Stina, Stina började grina, när hon tog guldet det fina!

 

”Stina, Stina började grina, när hon tog guldet det fina!”.

Ja, inte har jag väl nått några litterära höjder med det här lilla poemet men orden beskriver väl den dramatik som utspelade sig på skidstadion i Alpensia i Sydkorea idag. Då fullkomligt krossade lilla Stina Nilsson från Malung i Sverige allt motstånd i sprinten.

Julius Caesar vid slaget vid Zela år 47 f.Kr, då han myntade uttrycket ”Veni vidi vici”
Bild: offlives.com

Om ni vill kan jag använda ett annat, mera litterärt ordspråk för att beskriva Stina Nilssons bedrift: ”Veni vidi vici”. ”Jag kom, jag såg, jag segrade”, som den romerske statsmannen Julius Caesar ska ha sagt när han vann slaget vid Zela år 47 före Kristus.

Stina Nilsson efter segern
Bild: Eurosport

Stina Nilssons seger kan mycket väl jämföras med Julius Caesars. Han var för övrigt en ganska osympatisk typ, vilket man inte kan säga om Stina Nilsson.

Regerande OS-guldmedaljören i sprint Maicen Caspersen Falla skulle bli Stina Nilssons hårdaste motståndare.
Bild: sweski.com

Inför tävlingen var alla spända på om Stina Nilsson skulle klara av att besegra den regerande sprintmästarinnan från Norge, Maicen Caspersen Falla. Men det gjorde hon – med över 3 sekunder. En seger i en sprint med 3 sekunder brukar kallas utklassning. På något annat sätt går det inte att beskriva Stina Nilssons prestation.

Stina Nilsson
Bild: Eurosport

Hon är fullkomligt perfekt som sprintåkare. Förutom att hon är snabb (trots sina 1.74 cm i strumplästen och 68 kilos kroppsvikt) kör hon så intelligent. Hon missar inte ett enda tillfälle att förbättra sina positioner. Hon är alltid först uppe på toppen av backarna, där hon skaffar sig rejäl fart när hon ska kasta sig utför. Det är i utförsbackarna hon alltid seglar ifrån de andra, Stina Nilsson.

Hennes skidteknik är också i det närmaste perfekt. Hon manövrerar sin kropp, sina skidor och sina stavar så att dessa tillsammans till fullo ger henne en fart framåt som ingen annan kvinnlig åkare kan uppnå. Dessutom är hon iskall. Det var bara när hon stod på prispallen efteråt som hon grät en skvätt. Annars är hon totalt osentimental.

Stina Nilsson
Bild: sportbibeln

Stina Nilsson har med sitt olympiska guld idag visat att hon är bäst, bäst, bäst, i skidsprint. När skidåkarna kör sin lagsprintstafett nästa torsdag så kommer Stina Nilsson med all säkerhet än en gång att stå på prispallen, sannolikt överst. Ingen kan slå henne, bara hon har en stafettkompis vid sin sida som också gör sitt jobb.

Hanna Falk blev bara femma i sprintfinalen, 12 sekunder efter Stina Nilsson
Bild: langd.se

De andra svenskorna, som alla körde mycket starkt i kvalet, droppade av en efter en. Den som var kvar längst förutom Stina Nilsson var Hanna Falk, som gick till sprintfinal. Men där kom hon bara femma, 12 sekunder efter Nilsson. Ida Ingmarsdotter försvann redan i kvartsfinalen efter en svag insats.

Ida Ingmarsdotter visade inte sin bästa sida i OS-sprinten
Bild: langd.se

För de svenska herrarna blev besvikelsen än en gång stor. Calle Halfvarsson försvann redan i kvalet.

Calle Halfvarsson försvann också han redan i kvalet
Bild: sportbibeln

Teodor Petersson tog sig till semifinal men blev utslagen där.

Ende svensk som gick till final var Oskar Svensson
Bild: sweski.comd

Den ende som gick till final bland herrarna var Oskar Svensson, men tyvärr inte för att vinna. Han blev bara femma han också, hela 9 sekunder efter det segrande fenomenet, norrmannen Johannes Hösflot Kläbo.

Norrmannen Johannes Hösflot Kläbo vann stinenligt och överlägsen dagens OS-sprint i Pyeongchang.
Bild: Eurosport

Så än en gång var det en svensk kvinna som stod för den stora framgången, Stina Nilsson.

Nu på torsdag ställer Charlotte Kalla upp i sitt andra OS-lopp, 10 km fristil. Efter den överlägsna segern i damernas skiathlon i lördags är hon naturligtvis storfavorit till guldet. 10 km fristil är också Kallas favoritdistans.

Charlotte Kalla
Bild: langd.se

Så i hopp om att Kalla ska vinna ännu ett OS-guld har jag snickrat ihop ytterligare ett skidrim:

”Kalla, Kalla, Kalla, alla ropen skalla

Vi vill se dig högst på palla!”