Ständigt lika sorgsna, lika uppgivna, lika magra – idag visar jag fler chockerande bilder på magra modeller från spanska Zara.

Under den gångna helgen publicerade jag sju inslag som alla visade vilka magra, ibland utmärglade. modeller som världens – och Sveriges – största klädkedjor utnyttjar för att lättare kunna sälja sina kläder.

Extremt mager modell från Zara

Det verkar också som om det finns ett samband mellan den ekonomiska konjunkturen och i vilken mån klädkedjorna använder sig av extremt magra modeller. Fram till för några år sen när konjunkturen var god såg man inte lika många magra klädmodeller.

Mager modell rån Zara

Men nu, efter pandemin och efter de två senaste årens djupa lågkonjunktur i stora delar av världen med skenande priser, hög inflation och allt större svårigheter för modebranschen att få sina kläder sålda, verkar bruket av magra modeller bli alltmer utbrett. Min granskning ger tydliga bevis för detta.

Mager modell från Zara
Modell från Zara

Det har under det senaste året t ex gått mycket dåligt för den spanska klädjätten Zara med butiker och online-handel över hela världen. Bolaget har kämpat med sjunkande försäljningssiffror. Samtidigt visar bilderna på kläderna på deras webbsajt att de magra modellerna blir fler och fler.

Extremt smal modell från Zara

Jag har gått igenom ytterligare bilder som nyligen har kommit från Zara i och med att deras vinterrea har startat i dagarna. De flesta bilder visar kläder – och därmed även modeller – som hittills inte visats i Sverige. Under reorna brukar Zara – liksom andra klädföretag – sälja ut osålda kläder billigt. Tonvis med sådana kläder skeppas till olika länder i världen och kommer också till Sverige för att reas ut trots att de aldrig tidigare har sålts i Sverige. Då hamnar också bilderna på Zaras hemsida för allmänt beskådande.

Mager modell från Zara

Och det är samma utmärglade, till synes olyckliga och resignerade flickor som tittar in i fotografernas kameralinser och liksom vädjar till oss presumtiva kunder att köpa de kläder de har på sig. Jag ska visa en del av dessa nya bilder här:

Det här inlägget kommer att avsluta min granskning av magra klädmodeller här på min blogg. Jag vet att många av mina läsare har uppskattat granskningen. Men hittills har det bara resulterat i en debatt på Facebook. De stora ”riktiga” medierna har inte tagit upp granskningen – men det är inte för sent ännu.

Avslutningsvis ska jag visa ytterligare några modeller:

Mager modell från Zara
Mager modell från Zara
Mager modell från Zara
Mager modell från Zara
Mager modell från Zara
Smal modell från Zara
Det här är den sorgligaste bild som jag hittills har sett på Zaras magra modeller. Den får avsluta kollaget.