Tack Ebba Busch! Äntligen har jag fått mitt elstöd och jag är tacksammare är någonsin!

Regeringens högstämda löfte om elstödet till elkonsumenterna är den fråga som mest har plågat regeringen Ulf Kristersson i allmänhet och energi- och näringsminister Ebba Busch i synnerhet. Sällan har en minister fått utstå så mycket spe som Ebba Busch för sina brutna ellöften.

Ebba Busch på besök i Kiruna
Bild: pressbild

Kritiken gick framförallt ut på att Ebba Busch först gick ut och lovade att elstödet till elkonsumenterna i elområde 3 och 4 (södra och delar av mellersta Sverige) skulle betalas ut redan i november ifjol. Men sen kom strulet. Till sist kom det ett nytt löfte: elstödet skulle börja betalas ut den 20 februari 2023 och att det skulle vara Försäkringskassan i samarbete med Swedbank som skulle administrera stödet och se till att pengarna kom fram till elkunderna.

Kraftledningar
Bild: vattenfall.se

Många tvivlade på att det här löftet verkligen skulle hållas. Själv har jag sagt att jag inte tror att det kommer några pengar alls. Vi får inget elstöd. Vi kommer att bli lurade på konfekten. Elstödet kostar staten alldeles för mycket pengar.

Upphängning av ljus
Bild: vattenfall.se

Men det skulle jag aldrig ha sagt, för Ebba Busch höll sitt löfte och Försäkringskassan/Swedbank klarade av att tillsammans betala ut pengarna.

Redan den 28 februari fick jag en första utbetalning på 2 329 kronor. Detta belopp avsåg min fastighet i Bergslagen. Se bilden nedan:

Först fick jag elstöd för mitt frittidshus i Älvhyttan i Bergslagen
Bild: Elisabet Höglund

Och idag fick jag en andra utbetalning på 6 434 kronor, detta för mitt hus i Tungelsta, där vi förbrukar mest ström.

Jag fick elstöd för min fastighet i Tungelsta där vi bor permanent . Bild: Elisabet Höglund

Tillsammans fick jag alltså ett elstöd på 8 763 kronor för de båda fastigheterna.

Grafik: Elisabet Höglund
Bild: vattenfall.se

Tro mig när jag säger ”Hurra, vad jag är glad!” För det är jag verkligen. Tack Ebba Busch för att du höll ditt löfte!

Ebba Busch, idag tackar jag dig från djupet av mitt hjärta.
Bild: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

Jag kommer aldrig mer att kritisera dig för hanteringen av elstödet, även om de flesta tycker att ärendet till en början hanterades mycket taffligt av regeringen. Men det är glömt nu. Pengarna har kommit in på mitt konto och jag är hjärtinnerligt tacksam för detta.

Vindkraft
Bild: Nordiska Projekt

För pengarna behövs verkligen. Jag har i dagarna tecknat ett nytt elavtal med Vattenfall som gäller från den 4 april. Det är ett avtal med rörligt pris. Jag fick även ett erbjudande om ett fastprisavtal men det var så dyrt att jag inte ens reflekterade över det. Hur ett rörligt elavtal kommer att slå i praktiken har jag ingen aning om. Det hänger helt och hållet på hur elpriserna utvecklar sig. Sjunker elpriserna så har jag förmodligen gjort en bra affär.

Men fortsätter de att stiga eller ligga kvar på en hög nivå så är det inte mycket jag kan göra åt det. Det här är helt avhängigt av vad som händer i vår omvärld. Det hänger på den fortsatta händelseutvecklingen i Ryssland, kriget i Ukraina och Rysslands framtida relationer både med sina egna grannländer och med väst.

Jag är glad idag

Just nu är jag bara glad över att jag fick mina pengar. Och jag hoppas att andra elkonsumenter känner samma glädje som jag när elstödet trillar in på deras konton.