Tänk att det skulle behöva ta fem månader innan Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten släppte prestigen när det gäller munskydd!

Äntligen har Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell ruckat på prestigen när det gäller användningen av munskydd för att hindra smittspridning. Men det skulle ta mer än fem månader innan det var dags att släppa på prestigen.

Anders Tegnell har surrat sig fast vid masten och varit orubblig när det har gällt munskydd
Bild: Fartyg i sjönöd/Bukowskis.com

Med en dåres envishet har Anders Tegnell framhärdat i sin privata vendetta mot munskydden. Han har ända sen pandemin startade envist hävdat att munskydd inte bara är verkningslöst. De kan dessutom vara direkt skadliga.

Enligt Tegnell skulle munskydden rentav kunna öka smittspridningen
Bild: marsta.nu (munskydd på Arlanda)

Munskydd skulle alltså om man får tro Tegnell kunna öka smittspridningen istället för tvärtom, en uppfattning som många uppfattar som synnerligen bisarr.

På dagens pressträff med Folkhälsomyndigheten medgav generaldirektör Johan Carlson att munskydd visst kan vara en effektiv åtgärd men att det finns en risk för att munskydden används fel. Han tar Spanien som exempel där munskydd har använts länge men där smittan ändå fortsätter att spridas.

Johan Carlson vid dagens presskonferens
Bild: skärmbild/folkhälsomyndigheten

Johan Carlson anser att munskydd kan vara effektivt när det är svårt att hålla avstånd. Det gäller till exempel i kollektivtrafiken. Han tror också på munskydd hos optikern, på vårdinrättningar och hos tandläkare.

Nu ska Folkhälsomyndigheten föra samtal med regionerna i Sverige för att få fram regionala rekommendationer

Har regeringen möjligen hintat att det kanske vore bra att föreslå munskydd?
Bild: aerpad.se

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att fram till den 1 september arbeta fram förslag för att hindra fortsatt smittspridning under hösten. Jag kan mycket väl tänka mig att regeringen har hintat till Johan Carlson att munskydd kan vara exempel på en ny åtgärd som skulle kunna rekommenderas – trots att Sverige som nästan det enda landet i världen där myndigheterna har avvisat munskydd.

Johan Carlson vid dagens pressträff
Bild: folkhälsomyndigheten

Johan Carlson säger idag att det inte finns något som hindrar att folk frivilligt använder munskydd. Tack det var ett välkommet besked.

”Jag ser få risker med att använda munskydd på eget initiativ”, säger han och menar att munskydd bör införas när man ser att det inte finns några andra åtgärder att vidta.

Varför sa han inte det för fyra månader sen?

Grafik: Elisabet Höglund

Johan Carlson uttryckte sig så luddigt han kunde för att journalisterna inte skulle förledas tro att Folkhälsomyndigheten hade bytt fot i munskyddsfrågan. Det gäller ju att rädda ansiktet på Anders Tegnell, som mer än någon annan personifierar motståndet mot munskydd i Sverige.

Det är lika svårt att vända Folkhälsomyndigheten som att vända en atlantångare
Bild: goteborgshamn.se

Det är svårt att vända en atlantångare. Det har varit lika svårt att få Folkhälsomyndigheten att släppa på prestigen och så här i elfte timman rekommendera munskydd. En intressant indikation var också att det var generaldirektören själv Johan Carlson och inte statsepidemiologen Anders Tegnell som höll i dagens pressträff.

Tegnell hade ju aldrig kunnat göra de medgivanden som Johan Carlson gjorde idag när det gällde munskydd.

En praktskandal, anser jag.

Jag tycker att det är en skandal utan like att svenska myndigheter och landets regering så till den grad har motarbetat munskydd under hela pandemin. Ännu märkligare är det eftersom Sverige under hela tiden har haft en pågående smittspridning.

Grafik: Elisabet Höglund

I samtliga fyra nordiska länder hade fram till igår sammanlagt 7 003 människor avlidit i covid-19. Av dessa står Sverige med sina 5 787 dödsfall för inte mindre än 83 procent! Norge har bara haft 261 dödsfall och Finland 334.

Det är lätt att förstå att både Norge och Finland ser med fasa på att få in svenskar på sina territorier.