Ovärdigt av Jimmie Åkesson att åka ner till flyktingarna och vifta med plakat och dela ut flygblad!!

Det var med en känsla av avsmak som jag för några timmar sen såg på nyheterna att Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har åkt till den grekisk-turkiska gränsen och viftat med plakat och flygblad framför ögonen på de flyktingar som vill ta sig in i Europa.

Jimmie Åkesson vid den grekisk-turkiska gränsen
Bild: friatider.se

Inför tiotusentals flyktingar har Jimmie Åkesson delat ut flygblad med budskapet att ”Sverige är fullt” och att det inte är någon idé att flyktingarna försöker ta sig till Sverige.

I ett uttalande till Expressen säger Åkesson att han försöker få flyktingarna att inte åka till just Sverige. ”Det finns ingen kapacitet i Sverige att ta emot fler flyktingar”, säger han. ”Det finns inga bostäder”.

Flygbladen är undertecknade med ”Svenska folket, Sverigedemokraterna”.

Jimmie Åkesson vid gränsen mellan Grekland och Turkiet
Bild: samhällsnytt

För säkerhets skull är texten på flygbladen översatta till engelska: ”Sweden is full. Don´t come to us! We can´t give you more money or provide any housing. Sorry about this message”.

Statsminister Stefan Löfven
Pressbild/flickr.

Säker finns det många svenskar – inte minst många svenska politiker – som i sak håller med Jimmie Åkesson. Både Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson har vid upprepade tillfällen sagt att det inte får bli något nytt 2015 i Sverige. Det är egentligen bara miljöpartiet som öppet säger att man vill att flyktingarna ska få komma till Sverige.

Ulf Kristersson
Bild: moderaterna.se

Jag kan tänka mig att Jimmie Åkessons resa till flyktinglägret är inspirerad av den ”tuffa” bild som moderatledaren Ulf Kristersson häromdagen lät publicera på sig själv. Kristersson står med armarna i kors iförd jägarkeps. Över bilden finns skylten ”Stärk gränsen”.

Åkesson ville överglänsa Kristersson och valde att åka ner till flyktingarna. Ulf Kristerssons flyktingutspel var smaklöst. Jimmie Åkessons flyktingresa är ännu smaklösare.

Stjärnan på kartan visar det område där flyktingarna nu har samlats vid den grekiska gränsen
Grundbild: Albatros resor
Bearbetning: Elisabet Höglund

Men rent åsiktsmässigt finns det sannolikt en ganska stor svensk samsyn när det gäller frågan om hur Sverige ska hantera en eventuell ny flyktingvåg. Vad jag själv reagerar emot är alltså själva tilltaget från Sverigedemokraternas sida, nämligen att Jimmie Åkesson, självaste partiledaren alltså,  reser ner till den grekisk-turkiska gränsen och delar ut flygblad till tiotusentals flyktingar som under de senaste dygnen har samlats där för att försöka ta sig över den grekiska gränsen.

Flyktingar
Bild: sverigeforunhcr.se

Det är ovärdigt en partiledare att agera på det viset. Om någon enskild sverigedemokrat gör det är det en sak. Folk får göra som de vill, åka vart de vill och säga vad de vill. Men en partiledare bör tänka efter före och akta sig för den här sortens tilltag. Det minskar Jimmie Åkessons allmänna trovärdighet.

Bild: twitter.com

Vad Jimmie Åkesson säger på hemmaplan och i debatter i riksdagen eller i intervjuer i medierna är en sak. Men att ta steget att resa ner med flygblad till de desperata flyktingarna tyder på dålig smak och dåligt politiskt omdöme.

Det har hittills inte kommit särskilt många reaktioner från övriga politiska ledare i Sverige över Jimmie Åkessons flygbladsresa men de kommer säkert så småningom. Om jag ska vara riktigt ärlig så kanske Stefan Löfven och andra i hemlighet tycker att Jimmie Åkessons agerande är bra för Sverige. Då slipper Löfven säga det här själv. Då slipper han smutsa ner sina egna händer. Å andra sidan har Åkesson just nu smutsat ner sina ganska rejält.

Flyktingar
Bild: lakareutangranser.se

Det är en grannlaga uppgift för en politiker att veta hur långt man ska gå i det politiska kampanjarbetet. Själv tycker jag att Jimmie Åkesson har gått för långt. Han hade kunnat säga samma sak från riksdagens talarstol.

Samtidigt kanske det är nyttigt för Jimmie Åkesson att på plats få se flyktingarnas ofta miserabla situation. Det kanske kan ge honom en liten tankeställare. Jag tycker samtidigt att han ska passa på att ge Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan en känga. Det är helt och hållet Erdogans fel att den här flyktingsituationen har uppstått.

President Erdogan
Bild: balkaneu.com

Genom att öppna den turkiska gränsen mot Grekland och förklara för flyktingarna att det nu är fritt fram för dem att lämna Turkiet till förmån för Europa gjorde han sig skyldig till rent bedrägeri. Erdogan vet att den grekiska gränsen inte kommer att öppnas bara därför att han själv har öppnat gränsen på den turkiska sidan. Flyktingarna blir sannolikt istället kvar i det ingenmansland som finns mellan de båda gränspassagerna. Det påstås visserligen att många flyktingar redan har lyckats ta sig in i Europa men det finns än så länge inga konkreta uppgifter om detta.

Huvudskurken i dramat är alltså president Erdogan som lurar flyktingarna och använder dem i ett smutsigt spel gentemot EU. Samtidigt har inte heller EU levt upp till det avtal som unionen träffade med Turkiet 2016 i flyktingfrågan. Så EU bär också en stor del av ansvaret.

Fördensskull behöver dock inte Jimmie Åkesson åka ner till Mellanöstern och spela pajas.