Tredje vågen sköljer över oss. 6 200 nya smittade sen igår. Och varför stoppas inte smittan av alla restriktionerna? Jo, för att folk struntar i restriktionerna.

Ytterligare 82 svenskar avled i covid-19 under det senaste dyget. Smittspridningen av kaosartad i hela landet.

Fram till idag har 675 300 människor smittats av den våldsamma pesten. Bara sen igår redovisas 6 196 nya smittfall.

Grafik: Elisabet Höglund

I alla regioner i landet ökar smittan men mest ser den ut att öka i Stockholm. Under de tre senaste veckorna har smittspridningen fördubblats i Stockholm.

Grafik: Elisabet Höglund

Den tredje vågen har nu nått huvudstaden, konstaterade Johan Bratt, t f hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Den främsta skälet till att smittan sprids så kraftigt är enligt Johan Bratt att stockholmarna struntar i att följa restriktionerna. Han säger också att det nu handlar om en ”fruktansvärd sjukdom” och att ”ingen går säker”.

Som extra påbröd på den galopperande smittspridningen i Stockholm är att regionen ser ut att få 1 miljon färre vaccindoser än vad som utlovats för tiden februari-april.

Det har hittills varit helt omöjligt för folk att få besked om när de ska kunna få sin vaccinspruta. Jag kollar flera gånger i veckan med Region Stockholm och Vårdguiden 1177.se för att se om några nya besked har kommit men svaret har hittills varit att det ännu inte är möjligt att boka några vaccinationer.

Men så plötsligt idag när jag gick in på 1177.se och klickade mig fram längs de olika rubrikerna om vaccinatinonerna mot covid-19. För första gången fick jag i alla fall ett besked för den åldersgrupp min man och jag tillhör. Så här stod det:

Bokningen för dig som är född mellan 1942-1951 är ännu inte öppen

Du kommer att få ett bokningsbrev, preliminärt vecka 13-14 (29 mars-9 april). Kontakta inte din vårdcentral i förväg, innan du fått ditt bokningsbrev.

När du fått ditt brev betyder det att du har möjlighet att boka tid för vaccination mot covid-19 hos den vårdcentral som du är listad på. Vaccintillgången kommer fortsatt att vara väldigt begränsad.

Hoppsan, det kanske finns ett hopp i alla fall. Någon gång mellan den 29 mars och 9 april kan det alltså dyka upp ett brev i brevlådan. Det betyder att detta brev i så fall är 2 månader försenat jämfört med de ursprungliga löftena. Men som den skeptiska person jag är utgår jag ifrån att den angivna tiden inte kommer att gälla längre när vi väl har kommit fram till den 29 mars.

Jag tror inte på någonting när det gäller pandemin och de ansvarigas sätt att hantera den.

Så här ser vaccinläget ut i landet idag, den 3 mars.

Grafik: Elisabet Höglund

817 706 doser vaccin har fram till idag sprutats in i överarmen på de lyckliga som har stått först i kön.

2021-03-03 539 387 vaccinerade med 1 dos  6,6% 278 319 med 2 doser 3,4%

Men det är alltså fortfarande bara drygt en halv miljon svenskar som har fått sin första vaccindos. Det motsvarar 6,6 % av befolkningen. Det är botten, om jag får använda det uttrycket. Hittills är det främst personer som är över 90 år gamla som har vaccinerats – bortsett från det oräkneliga antal som har slunkit före i vaccinkön. Hur många personer det rör sig om är det ingen som vet men det är i alla fall alldeles för många.

Den tredje vågen väller in
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Sen frågar jag mig varje dag: Hur kommer det sig att smittan sprids så kraftigt trots att det har införts så många restriktioner? Borde inte restriktionerna hejda smittan? Och om de inte gör det, varför finns då alla dessa restriktioner?

Svaret är enkelt. Smittan sprider sig inte av sig själv. Den sprids från människa till människa. Hur kan den då spridas när restriktionerna är så hårda. Jo, restriktionerna följs inte. Så enkelt är det. Folk skiter i restriktionerna. De har tröttnat på coronan. De håller inte avstånd. De struntar i munskydd. De fortsätter att samlas i stora grupper.

De bryr sig inte om att de smittar andra och själva anser de sig odödliga. Smittan sprids mest i åldrarna 15-50 år. Särskilt hög är den bland de allra yngsta, de som skiter mest i restriktionerna, de som anser sig mest odödliga av alla.

Gävle sjukhus
Foto: Per Groth

Vi har nu kommit till en situation där ett muterat och mycket farligt virus sprids som en löpeld i Sverige. Det verkar folk inte ha förstått trots att vi har haft över ett år på oss att lära oss det. Vilken slutsats ska man dra av detta? Jo, stäng ner! Och tvinga till att börja med folk att använda munskydd. De som inte bär munskydd ska få betala saftiga böter.

Det måste svida i skinnet på den går fram som en spridare av smitta och död.