Idag var det faktiskt första gången jag träffade Per Schlingmann. Han var partisekreterare hos moderaterna under Fredrik Reinfeldts tid. Det var Per Schlingmann som var ingenjören bakom projektet de Nya moderaterna, projektet som skulle bredda moderaternas väljarbas genom att appellera även till väljare från arbetarklassen. Per Schlingmann låg alltså i mångt och mycket låg bakom moderaternas stora framgångar i 2006 års val, vilka banade väg för en borgerlig alliansregering som sedan också återvaldes i valet 2010.
Idag är Per Schlingmann PR-konsult och författare. När han och jag träffades hos Malou von Sivers i hennes program Malou efter 10 i TV4 idag, fredag, var det med uppdraget att samtala kring filosofiska frågor i Malous programavsnitt Salongen. Det var en härlig upplevelse.
Malou är en fantastisk programledare och journalist. Hon har under alla år lyckats stå emot alla journalistiska trender och dagsländor utan står fortfarande djupt och orubbligt fast med fötterna i den seriösa journalistiska myllan. Malou är inte insmickrande eller inställsam, däremot vänlig och korrekt. Hon liksom många andra starka kvinnor har utsatts för mobbning men har stått rakryggad emot vinden och inte låtit sig knäckas eller försökt anpassa sin journalistiska gärning till opportunistiska modenycker.
I sitt fredagsprogram Salongen möts varje vecka två personer med uppgift att diskutera frågor av mera filosofisk än politisk karaktär. Det var en spännande utmaning för mig. Hon, Per Schlingmann och jag samtalade om allt ifrån rätten att ha en åsikt till vad som egentligen kännetecknar en människa.
Jag tror att programmet blev intressant och sevärt. Särskilt imponerad blev jag av Per Schlingmann som många säkert mest förknippar med politisk strategi och taktik och inte fördjupade intellektuella samtal. Dessa personer fick verkligen fel. Schlingmann visade sig vara en oerhört intellektuell, beläst och analytisk person med breda samhällskunskaper och stor belästhet samtidigt som han har förmågan att uttrycka sig begripligt och på ett fängslande sätt.
Detta fredagssamtal i TV4:s studio var spännande för mig och dessutom en stor intellektuell utmaning, som jag gärna vill utsätta mig för fler gånger.
Efter programmet träffade jag dagens hetaste amerikanska författare, Susan Faludi, som också hon senare skulle bli intervjuad av Malou. Vi pratade med varandra en stund och jag kände genast en stark sympati för denna kvinna. Susan Faludi är just nu på Sverigebesök för att marknadsföra sin nya bok ”Mörkrummet”. Den handlar om Faludis far, ungraren István, som efter ett långt livs sökande efter sin identitet vid 70 års ålder genomgick en könskorrigering och blev kvinna. Som kvinna kallade han sig Stéfanie.
Jag såg inte Malous intervju med Susan Faludi. Däremot framträdde hon även hos Skavlan ikväll, fredag. Där berättade hon inlevelsefullt om sin komplicerade relation till sin far. Jag bestämde mig omedelbart för att köpa hennes bok, som jag tror kommer att bli en stark läsupplevelse.