Vad gjorde sportjournalisterna för att avslöja korruptionen inom FIFA?

De senaste dagarna har tidningar, radio och TV varit fyllda av indignerade reportage om mutorna och korruptionsskandalerna inom världsfotbollsorganisationen FIFA. Jag fick en känsla av att alla sportjournalister och andra journalister också för den delen blev helt tagna på sängen när de bevittnade hur polis i onsdags morse stormade FIFA:s lyxhotell Baur au Lac i Zurich och arresterade sju delegater inom FIFA, alla misstänkta för att i åratal ha tagit emot miljonbelopp i mutor.

Morgonräden gjordes klockan sex på morgonen bara några dagar innan FIFA skulle inleda sin kongress i Zurich och bl a omvälja den hatade, omstridde och maktfullkomlige FIFA-presidenten Sepp Blatter.

Polisingripandet var lika överraskande som ovälkommet för FIFA, världens kanske mest korrumperade organisation, därtill verksam inom en sportgren, fotboll, som lockar så många unga fattiga pojkar och flickor över hela världen.

De gångna dagarna har jag läst artiklar och sett och hört inslag gjorda av journalister, som alla påstått sig ha anat hur denna korrupta organisation arbetade. Visst hade man förstått att det pågick konstiga saker men…

Visst är hela FIFA som organisation en skandal i sig. Men en lika stor skandal är att världens tiotusentals sportjournalister inte verkar ha lagt två strån i kors för att avslöja den korruption som i många år förekommit inom FIFA när det bl a gällt att dela ut de åtråvärda VM-turneringarna och världscuptävlingarna till nationer som betalat bäst.

Det är en skam för den internationella journalistkåren att det skulle bli det amerikanska justitiedepartementet som tog tag i mutskandalerna inom FIFA och inte tidningar och TV-kanaler världen över som borde ha minst lika stora resurser att avslöja detta elände. Nej, sportjournalisterna och TV-kanalerna är precis lika korrupta som FIFA-delegaterna. Nästan alla har tigit, väl medvetna om att de dolt en smutsig sak, men det har varit viktigare att hålla sig väl med fotbollspamparna och för TV-bolagen att få de åtråvärda TV-rättigheterna.

Visserligen har kritiken mot Sepp Blatter alltid funnits där – som om det skulle räcka med att kritisera presidenten istället för att gräva i skandalerna. Blatter har varit skicklig, smart, intelligent och närmast satanisk som maktspelare. Ingen har vågat sig på honom, bara pratat lite skit bakom hans rygg.

Det var därför pinsamt att höra kritiken från europeiska UEFA:s ordförande Michel Platani efter morgonräden mot FIFA-delegaterna. UEFA skulle minsann inte stödja Blatters kandidatur. Aja baja, sa Platini.

Men igår omvaldes som väntat Sepp Blatter som FIFA-president för en ny period. Alla verkade efter detta vara
nöjda och glada. Det var som om morgonräden mot Hotel Baur au Lac aldrig hade ägt rum. Dessutom ansåg Blatter att det var självklart att han skulle väljas om. "Det är för sent att avgå", förklarade han med en obegriplig logik samtidigt som skandalen rullades upp inför en chockad värld.

Tror ni att Blatter kommer att rensa upp i korruptionsträsket inom FIFA? Nej. Tror ni att journalisterna vågar börja gräva i skandalerna? Nej, för då skulle de ju riskera att förlora alla sina favörer. Det gäller att välja sina vänner – och fiender.

Som en liten fotnot kan jag berätta att hotellet Baur au Lac, där morgonräden gjordes i onsdags morse, är FIFA:s stamhotell i Zurich. Där bor alltid alla delegater när FIFA möts i Zurich. Ett hotellrum på Baur au Lac
kostar bara 7 948 kronor per natt men det är ju en baggis för en mutkolv.