Terrorismen har än en gång visat upp sitt blodiga ansikte – denna gång i hjärtat av Barcelona!

 

Barcelona, denna fantastiska stad, Spaniens näst största, har nu också drabbats av terroristernas galenskap. Tidigt ikväll, torsdag, körde en vit skåpbil med hög fart in på gågatan Las Ramblas i Barcelona och mejade ner hundratals människor i ett nytt blodigt terrordåd.

Minst 13 människor dödades vid terrorattentaten på Las Ramblas i Barcelona. Bild:

Enligt de senaste uppgifterna ikväll har terrordådet skördat 13 dödsoffer. Minst 100 människor har förts skadade till sjukhus. Av dessa är minst femton mycket svårt skadade.

Det var strax efter klockan 17.00 i eftermiddags som terrorn slog till mot Barcelona. Den världsberömda shopping- och promenadgatan Las Ramblas i centrala Barcelona blev ett tacksamt offer för terrorismen. Här rör sig ständigt människor, spanjorer liksom turister, en en ständigt sinande ström. Ramblan i Barcelona är det perfekta terrormålet för den som vill döda, döda, döda … Det handlade bara om när.

Terrordådet i Barcelona
Bild: La Gaceta

Polisen grep snabbt den terrorist som körde den inhyrda vita skåpbilen. I framsätet på bilen hittade polisen ett spanska identitetshandlingar med namnet på den skyldige.

Den gripne terroristen Driss Oukabir, 28 år
Bild: Spanska polisen

Han heter Driss Oukabir, är 28 år, född i Marocko men numera bosatt i staden Ripoll i provinsen Katalonien i nordöstra Spanien. Det var Oukabir som hade hyrt skåpbilen som han körde med i hög fart på Las Ramblas från Placa de Catalunya ner mot hamnen. Under de 500 meter som han i dånande fart avverkade på Ramblan hann han skörda hundratals offer.

Driss Oukabir på hans egen Facebooksida

Den katalanska polisen har hittills gripit två personer misstänkta för delaktighet i terrordådet. Tidigare ikväll tog IS på sig ansvaret för attacken. Två bilar hade hyrts för attentatet, dels skåpbilen som körde på Ramblan, dels en flyktbil.

Den spanska polisen karaktäriserade tidigt dådet som ett terroristdåd utfört av en galning. En spansk polis ska ha skjutits till döds i samband med terrordådet. En terrorist är också skjuten och ytterligare två har gripits.

Las Ramblas, Spaniens världsberömda promenadgata i Barcelona
Bild: Barcelona-Turist-Guide.se

Spanien har sen många år tillbaka hög beredskap mot terroristbrott. Hotnivån har länge legat på den näst högsta. Tidigare terroriserades Spanien av den baskiska självständighetsrörelsen ETA som utförde hundratals mord och terrordåd, främst riktade mot poliser, politiker, journalister och myndighetspersoner. ETA har sen några år tillbaka lagt ner vapnen.

Det fasansfulla bombdådet mot tre pendeltågsstationer i Madrid 2004. Bild: Expansión

Men ETA har nu ersatts av de islamska staten IS. Den 11 mars 2004 drabbades Spanien av sin hittills värsta terrorattack när jihadister detonerade tio bomber mot tre olika pendeltågsstationer i Madrid. Vid attentatet dödades 191 människor och 2050 skadades. Bombdådet i Madrid är fortfarande Europas hittills mest omfattande terrordåd.

Terrordådet i Madrid 2004 är Europas hittills värsta terrorattack.

Nu har terrorn kommit tillbaka till Spanien. Attentatet på Las Ramblas i Barcelona ikväll påminner starkt om terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april i år. Det handlar om samma tillvägagångssätt och samma mål: En stulen lastbil körs i hög fart på en gågata där det vimlar av människor. Det är så IS har uppmanat sina adepter i Europa att agera.

Las Ramblas – ett nytt gatunamn som terrorismen har präntat in i våra hjärnor. Bild: Los Replicantes

Välj ut en plats där många människor befinner sig samtidigt, t ex en gågata. Stjäl eller hyr en lastbil eller skåpbil och kör in den på gågatan och meja ner så många oskyldiga människor som möjligt. Uppmärksamheten blir total. Ramblan är en av världens mest berömda och besökta gator. Det skulle bara vara en tidsfråga innan terroristerna slog till där.

Själv har jag starka relationer till Barcelona. En gång i tiden hade jag en spansk pojkvän som bodde i Barcelona. Många gånger vandrade vi längs Ramblan och njöt av värmen och folkvimlet.

Terrordådet i Barcelona
Bild: Baloon Juice

Blir Barcelona sig likt igen? Kommer människor att fortsätta att vandra längs Ramblan? Ja, förmodligen. Terrorn slår till. Människor dödas och skadas.

Attentatet på Las Ramblas
Bild: teinteresa.es

Men livet går på något sätt alltid vidare.

Trots att terroristerna alltid är oss på spåren. Trots att vem helst av oss kan bli deras offer. Stoppa terrorn nu!