Vad får en 18-åring att uppamma så mycket hat att han mördar två av sina egna lärare? Mystiken tätnar kring de bestiskaliska skolmorden i Malmö.

 

Han heter Fabian C. Han är 18 år och bosatt med sin familj i Trelleborg. Han går (eller gick) det tredje året på Latinskolan i Malmö där han studerade på estetiska linje. Han hade aldrig tidigare gjort sig känd som en våldsman eller en bråkstake även om lärare och kamrater på skolan hade sett att han hade genomgått en förändring under de senaste månaderna. Fabian var också fram till i måndags helt okänd av polisen.

Det fanns därför en viss oro bland skolpersonalen när det gällde Fabian. En rapport hade tidigare lämnats in till elevhälsan men några åtgärder hade aldrig vidtagits trots att det var något som inte stämde med Fabian. Och ingen kunde ana att Fabian denna måndagsmorgon skulle komma till skolan med en väska i handen, där han hade packet ner sina mordvapen, en kniv, en yxa och en hammare. Samma dag ska han också ha gjort sig av med sin skoldator och tagit ut alla pengar på sitt bankkonto och swishat över dem till en anhörig.

Skärmavbild från Fabrians Instagramkonto.

Strax efter klockan fem på måndagseftermiddagen begick Fabian de dåd som ingen kunde drömma om att han var kapabel till. Han slog eller skar ihjäl två av sina lärare. Båda fördes till sjukhus. Båda avled. 18-årige Fabien anhölls omedelbart och sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för dubbelmord. När han greps av polisen i måndags eftermiddag erkände han omedelbart sina brott. Han ska då redan ha lagt ifrån sig sina vapen på en toalett.

Skärmbild från Fabians sociala medier

Hans advokat har sen i måndags hållit flera förhör/samtal med Fabian, där han beskrivits som ”djupt ångerfull”. Han har gråtit mycket och sagt att han ångrade det han hade gjort. Samtidigt har Fabian berättat för advokaten att det har funnits en ”triggerpunkt”, alltså en eller flera faktorer som dykt upp under dagarna före morden som triggat honom till att döda. Vilken denna triggerpunkt är vill inte försvarsadvokaten gå in på men under den förundersökning som har inletts mot Fabian C ska polisen försöka få fram vad som har triggat 18-åringen att begå två bestialiska mord.. Det kan ha hänt något i Fabians liv en kort tid före morden som fått honom att döda dem som råkade komma i hans väg. Att måltavlorna blev två kvinnliga lärare i 50-årsåldern på hans egen skola kan vara en slump.

Enligt advokaten ska Fabian bland annat ha haft svårt att hantera motgångar.

Helt klart är att de båda morden på de kvinnliga lärarna på Latinskolan inte var några dåd i hastigt mod. Fabian hade planerat dem – eller i alla fall planerat för att mörda. Brotten kan därför inte beskrivas som ”dråp” utan definitionmässigt som ”planerade mord”. Detta påverkar naturligtvis straffpåföljden för Fabian.

Skärmavbild från Fabians sociala medier

Fabians advokat Anders Elison har flera gånger sen i måndags sagt att Fabian hade kunnat begå fler än de två morden på lärarna. Så här säger advokat Anders Elison:

Advokat Anders Elison, 18-åringe Fabians försvarare
Bild: Luterkort Advokatbyrå

”Det hade kunnat bli fler om fler personer hade dykt upp just vid det tillfället. Då hade risken varit uppenbar att han hade fortsatt att döda. Nu var  bara de två kvinnorna där och den ena kvinnan anslöt olyckligtvis i slutskedet av den första gärningen, och detta kostade henne livet.”

Hade han fått fortsätta att döda kunde det ha handlat om hans egna skolkamrater som fått sätta livet till. Tack och lov blev det inte så.

Skärmavbild av Fabians Facebook-profil

Redan före morden i måndags inträffade saker på Latinskolan som gjorde både lärare och elever oroliga för vad Fabian planerade att göra. Under en lektion i kriminologi samma eftermiddag ska Fabian enligt uppgift ha uppträtt konstigt. Han ska ha frågat vid vilken tid på dagen som lärarna slutade sina jobb. Han ska också ha förhört sig om var på skolan det fanns övervakningskameror (eller var det inte fanns övervakningskameror). Dessa märkliga frågor hade gjort att elevhälsan på skolan på nytt hade kontaktats – men mer än så blev det inte. Det fanns i alla fall en uppenbar oro hos lärare och elever att något var på väg att hända.

Fabian har av tidigare skolkamrater beskrivits som en udda person. Han var en mycket ensam yngling. Han drog sig ofta undan. Han var tystlåten och beskrevs som en ensamvarg.  Han hade svårt att skaffa sig nya vänner och hade också svårt att behålla de vänner han hade fått. Han beskrevs som socialt isolerad. Ensam, helt enkelt.

Skärmavbild från Fabrians sociala medier

Jag har kartlagt Fabians aktiviteter på sociala medier och studerat både hans Facebook-sida och hans Instagramkonto. De bilder han har lagt ut på sig själv är i de flesta fall selfies, inte sällan tagna i träningsmiljö. Han var sen några år tillbaka medlem i en karateklubb i hemstaden Trelleborg. Föreståndaren för karateklubben har sagt att han kände till Fabian väl men att han aldrig hade märkt att han var annorlunda än anra eller att han skulle ha visat våldstendenser.

Skärmavbild från Fabians sociala medier

Uppenbarligen tränade Fabian en hel del för att bygga upp sina muskler. Jämför man de olika bilderna på hans sociala medier med varandra kan man se att han på senare tid hade skaffat sig betydligt större muskler än tidigare. Han var från början en ganska spinkig kille. Om detta muskelbyggande kan ha något samband med det beteende som ledde fram till morden på de båda lärarna är fortfarande en ren spekulation.

På andra sociala medier har det talats om att han skulle ha använt anabola steroider. Det finns ännu inget som har bekräftat detta. Å andra sidan har det länge stått klart att missbruk av just anabola steroider kan göra kroppsbyggare aggressiva och leda till  personlighetsförändringar.

Fabian kom från en till synes stabil svensk medelklassfamilj. Han förlorade dock sin mamma i en tragisk händelse för några år en och levde fram till morden tillsammans med sin pappa och en yngre syster i en lägenhet i Trelleborg.

Skärmavbild från Fabians sociala medier
Skärmavbild från Fabians sociala medier

På sitt Instagramkonto har Fabian även lagt ut teckningar som han sannolikt har gjort själv. Han beskriver ju sig själv som konstnärligt och estetiskt intresserad. Men bilderna är skrämmande att titta på. De visar groteska figurer, ofta djur och människor med deformerade och/eller förstorade kroppsdelar, som lätt för tankarna till groteska medeltidskonstnärer som holländaren Hieronymus Bosch och renässansmålaren Pieter Bruegel den äldre.

Om det är Fabian som har gjort teckningarna/målningarna så kan dessa säga en del om hans psyke. Är det så här han ser på sig själv och på sin omgivning? Som groteska vanskapta figurer? Jag antar att polisen i sin förundersökning kommer att anlita personer som kan analysera Fabians teckningar för att fastställa hans mentala status.

Skärmavbild från Fabians sociala medier

Jag tar också för givet att Fabian kommer att genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Detta för att fastställa om han var psykiskt sjuk vid tillfället för morden. Skulle en rättspsykiater komma fram till att han var psykiskt sjuk så får han inte dömas till fängelse. Han får s k fängelseförbud och skulle i så fall dömas för två fall av överlagt mord men inte till fängelse utan till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

I en intervju i Expressen idag, onsdag, slår dock kriminologen Leif GW Persson fast att Fabian kommer att dömas till fängelse, kanske till livstids fängelse. Lagen ändrades tidigare i år och gör det nu möjligt att döma även 18-åringar till livstids fängelse. Fabian har ju fyllt 18 år och kan bli den förste artonåring som döms till livstid för mord.  straffmyndig. Hans unga ålder hindrar alltså inte längre en domstol från att döma honom till ett långt fängelsestraff.

Skämavbild från Fabians sociala medier

Sen hänger det på en eventuell rättspsykiatrisk undersökning vilken påföljd det i själva verket kommer att bli. Visar han sig vara allvarligt psykiskt sjuk kan domstolen komma fram till ett annat avgörande.

Det handlar hur som helst om en mycket ung man som visat sig vara beredd att mörda, inte bara en utan två, kanske fler, människor, kanske för att han anser sig ha blivit orättvist behandlad eller kanske av någon annan orsak. Utredningen får visa detta.

Jag återvänder till den fråga jag ställde i rubriken till det här inlägget: Vad är det som får en 18-årig pojke att vilja döda sina lärare? Kanske skulle han även ha kunnat döda skolkamrater om polisen inte hade varit så snabb på plats och gripit honom innan han hade hunnit göra mer skada. Skolskjutningar och skolmord har ju blivit en allt vanligare företeelse. I USA har vi sett de flesta skolskjutningarna och många av dem har  lämnat ett stort antal offer efter sig.

Skärmavbild från Fabians sociala medier

För USA:s vidkommande förklarar man de många skolskjutningarna med att det är så lätt att skaffa vapen där. Men det kan inte vara den enda förklaringen. I Sverige är måndagens dubbelmord på Latinskolan i Malmö det tredje skolattentatet på bara ett halvår. I augusti 2021 gick en 15-årig elev in på sin skola i Eslöv och attackerade en lärare med kniv.

I januari i år attackerade en 16-årig elev på ett gymnasium i Kristianstad en jämnårig kamrat och en lärare i 50-årsåldern. Även i det  fallet användes kniv.

Så det handlar mera om varför skolelever eller före detta elever mördar eller skadar sina lärare och skolkamrater, inte vilka vapen de använder. Men skadorna och antalet offer blir ju betydligt större när det finns skjutvapen med i bilden.

Att det handlar om ungdomar med svåra psykiska problem är ställt utom allt tvivel. Steget att ta till dödligt våld är inte heller särskilt långt i ett samhälle där människor var och varannan dag dödar eller skadar varandra i gänguppgörelser. Förebilderna för lättpåverkade unga människor är många. Det gäller inte minst i Sverige. Det finns alltför många och alltför dåliga exempel att följa, särskilt för unga män med svag självkänsla och lättpåverkat psyke.

I Sverige har vi länge trott att skolan har varit en skyddad värld till skillnad från gator och torg.

Så är de inte längre.

En sak har i varje fall måndagens attentat lärt oss. Samhället – inte minst skolor och sjukhus, där dörrarna ofta står vidöppna för personer som tänker begå våldsdåd – måste skydda sig bättre. Det är bättre att låta skolor och sjukhus omvandlas till ointagliga bunkrar än att med öppna ögon låtit oskyldiga människor mördas av sinnesförvirrade personer,

Det fina öppna svenska samhället kan tyvärr inte tillåtas förbli lika öppet i framtiden. Det är trist att behöva överge vackra principer om frihetens alla fördelar. Verkligheten ser tyvärr annorlunda ut.

.OBS: Det här inlägget uppdaterades fredagen den 15 mars klockan 11.50.