krävs hårda straff. Jag är alltså inte kritisk till IOK:s och Fis:s tidigare beslut.

Sergej Ustugov
Bild: langrenn.com

Men jag ifrågasätter starkt varför Sergej Ustjugov och Anton Shipulin stängs av. Alla trodde att de var rena och att de skulle få köra i OS. Jag tycker att klanteriet inom IOK har intagit häpnadsväckande proportioner. Att meddela de ryska åkarna bara drygt fjorton dagar före OS att de inte får åka, det är väl magstarkt. Samtidigt krävs det en utförlig förklaring till IOK:s beslut. På vilket sätt har Shipulin och Ustjugov varit inblandade i doping? Har de varit dopade? Eller är det här bara ytterligare en del av den kollektiva bestraffning som Ryssland som skidnation blivit föremål för?

Anton Shipulin
Bild: libération.fr

SVT:s skidkommentator Anders Blomqvist välkomnar dagens avstängning av Ustjugov och Shipulin och tror att IOK måste ha starka skäl för att utestänga dem från OS. Ja, det är möjligt, men visa oss vilka skäl det handlar om, så att vi ska kunna tro på IOK.

Självklart är det många OS-uttagna manliga längdåkare och skidskyttar i världen som jublar idag över att ha fått en svår konkurrent mindre att tävla mot. Samtidigt har OS-tävlingarna förlorat stora idrottsprofiler, som skulle göra tävlingarna ännu mer spännande.

Sergej Ustugov
Bild: sportevent Gällivare

Sergej Ustjugov är en av världens absolut bästa längdskidåkare. I VM i Lathis ifjol tog han guld på 30 km skiathlon och guld i sprintstafetten. Han vann silver i sprinten och silver även på 50 km. Anton Shipulin tillhör även han världens bästa skidskyttar även om hans meritlista inte är lika imponerande som Ustjugovs. Shipulin tog guld i skidskyttestafetten i ryska Sochi 2014 och brons i stafetten i OS i Vancouver 2010. Han har hittills i år visat mycket god form.

Förbundskapten Rikard Grip
Bild: Svenska Skidförbundet

Den svenske förbundskaptenen för skidlandslaget Rikard Grip tog idag enligt Expressen emot beskedet om avstängningen av de ryska åkarna med ”chock” och ”förvåning”. Han ville däremot inte kommentera om beslutet om avstängningen var bra eller dåligt, eftersom IOK inte har motiverat beslutet ännu. Den ståndpunkten har jag full förståelse för.

Men det är ändå skandalöst att dessa stora ryska skidåkare inte får delta i OS, om Internationella Olympiska Kommittén inte kan lägga korten på bordet och förklara att beslutet om avstängningen är sakligt motiverat. En sådan förklaring har vi ännu inte sett. Om avstängningen bara beror på det som kallas ”guilt by association”, d v s att man tävlar för ett land där andra skidåkare har missbrukat doping och att det är skäl nog för avstängning, så har IOK huggit rejält i sten.