Världens bästa cyklist misstänks för att ha dopat sig. Kan bli ett nytt hårt slag mot cykelsporten!

 

Det kan ha hänt igen: En proffscyklist som har dopat sig med otillåtna medel i världens tuffaste cykeltävlingar? Den här gången handlar det om Chris Froome, världens bäste cyklist, som i år vann både Tour de France och Vuelta a Espana (Spanien runt). Froome kör för det brittiska proffstallet Team Sky.

Chris Froome
Bild: mews.winner.co.UK

Idag avslöjades det i bl a den brittiska tidningen The Guardian att Chris Froome under årets upplaga av Vuelta a Espana uppvisade alldeles för höga halter av rester av astmamedicin i urinen. Chris Froome tog hem segern i den tre veckor långa Vueltan efter att i princip ha haft ledningen under hela touren.

Froome vann också Tour de France tidigare i somras. Det betyder att Froome har vunnit Tour de France och Vuelta a Espana sammanlagt fyra gånger. Det gör honom för närvarande till världens bäste proffscyklist.

Chris Froome
Bild: Magazine.bikesoup.com

Det var den 7 september i år, efter den 18:e etappen av Spanien Runt, som det aktuella urinprovet på Chris Froome togs. Provsvaret blev klart den 20 september och visade att Chris Froome hade tagit dubbelt så hög dos av astmamedicinen Salbutamol än den dos på högst 1000 nanogram per ml blod som antidopingorganisationen WADA tillåter. I Froomes urinprov uppmättes 2 000 nanogram per ml!

Chris Froome
Bil: road.cc

Froome lider av astma och inhalerar regelbundet Salbutamol för att förbättra sin lungkapacitet. Den ödesdigra dagen den 7 september 2017 hade läkaren i Chris Froomes brittiska proffscykelstall Sky gett Froome rådet att kraftigt höja dosen av Salbutamol sen Froome börjat klaga över att hans astma hade blivit alltmer besvärande under den sista veckan av Vueltan.

Chris Froom (t v) under 2017 års upplaga av Tour de France
Bild: tour de france

Froome hävdar själv att han inte har överskridit den tillåtna dosen och nu hävdar också experter från Sky-stallet att Froome mycket väl kan ha för höga halter av Salbutamol i urinen även om han bara har tagit den tillåtna dosen. Chris Froome säger sig självklart vara ren och att han har följt reglerna. Han förnekar att han medvetet har dopat sig med sin astmamedicin. Något annat var förstås inte att vänta. Jag har aldrig hört någon idrottsman med för höga halter av prestationshöjande medel i urinen som inte har skyllt på något annat eller på någon annan, t ex en läkare eller en tränare. Jämför Therese Johaug!

Salbutamol är en prestationshöjande substans som används mot astma eftersom medlet verkar muskelavslappnande. Det gör att en cyklist som Froome får mycket lättare att andas och kan därmed förbättra sin syreupptagningsförmåga än om han inte hade tagit astmamedicinen.

Det blir naturligtvis en mycket grannlaga uppgift både för Team Sky, WADA, Internationella Cykelförbundet och för Chris Froome själv att skapa klarhet i den här soppan. Team Sky måste kunna visa att de förhöjda halterna i Chris Froomes urin berodde på något annat än en för hög dos av astmamedicin. Faktum kvarstår dock att Froome efter målgången i etapp 18 av Vueltan hade rester av astmamedicin i urinen som låg långt över de tillåtna gränserna.

Chris Froome
Bild: cyclingTips

Det går förstås inte att säga idag hur det hela kommer att sluta. Men Chris Froome ligger mycket dåligt till just nu. Den saken är klar. Det normala efter den här sortens misstänkt doping är att Froome dels förlorar guldmedaljen i Vueltan, dels blir avstängd från allt  tävlande under en bestämd tid.

Alessandro Petacchi
Bild: cycling news

Det finns redan prejudikat inom proffscykelsporten när det gäller missbruk av astmamedicinen Salbutamol. År 2007 stängdes den italienska proffscyklisten Alessandro Petacchi av under ett år sen ett dopingtest visat att han hade alldeles för höga halter av just Salbutamol i urinen efter en etapp i Giro d´Italia det året. Därmed kan man teoretiskt anta att samma straff kommer att utdömas mot Chris Froome om hans skuld blir klarlagd.

Chris Froome
Bild: cycling weekly

Det vore naturligtvis ödesdigert inte bara för cykelsporten utan för Chris Froome själv och för Team Sky. Froome har redan avslöjat att han tänker ställa upp i Giro d´Italia till våren. Blir han avstängd så blir det naturligtvis ingenting med den saken.

Blir Froome dömd är det en minst sagt pinsam historia för Team Sky som alltid har slagit sig för bröstet och sagt sig kämpa för en ren och dopingfri cykelsport. Samtidigt blir det ett nytt hårt slag för proffscykelsporten som sådan som sen början av 90-talet drabbats av dopingskandaler i parti och minut.

Jag påstår inte att Froome skulle ha dopat sig medvetet men det verkar allmänt vara så att astmamediciner har blivit det nya prestationshöjande medlet bland toppidrottsmän. När det inte längre går att dopa sig med EPO eller med centralstimulerande medel så verkar astmamedicin vara något de stora stjärnorna inom konditionsidrotterna prövar på.

Martin Johnsrud Sundby
Bild: langrenn.com

Alla minns väl hur den norske skidkungen Martin Johnsrud Sundby för ett och ett halvt år sen avslöjades med att ha tagit en överdos av astmamedicinen Ventoline för att lindra, ja just det, sin svåra astma. Han stängdes av under hösten 2016.

Marit Björgen, astmatiker
Bild: YouTube.com

En annan norsk skidstjärna, Marit Björgen, använder regelmässigt astmamedicin för att förbättra sin lungkapacitet som hon anser är nedsatt av astman.

Det är märkligt att så många stora idrottsmän lider av astma. Det har visat sig att astmatiker bland toppidrottarna är de som tar hem flest medaljer. I cykeltidningen Cycling Weekly kan jag läsa att 17 procent av de cyklister som tävlade i OS 2008 var registrerade som astmatiker men dessa cyklister tog ändå hem 29 procent av de individuella medaljerna! Tidningen ställer därför frågan: ”Har astmamediciner blivit det nya inofficiella  dopingpreparaten (PEDs)?. PEDs står för Performance-Enhancing Substances, d v s prestationshöjande substanser.

Chris Froome, astmatiker
Bild: Velonews

Om jag återvänder till Chris Froome så såg jag själv i somras varje etapp både av Tour de France och Vuelta a Espana och förundrades över den formidabla kapacitet som Chris Froome visade, inte minst under Vueltan. Han klättrade uppför bergen snabbare än någon annan och jag ställde mig själv frågan gång på gång: Hur är den karlen skapad som kör ifrån alla andra cyklister? Ja, han kör så hårt att inte ens hans egna hjälpryttare hänger med.

Nu kanske vi har fått svaret.