Nytt blod på Donald Trumps händer när USA:s ambassad flyttade från Tel Aviv till Jerusalem!

 

Igår den 14 maj fyllde staten Israel 70 år. Det firades bland annat med att USA:s president Donald Trump lät inviga USA:s nya ambassad i Jerusalem, ett beslut som Donald Trump tog redan för några månader sen och ett beslut som med hundra procents säkerhet kommer att trappa upp den redan blodiga och tröstlösa konflikten mellan israeler och palestinier.

Donald Trump
Bild: Foreignpolicy.com

”En historisk dag”, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i samma ögonblick som hans egna soldater massakrerade ett sextiotal demonstrerande palestinier i Gaza.

Israels president Benjamin Netanyahu
Bild: Mid-Day

Ett av Trump vallöften under presidentvalskampanjen var just att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv, där de flesta utländska ambassader i Israel ligger, till Jerusalem, ett starkt symboliskt löfte och inte mindre än en krigsförklaring mot palestinierna och ett definitivt ställningstagande för Israel, mot palestinierna.

Ivanka Trump tillsammans med maken Jared Kushner
Bild: politico.com

Ingen amerikansk president har så oförblommerat som Donald Trump tagit Israels parti i konflikten med palestinierna. Symboliskt nog skickade han sin dotter Ivanka och sin måg, Ivanka Trumps make, Jared Kushner, själv av judisk härkomst, för att fira Israels 70-årskalas samtidigt med invigningen av den nya amerikanska ambassaden i Jerusalem.

Massakern vid Gazaremsan den 14 maj 2018
Bild: Daily Sabah

Det blev ett gigantiskt glädjefyllt födelsedagsfirande i Jerusalem – och på samma gång ett folkmord och ett blodbad i Gaza, utfört av israeliska soldater mot palestinska demonstranter. Cirka 40 000 palestinier, uppmanade av islamistiska Hamas, som styr i Gaza, hade igår gått ut och demonstrerat längs gränsen till Israel mot att Donald Trump genom att flytta ambassaden nu har erkänt Jerusalem som Israels huvudstad.

Massakern i Gaza
Bild: South China Morning Post

Israel har alltid sett Jerusalem som Israels huvudstad. Palestinierna ser också Jerusalem som en palestinsk huvudstad men accepterar att även israeler är bosatta där. I denna traumatiska konflikt trampar Donald Trump in som en elefant i en porslinsbutik.

Tre små barn dödades i samband med Israels attacker mot palestinierna

Uppemot 60 palestinier dödes igår och 2 700 skadades. Bland de döda fanns tre små barn.

Den 8 månader gamla palestinska flickan Laila Al-Ghandor dödades i samband med de israeliska attackerna
Bild: twitter

Den åtta månader gamla palestinska flickan Laila al-Ghandor blev ett av dödsoffren, en dödsoffer som har upprört hela världen. Lilla Laila fick bara leva i åtta månader innan hon mördades av israeliska soldater. Lailas bild kablas nu ut över världen som en symbol över fanatism, statsterrorism och blodbad – och förtryck av ett helt folk.

Protesterande palestinier i Ghaza

Konflikten mellan israeler och palestinier kommer återigen att trappas upp efter måndagens brutala attacker. Idag inleder palestinierna den muslimska fastemånaden Ramadan. Baksmällan efter det israeliska festandet i Jerusalem igår kommer Israel, USA och Donald Trump att få känna av länge. Nya blodbad är sannolikt att vänta.

Turkiets president Recep Erdogan kallade Israels attacker för ett folkmord
Bild: Ekathemerini

Reaktionerna från olika håll i världen har förstås inte låtit vänta på sig efter gårdagens massakrer. Turkiets president Recep Erdogan betecknade massakern som ett ”folkmord” samtidigt som Turkiet utvisade Israels ambassadör från Turkiet.  Även Sydafrika kallade gjorde samma sak. 

Bild: RT-comFN:s säkerhetsråd blixtinkallades samtidigt till ett nytt krismöte. Men mötet slutade med en katastrof. USA blockerade nämligen ett uttalande från säkerhetsrådet, där rådet krävde en ”oberoende utredning av det dödliga våldet vid Gazaremsan” i samband med invigningen av USAs ambassad i Jerusalem. Utkastet till uttalandet hade skrivits av Kuwait och i förslaget stod bland annat att FN:s säkerhetsråd känner ”ilska och sorg över dödandet av palestinska civila som utövar sin rätt till fredliga protester”.

Donald Trump är mannen som får alltmer blod på händerna

Detta passade förstås inte Donald Trump – mannen som nu har fått ytterligare blod på sina händer.