Toppenval av Karin Tegmark Wiksell som ny generaldirektör för Folkhälsomyndigheten! Ni minns väl vad jag skrev om henne redan förra året.

Det är sällan man blir särskilt upphetsad när regeringen utser en ny generaldirektör för en statlig myndighet. Men idag blev jag det. Det var när socialminister Lena Hallengren tillkännagav att regeringen hade utsett Karin Tegmark Wisell till ny generaldirektör för Folkhälsomyndigheter. Redan på måndag efterträder Tegmark Wisell Johan Carlson som då avgår med pension.

Karin Tegmark Wisell
Bild: folkhälsomyndigheten pressbild

Karin Tegmark Wisell har en lång och imponerande meritlista. Hon är utbildad läkare, överläkare och disputerad specialist i mikrobiologi. Hon har varit chef för Folkhälsomyndighetens avdelning för mikrobiologi och är sen ett antal månader tillbaka även biträdande statsepidemiolog under Anders Tegnell.

Sen coronapandemin bröt ut i Sverige i början av mars 2020 har svenska folket kunnat se Karin Tegmark Wisell på ett oändligt antal direktsända presskonferenser i Sveriges Television. Hon är inte de yviga gesternas kvinna men hennes sakkunskap och seriositet har lyst igenom allt hon har sagt. Hon har under hela pandemin varit min stora idol. Och jag har redan vid flera tillfällen här på min blogg öst beröm och komplimanger över henne. Karin Tegmark Wisell förtjänar verkligheten upphöjelsen till generaldirektör.

Karin Tegmark Wisell
Bild: fatehemedia.eu

Så här skrev jag redan den 17 april 2020, alltså kort efter det att pandemin hade brutit ut i Sverige:

”Nu ska jag säga något som kommer att få Anders Tegnells fan club att brisera av ilska. Jag kommer förmodligen att bli lynchad på sociala medier efteråt. Jag tycker nämligen så här efter att inte ha missat en enda presskonferens på Folkhälsomyndigheten sen pandemin bröt ut:

Anders Tegnell är inte alls Folkhälsomyndighetens stora stjärna. Det är istället en kvinna, överläkaren och avdelningschefen Karin Tegmark Wisell. Hon leder mycket sällan FMH:s presskonferenser. Hon fick hoppa in några gånger under påskhelgen. Och även idag, för idag fyllde Anders Tegnell år och befann sig sannolikt i bostaden i Östergötland. Då fick Karin Tegmark Wisell chansen.

Och som hon tog den! De två tidigare gånger jag har lyssnat på henne har jag tyckt att hon har varit försiktigt blyg och lite osäker. Hon har säkert känt att det har varit tufft att axla Anders Tegnells mantel. Så var det inte idag.

Karin Tegmark Wisell
Skärmavbild

Sällan har någon representant för Folkhälsomyndigheten svarat så utförligt, så klokt, så analytiskt och så tålmodigt på journalisternas frågor som idag. Hon förklarade pedagogiskt hur ett virus tränger in i cellerna hos en människa och skapar en farlig infektion. Hon berättade konkret om pilottester som myndigheten har gjort med 700 personer i Stockholm för att kunna fastställa symptom hos smittade och icke smittade personer. 

Karin Tegmark Wisell
Skärmavbild presskonf.

Det var en verklig fackman (eller fackkvinna) som vi kunde lyssna till idag. Hon imponerade på mig med sin sakkunskap och sin tydlighet.”

Karin Tegmark Wisell
Skärmavbild 2020-04-17

Och så här skrev jag den 22 december 2020 om samma Tegmark Wisell:

”Sedan till något helt annat men ändå närbesläktat. Redan i våras utsåg jag avdelningschef Karin Tegmark Wisell, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten, till myndighetens mest lysande stjärna. Ingen hakade på denna bedömning. Men efter att ha lyssnat på Karin Tegmark Wisell under en en timma och tio minuter lång presskonferens från Folkhälsomyndigheten idag, så har jag stärkts i min uppfattning.

Karin Tegmark Wisell
Bild: Shutterstock/köpt bild

Hon är en briljant företrädare för Folkhälsomyndigheten. Hon är kunnig, påläst men samtidigt ödmjuk. När hon redovisar fakta om smittspridningen och viruset är hon glasklar i sina analyser. Hon är verbal. Hon stakar sig inte. Hennes föreläsningar för journalisterna löper som rinnande vatten. Hon blir aldrig svaret skyldig. När hon inte vet så svarar hon att hon inte vet. Hon snäser aldrig av någon. Hon ignorera aldrig några frågor. Hon svarar på frågorna i detalj utan att flumma ut.

Karin Tegmark Wisell
Bild: Shutterstock/Köpt bild

Hon är en av de absolut skickligaste experter jag har lyssnat på under hela den här långa pandemin. Det enda jag kan säga som är mindre positivt är att hon ibland blir lite för vetenskaplig och akademisk i sina svar. Som lekman hänger man inte alltid med när hon pratar om ”helgenomsekvensering” eller ”sentinelövervakning” men bortsett från det är hon outstanding.

Jag anser att Karin Tegmark Wisell bör bli Sveriges nästa statsepidemiolog och det mycket snart.”

Karin Tegmark Wisell
Bild: folkhälsomyndigheten pressbild

Så skrev jag alltså två dagar före julafton ifjol. Men det blev inte statsepidemiologi som Karin Tegmark Wisell utsågs till utan till generaldirektör, förmodligen en ännu finare befordran. Jag hoppas nu att hon inte bara gräver ner sig i den byråkratiska grottekvarnen utan visar upp sig och regelbundet upplyser oss som lever i Sverige inte bara om vad som händer med covid-19 utan också hur väsentligt det är att ha en god och stabil folkhälsa.

Sara Byfors
Bild: folkhälsomyndigheten pressbild

Och till sist en liten brasklapp. När Anders Tegnell så småningom går i pension anser jag att han har en given efterträdare på den posten. Det är Sara Byfors, en synnerligen kompetent läkare och enhetschef på Folkhälsomyndigheten. Liksom Karin Tegmark Wisell har Sara Byfors varit ett under av klarhet och ödmjukhet under de många presskonferenser hon har medverkat på.

Heja tjejer!

Heja tjejer!