Vad sysslar Ebba Andersson med? När världscupens sista viktiga tävlingar avgörs sitter hon i intervjusoffan hos Carina Bergfeldt och flamsar och pratar dumheter!

CI flera veckor har jag och många med mig väntat på att återigen få se vår VM-stjärna Ebba Andersson tävla i skidspåret igen. Vi hoppades att få se henne köra damernas 5-mil i Holmenkollen förra helgen men hon var inte där. Hon var förkyld, sas det. Det är mycket möjligt.

Ebba Andersson, världsmästarinna i Planica 2023
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

När hon inte kom till Holmenkollen hoppades vi att istället få se henne köra världscupstävlingarna i Falun den här helgen, bland annat gårdagens 10 km i klassisk stil och morgondagens mixstafett. Men hon kom inte till Falun heller. Fortfarande var det förkylning som gällde som förklaring. Eller så lämnade hon ingen förklaring alls. Det är oklart.

Ebba Andersson tillsammans med Carina Bergfeldt och hennes övriga gäster
Bild: SVTplay

Däremot fick jag till min stora förvåning se henne som gäst i Carina Bergfeldts ytliga och intetsägande talkshow i SVT igår kväll, fredag, tillsammans med gäster som Tina Nordström, Micael Bindefeldt, Molly Hammar med flera kändisar. Programmet var förmodligen inspelat redan i torsdags eller möjligen fredags morse.

Ebba såg emellertid inte det minsta sjuk ut. Istället var hon sprudlande glad och skämtade och skojade. Hon var faktiskt riktigt rolig och fick flera gånger skrattarna på sin sida. Det var en trevlig sida av sig själv som hon visade.

Carina Bergfeldt tillsammans med drömgästen Ebba Andersson.
Bild: SVT

Omedelbart ställde jag mig dock frågan: Hur kommer det sig att ett till synes fullt frisk Ebba Andersson tackar ja till att åka ner till Stockholm och delta i en flamsig talkshow istället för att köra de för henne så viktiga världscuptävlingarna i både Holmenkollen och Falun?

När det gäller Falun hade mängder av människor väntat på att få se henne och de andra VM-stjärnorna ställa upp på Lugnets skidstadion och ta en sista dust med norskorna och tyskorna. Men varken Frida Karlsson, Ebba An

Ebba Andersson går i mål som världsmästarinna på 30 km i Planica 2023
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

Istället hade alltså Ebba valt att ställa upp i SVT:s fredagsunderhållning där det inte blev särskilt mycket pratat om hennes formidabla bragder i skidspåren. Istället blev det en massa barnsligt trams om hur många gånger hon gå och bajsa på toaletten före en tävling eller hur bra eller dålig bilförare hon var. Jo, var hennes besked, hon hade nog kört in i en stolpe någon gång. Och vid ett annat tillfälle hade hon backat in i en balkong. Alla skrattade.

Det var faktiskt ovärdigt en dubbel världsmästarinna sitta där och prata om sitt bajsande eller sina brister som bilförare – i synnerhet som viktiga världscuptävlingar i Sverige pågick samtidigt.

Carina Bergfeldt
Bild: SVT

Det här var en bottennapp. Jag förstår mycket väl att Carina Bergfeldt gärna ville ha med Ebba Andersson i sin talkshow men jag kan inte förstå att Ebba ställde upp när hon istället borde ha sysslat med det som är hennes jobb, nämligen att tävla på skidor. Den här sortens TV-framträdanden kan stjärnorna göra när det inte är tävlingssäsong men under tävlingssäsongen, när det dessutom går tävlingar både i Sverige och Norge, tycker jag att de ska finnas på startlinjen. Det förväntar sig många, inte minst den skidälskande svenska publiken.

Många svenskar, inte minst skidintresserade falubor och andra dalmasar, blev djupt besvikna över att inte för en enda gångs skull få se sina idoler tävla på hemmaplan.

Ebba Andersson, guldmedaljör i VM, tillsammans med Frida Karlsson
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

Men Ebba Anderssons sponsorer gnuggade säkert händerna när Ebba framträdde inför en miljonpublik i SVT. Det gav förmodligen Ebba minst lika mycket PR som om hon hade ställt upp i duggregnet på Lugnet i Falun.

Jag älskar Ebba Andersson och gör det fortfarande men jag kan inte förstå det dåliga omdöme hon visade när hon prioriterade en flamsig och tramsig TV-show framför viktiga världscuptävlingar där alla andra deltagande nationer ställde upp med sina allra främsta stjärnor – förutom värdlandet Sverige.

Det var botten. Minst sagt.

”Bottennapp, var ordet”