Rekordmånga delningar av min kolumn i Aftonbladet

I måndags, den 20 oktober 2014, skrev jag en krönika i Aftonbladet med rubriken "Smaklöst att slå på en som
redan ligger". Den handlar om de hånfulla kommentarer som ett antal komiker och journalister uttalat sen det
blev känt att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i förra veckan sjukskrev sig på obestämd tid
sen han drabbats av utbrändhet. Många av er har säkert redan läst kolumnen i Aftonbladet men jag vill
gärna berätta att genomslaget har blivit enormt. Ikväll, onsdag den 22 oktober, kl. 21 45, hade jag fått 9 900 rekommendationer (9.9k) på Facebook och 117 tweets. När jag går in på Aftonbladets webb i morgon bitti så har siffran säkerligen stigit till över 10 000 rekommendationer.

Det är inte ofta en enskild krönika kommer upp i sådana delningstal. Samtidigt har jag sen i måndags morse fått ungefär 200 mejl från läsare. 99% av mejlskrivarna har uttalat beröm över artikeln. Nästan alla säger att de själva aldrig har röstat på eller skulle komma att rösta på SD men att de tycker att det är skamligt att håna och mobba en person som bränt ut sig på sitt jobb – även om han råkar heta Jimmie Åkesson och även om han råkar vara partiledare för SD.

Det är viktigt att betona att jag skrev den här krönikan trots att även jag är djupt kritisk till Sverigedemokraternas politik. I det här fallet handlar det däremot inte om politik utan om vanlig mänsklig moral och empati. Det är säkert så att många av de personer som rekommenderat krönikan och/eller skickat berömmejl till mig inte alls sympatiserar med Jimmie Åkesson eller hans politik. Däremot gillar de när en enskild journalist vågar skilja på sak och person och visa ett visst mått av medmänsklighet.

Även politiker är människor – faktiskt.