Om bara några dagar är Sverige äntligen medlem av Nato – idag sa det ungerska parlamentet till slut ja till svenskt Nato-medlemskap!

Efter två år av förnedring, först av Turkiet, sedan av Ungern, kan Sverige nu bli medlem av försvarsalliansen Nato, kanske redan på torsdag den här veckan. I sämsta fall kan det dröja till nästa vecka innan allt pappersarbete och alla formaliteter är överstökade.

Grafik: Elisabet Höglund
Foto: Imago-images.com/köpt bild

Idag sade nämligen det ungerska parlamentet med 188 ja-röster och 6 nej-röster efter månader av fördröjning ja till att låta Sverige bli ny medlem av Nato. Ungerns premiärminister Viktor Orbán är den som lyckats fördröja det svenska Nato-medlemskapet i nästan ett år.

Ungerns premiärminister Víktor Orbán
Bild: Veja

Innan dess var det Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som rullade ut den ena stenbumlingen efter den andra på Sveriges väg mot Nato – i det enda syftet att visa sin makt och att gå Vladimir Putin till mötes eftersom ett svenskt medlemskap i Nato är ett rött skynke för Putin.

Dessutom var Erdogan rasande på Sverige som enligt honom ”gjorde för lite för att bekämpa terrorister bland annat genom att beskydda de för Turkiet så förhatliga PKK-aktivisterna i Sverige”.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skakar hand med sin vän Víktor Orbán
Bild: Imago-images.com/köpt bild

Turkiet fortsatte att förnedra och kritisera Sverige – samtidigt som samma land omedelbart godkände Finland som Nato-medlem. Det uppenbara syftet var att splittra och söndra de nordiska grannarna. Men det land förutom Sverige som är gladast idag är faktiskt Finland.

De båda bromsklossarna har alltså nu gett med sig och Sverige kan vara medlem i Nato redan om några dagar.

Nu har de två bromsklossarna gett med sig och Sverige kan gå in i Nato.          Grafik: Elisabet Höglund 

Det var en jublande statsminister Ulf Kristersson som idag på telefon kunde ta emot beskedet från Budapest att det ungerska parlamentet hade röstat in Sverige i Nato. När detta beslut har skrivits under av Ungerns president kommer allt förhoppningsvis att gå som på räls. När presidenten har skrivit under skickas beslutet till USA:s utrikesdepartement. USA är nämligen det land hos vilket Natofördraget deponeras. Även USA ska sen ratificera beslutet.

Utrikesminister Tobias Billström.
Bild: Folk och Försvar

Efter det får utrikesminister Tobias Billström packa sin resväska och ta ett flyg till Washington för att lämna över ett anslutningsdokument till USA. Efter det blir Sverige officiellt medlem i Nato. Det enda som skulle kunna hindra en snabb process är att Turkiets president av någon anledning sätter sig på tvären och vägrar att skriva under parlamentets beslut.

Ungerns premiärminister Víktor Orbán
Bild: TRT-World

Jag utesluter ingenting när det gäller Sverige och Nato. Det har tagit två år för Sverige att komma hit eftersom två Nato-länder har hittat på diverse skäl att stoppa Sverige. Det kan hända igen – även om jag och många med mig hoppas att denna eländiga anslutningsprocess ska ta slut någon gång. Man får hoppas att Saabs ”rabatt” på Jas-planen ska förhindra ytterligare ungerska piruetter av det här slaget.

För en vecka sen skakade Ulf Kristersson hand med Ungerns premiärminister Viktór Órban
Bild: Imago-images.com/köpt bild

För en vecka sen var Ulf Kristersson på besök hos Víktor Orbán i Budapest. Själv trodde jag att Kristersson hade åkt dit för att förmå Orbán att ge klartecken till parlamentet att rösta ja till Sveriges Natoansökan.

Förra veckans presskonferens med Ulf Kristersson och Víktor Órban sen Ungern beslutat sig för att köpa Jas 39 Gripen från Sverige
Bild: Imago-images.com/köpt bild

Istället visade det sig att Kristersson var på affärsres till Orbán – för att sälja Jas-plan. Besöket utmynnade i att Ungern kommer att köpa fyra plan av modell Jas 39 Gripen – till specialpris. Det ligger säkert en hel del fiffel och taktik bakom den här affären men Saab är förstås glada – för att inte tala om regeringen och oppositionen när klartecknet idag kom att stenarna är bortrullade från Sveriges väg in i Nato.

”Det har varit en bra dag för Sverige och svensk säkerhet”, sa Ulf Kristersson vid en pressträff ikväll. Det var enligt Kristersson till och med  ”en historisk dag”.

Ulf Kristersson vid dagens presskonferens
Bild: regeringskansliet/Ninni Andersson

Det har i skrivande stund inte kommit några reaktioner från Ryssland eller Vladimir Putin. Men Ulf Kristersson känner viss oro för de reaktioner som kan komma från grannen i öster:

”När det gäller Ryssland är det enda vi kan förvänta oss att de säger att de inte gillar att Sverige blir Natomedlem. Vi är beredda på alla möjliga saker. Det vi ser hela tiden är desinformation och cyberattacker. Jag tror hela vår del av världen står på tå för att möta olika aktioner från ryskt håll”.

En annan person som var glad idag var förstås Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg:

Inte minst Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg blev glad idag när Ungern röstade ja.
Bild: regeringskansliet

”Sveriges medlemskap i Nato kommer att göra oss alla starkare och tryggare”, skrev Stoltenberg  på X idag.

En annan politiker som kände befrielse och glädje var Magdalena Andersson (S). Hon var statsminister när Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022, en invasion som var den direkta orsaken till att socialdemokraterna omedelbart bytte fot i Nato-frågan.

För nästan två år sen, den 21 mars 2022, såg det ut så här: Dåvarande statsminister Magdalena Andersson och oppositionsledaren Ulf Kristersson har enats om att Sverige ska gå med i Nato.
Bild: Imago-images.com/köpt bild

Bara några månader tidigare hade samma Magdalena Andersson på socialdemokraternas partikongress försäkrat att Sverige inte kommer att bli medlem av Nato. Blott några månader senare var hon den främsta politiska förespråkaren för ett svenskt medlemskap i Nato.

Rysslands invasion i Ukraina hade över en natt förändrat hela det säkerhetspolitiska läget, inte bara i Norden utan i hela världen. Nu förstod världen på allvar vad Vladimir Putin var kapabel att göra. Sverige kände sig som neutral stat vid Östersjön och nära granne till Ryssland plötsligt mer  hotat än någonsin.

Magdalena Andersson och Ulf Kristersson besökte de svenska trupperna i den internationella militärövningen Cold Response 2022 utanför Narvik i Nordnorge.
Bild: Imago-images.com/köpt bild

Därför var det ett ”riktigt” Nato-medlemskap den enda vägen att gå, menade Magdalena Andersson, som lyckades omvända sitt eget Nato-fientliga parti och få de andra partierna att gå på hennes linje. Det var en politisk bragd hon utförde under dessa veckor.

Visserligen kommer Ulf Kristersson att vara den statsminister som för in Sverige i Nato. Men utan Magdalena Anderssons insatser, mod, klokhet och politiska intuition hade Sverige aldrig varit där vi är idag.

”Glöm inte Magdalena Anderssons modiga insatser för att få in Sverige i Nato.”

Glöm inte hennes insatser – trots att hon tvingas skörda frukterna av sitt arbete i opposition.