12 mord, 39 mordförsök och 24 fall av grov misshandel i maj 2016

 

 

Äntligen är min kartläggning av våldsbrottsligheten under maj månad 2016 klar. Och facit ser ut så här: Det har begåtts 12 mord, 39 mordförsök, 24 fall av grov misshandel, 11 fall av misshandel och 18 mordbränder. Dessutom har polisen själv skjutit en person till döds och skadeskjutit en annan person. 

Det betyder att det under maj månad begicks två mord mindre än i april. Antalet mordförsök var också något lägre i maj, 39 mordförsök i maj mot 44 i april. Däremot var antalet fall av grov misshandel betydligt fler i maj månad än i april.

Sen årsskiftet, alltså januari t o m maj, d v s under 5 månader, har det i Sverige enligt min kartläggning begåtts sammanlagt 66 mord och 140 mordförsök.

Hundpatrull Foto: Polisen
Hundpatrull
Foto: Polisen

 

Jag ska tillägga att flera händelser under maj månad som polisen inledningsvis har betecknat som mordfall senare efter utredningar och obduktioner visat sig inte handla om mord utan om andra dödsorsaker. Därför måste man vara noga med att kolla upp vad som polisiärt händer med varje särskilt ärende eftersom brottsrubriceringarna inte sällan ändras under förundersökningarnas gång.

Så här ser bilden ut dag för dag under maj 2016:

Poliser på uppdrag Foto: Polisen
Poliser på uppdrag
Foto: Polisen

 

1 maj 2016

MORDFÖRSÖK OCH MISSHANDEL I ÅSEDA

Två personer grips efter ett bråk i Åseda i Småland. En man har attackerats med en yxa. Händelsen rubriceras som mordförsök. Polis beordras till en lägenhet i Åseda vid halv tre-tiden på natten efter larm om ett större bråk. En man och en kvinna i 35-årsåldern har trängt sig in i lägenheten. Mannen som bor i lägenheten misshandlas med en yxa. Även kvinnan är våldsam. Hon slår sönder föremål i bostaden och hotar och misshandlar en annan man. Kvinnan misstänks för hemfridsbrott, misshandel och skadegörelse och mannen för hemfridsbrott och mordförsök. Den skadade mannen förs till sjukhus med allvarliga skador. De båda gärningsmännen grips på plats av polis.

 

1 maj 2016

MORDFÖRSÖK I KARLSTAD

En kvinna i Karlstad skadas allvarligt natten till den 1 maj. Polisen söker föraren till en mörk kombi med ljus takbox. Det är strax före kl. 02 00 på natten som polisen i Karlstad får larm om en allvarligt skadad kvinna. Kvinnan ska ha fallit omkull på gatan och sedan blivit överkörd av en bil. Hon skadas allvarligt och förs med ambulansflyg till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Den person som kört på och skadat kvinnan smiter från olycksplatsen. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

ekorrar och knivar 032

 

1 maj 2016

GROV MISSHANDEL I STOCKHOLM

En man knivskärs i ryggen på en krog i centrala Stockholm och förs med ambulans till sjukhus. Polisen rubricerar fallet som grov misshandel. Polis och ambulans larmas strax efter midnatt till en krog på Kungsgatan i Stockholm. En man blöder från ryggen och säger att han har blivit knivhuggen på dansgolvet. Det finns inga vittnen till händelsen.

 

1 maj 2016

MORD I GÖTEBORG

En 25-årig man skottskadas i stadsdelen Kungsladugård i Göteborg vid lunchtid på valborgsmässoafton. Han avlider senare av sina skador. Polisen inleder en förundersökning om mord och hämtar in fyra personer, tre män och en kvinna, till förhör. De tre männen häktas misstänkta för dödsskjutningen medan kvinnan släpps. Hon är dock fortfarande misstänkt för delaktighet. Polisen söker senare efter en man iklädd blårandiga pyjamasbyxor, turkosblå jacka och orange skor. Denne man är också misstänkt för delaktighet i mordet.

 

1 maj 2016

MISSHANDEL OCH KNIVSKÄRNING I VARBERG

Ett jätteslagsmål utbryter i Varberg. Ett 20-tal personer ryker ihop vid Varbergs fästning. Flera är beväpnade. Enligt polisen har man använt träpåkar, stekpannor, stockar, stenar och knivar vid misshandeln. Minst en person har blivit knivskuren och förts till sjukhus.  Polisen inleder en förundersökning om misshandel och nio personer grips. Bråket och knivskärningen ska ha uppstått i samband med en släktfest där stora mängder alkohol har druckits.

ekorrar och knivar 027

 

1 maj 2016

MORD I SKELLEFTEÅ

En 35-årig man försvinner från en ort utanför Skellefteå i samband med valborgsfirandet. Mannen ska ha sagt att han ska gå ut och träffa vänner. Dagen därpå påträffar polisen mannen död vid en väg i ett mindre samhälle utanför Skellefteå. Polisen inleder en förundersökning om mord. Omständigheterna talar enligt polisen för att mannen har blivit dödad.

 

1 maj 2016

MORDBRAND I HUSKVARNA

En kraftig brand bryter ut i ett flerfamiljshus i Huskvarna. Branden börjar på vindsvåningen. I huset finns 40 lägenheter och 157 hyresgäster. Polis och räddningstjänst får larmet kl. 20.13 på kvällen. Polisen gör inbrytningar i flera lägenheter för att säkerställa att ingen befinner sig där. Räddningstjänsten vet inte vad som har orsakat den omfattande branden, som får ett snabbt förlopp. Polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

 

2 maj 2016

GROV MISSHANDEL OCH VÅLDTÄKT I ÅRJÄNG

Fem män grips och anhålls misstänkta för att ha utsatt en tonårspojke för grovt sexuellt våld. Pojken bor på ett flyktingboende i Årjäng i Värmland. Pojken, som är mellan 15 och 18 år gammal, utsätts också för grov misshandel och olaga hot. De fem gärningsmännen grips och anhålls efter förhör.

 

2 maj 2016

MORDFÖRSÖK I AVESTA

Polisen får vid 18-tiden på kvällen larm om skottlossning utanför polisstationen i Avesta. En förundersökning om mordförsök inleds och polisen anhåller två män i 25-årsåldern skäliga misstänkta för mordförsök. Polisen genomför husrannsakningar på flera adresser. Det är vid dessa de båda männen grips. Polisen misstänker att fler personer kan vara inblandade.

 

ekorrar och knivar 028

 

2 maj 2016

MORDFÖRSÖK, MISSHANDEL OCH DÖDSSKJUTNING I UPPSALA

En 43-årig misstänkt gärningsman skjuts till död av polis efter en flera timmar lång polisjakt i Uppsala. Mannen är misstänkt för mordförsök på en kvinna som han har en relation med. Han är också misstänkt för misshandel av två poliser, varav den ene har blivit knivhuggen.

Dramat startar vid 10-tiden på förmiddagen när polisen får larm om att en knivskuren kvinna skriker efter hjälp i en trappuppgång. Kvinnan blöder kraftigt och förs till sjukhus. Polisen rubricerar denna händelse som mordförsök.

Polisen söker i flera timmar efter gärningsmannen. Senare misshandlas en polisman i huvudet med en kedja i centrala Uppsala. Gärningsmannen misstänks vara den man polisen jagar. Polismannen förs till sjukhus för vård. Vid halv fem-tiden meddelar polisen att man hittat gärningsmannen. När polisen griper honom blir en av poliserna knivskuren. Då öppnar en annan polis verkanseld med 2-3 skott. Gärningsmannen skadas allvarligt och avlider några timmar senare av sina skador.

Ärendet överlämnas till Särskilda Åklagarkammaren för utredning eftersom en polisman dödat en person.

 

3 maj 2016

MORD I LINKÖPING

En 22-årig student, Viktor Karlsson Sehlin från Kristinehamn, försvinner spårlöst i samband med en fest vid universitetet i Linköping. Polis, militär och Missing people söker förgäves efter studenten. Först den 13 maj, alltså tio dagar senare, hittar polisens hundpatrull den försvunne Viktors kropp. Kroppen påträffas i en damm vid Linköpings golfbana. Polisen inleder en förundersökning om mord.

 

3 maj 2016

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

En 30-årig man misshandlas vid köpcentrat Mobilia i Malmö. Två misstänkta gärningsmän grips av polis. Larmet kommer in till polisen vid 14-tiden. Flera polispatruller skickas till platsen. Den misshandlade mannen förs med ambulans till sjukhus för skärskador. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

ekorrar och knivar 025

 

5 maj 2016

MORDFÖRSÖK I BORÅS

Två unga män beskjuts vid en skottlossning i Borås på kvällen den 4 maj. Den ene mannen har blivit skadad i ryggen och den andre i handen. Omständigheterna kring skjutningarna är oklara. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök alternativt försök till dråp.

 

5 maj 2016

GROV MISSHANDEL PÅ HISINGEN

Polisen larmas till Biskopsgården på Hisingen i Göteborg efter uppgifter om att ett stort bråk pågår utomhus. Mellan 8 – 10 personer uppges vara inblandade i bråket. En person har blivit nedslagen med något slags tillhygge. Två personer förs till sjukhus. Polisen vill inte avslöja vilket slags tillhygge det handlar om. Dock rör det sig inte om något skjutvapen.

 

5 maj 2016

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

Två män grips för mordförsök sen flera skott avfyrats mot en fastighet eller en person i stadsdelen Augustenborg i Malmö på kvällen. Enligt vittnen har flera personer jagat en man. En av dem har avlossat flera skott mot mannen. De misstänkta männen försvinner i bil och på moped. Bilen hittas senare av polis och tas i beslag. Några timmar senare griper polisen två män, 22 resp. 23 år gamla, misstänkta för mordförsök alternativt dråpförsök.

Polisen har hittat tomhylsor på brottsplatsen och har även lyckats identifiera den man som blivit beskjuten. De gripna männen häktas för mordförsök.

Brand Foto: Räddningstjänsten
Brand
Foto: Räddningstjänsten

 

5 maj 2016

MORDBRAND I BORÅS

En ung kvinna utsätts på torsdagseftermiddagen för ett brandattentat i sin lägenhet. Branden uppstår när någon kastar in en brinnande vätska genom brevinkastet till kvinnans lägenhet. Kvinnan lyckas själv ta sig ut ur den brinnande lägenheten och förs rökskadad till sjukhus. Det har enligt räddningstjänsten brunnit på insidan av dörren och i hallen. Lägenheten är helt utbränd. Polisen inleder omedelbart en förundersökning om mordbrand.

 

5 maj 2016

MORDFÖRSÖK I AVESTA

Skottlossning utbryter vid lunchtid på busstationen i Avesta och polis larmas. Stora delar av Avesta spärras av. Enligt polisen handlar det om mordförsök och polisen inleder en förundersökning men är förtegen om detaljer, t ex vem eller vilka som har skadats och vilka gärningsmän det handlar om. Redan den 2 maj drabbades Avesta av ett skottdrama. Det är oklart om de två händelserna har något samband.

 

6 maj 2016

GROV MISSHANDEL I LUND

En 65-årig man anhålls misstänkt för grov misshandel av en man i 30-årsåldern vid köpcentret i Dalby centrum utanför Lund. Enligt vittnen slår 65-åringen den yngre mannen blodig i huvudet med ett vasst föremål samtidigt som han skriker ”Du ska dö, du ska dö”. 30-åringen får flera allvarliga hugg i huvudet, varav ett mycket nära ögat. Sen den skadade mannen förts till sjukhus går 65-åringen in i en lägenhet och hämtar ett föremål som liknar ett svärd. Alla på plats flyr därifrån.

Polis larmas. 65-åringen grips nära brottsplatsen och anhålls senare på dagen misstänkt för mordförsök. Brottsrubriceringen ändras senare till grov misshandel.

 

6 maj 2016

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

Skottlossning äger rum på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. En person rapporteras också vara knivskuren och förs med ambulans till sjukhus. Polisen får larm om skottlossningen strax före klockan 21.00 på kvällen och skickar flera patruller till platsen. Där påträffar polisen en man med svåra skärskador. Däremot har han inga skottskador. Senare på kvällen gör polisen fynd på platsen som bekräftar att skottlossning har ägt rum.

 

7 maj 2016

MORDFÖRSÖK I STOCKHOLM

En man hittas knivhuggen på en gata i närheten av Kungsträdgården i Stockholm med halv sex-tiden på lördagskvällen. Mannen ska ha skadats med ett knivliknande föremål. Polisen griper senare den misstänkte förövaren på ett tunnelbanetåg vid T-banestationen Kungsträdgården sen vittnen pekat ut gärningsmannen. Den skadade mannen tas om hand av ambulanspersonal. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök alternativt försök till dråp.

ekorrar och knivar 014

 

7 maj 2016

MORDFÖRSÖK OCH SKOTTLOSSNING I MALMÖ

Polisen får in flera larm om skottlossning i stadsdelen Lindängen i Malmö och ger sig omedelbart till platsen för att spärra av området runt två lägenhetshus. Polisen stormar flera lägenheter och griper tre misstänkta personer, två män och en kvinna. Personerna grips för olaga hot.

Skottlossningen uppstår sen ett bråk på Lindängen urartat. De tre gripna ska enligt vittnen ha bråkat redan tidigare på dagen. Under bråket drar en av dem fram ett skjutvapen och avlossar ett skott. Polisen hittar flera tomhylsor på platsen, vilket bekräftar att skottlossning har ägt rum.

 

8 maj 2016

MISSHANDEL OCH OLAGA HOT I LILLA EDET

Polisen i region Väst inleder en förundersökning om mordförsök alternativt dråpförsök i Lödöse i Lilla Edets kommun norr om Göteborg. Under natten har flera vittnen hört hur skott har avlossats. Polisen hittar senare tomhylsor på brottsplatsen. En man i 20-årsåldern grips och anhålls för olaga hot och misshandel. Inledningsvis gäller misstankarna försök till mord alternativt dråp men brottsrubriceringen nedgraderas senare till olaga hot och misshandel.

 

9 maj 2016

MORD I HELSINGBORG

Strax före kl. 19.00 larmas polisen till Gustav Adolfs gata i Helsingborg. Där hittas en 26-årig man med livshotande knivhugg i överkroppen. Mannen förs med ambulans till sjukhus där han avlider av sina skador. En timma senare griper polisen en man i 20-årsåldern i en lägenhet. 20-åringen anhålls misstänkt för medhjälp till mord.

Händelsen rubriceras som mord.

Några dagar senare grips två svenskar på turistorten Sutomore i Montenegro misstänkta för mordet på 26-åringen i Helsingborg. De båda männen är bröder och uppges ha flytt från Sverige två dagar efter knivmordet. Bröderna är 18 och 22 år gamla och grips efter ett långt spaningsarbete där även Interpol varit inkopplad.

När bröderna grips har de knivar på sig. De gör våldsamt motstånd. Ytterligare en person har gripits men det är oklart vilket brott denne person är misstänkt för. Han är svensk medborgare men kommer ursprungligen från Montenegro. De båda bröderna begärs utlämnade till Sverige.

 

9 maj 2016

GROV MISSHANDEL I MALMÖ

Polisen larmas på förmiddagen av en privatperson som har sett en man som ligger misshandlad på Fosievägen i Malmö. Polis och ambulans kommer till platsen. Mannen förs till sjukhus och polispatruller på plats söker efter gärningsmän. Händelsen rubriceras som grov misshandel.

 

10 maj 2016

DRÅPFÖRSÖK MOT KVINNLIG POLIS I BORÅS

Vid 19-tiden på kvällen larmas polisen till en stadsdel i Borås. Enligt vittnen har ett ungdomsgäng skjutit med raketer, så att flera gräsbränder har uppstått. När polisen anländer uppstår bråk mellan ungdomsgänget och polisen. Vid bråket blir en kvinnlig polis knivskuren. Efter knivskärningen blir stämningen mellan polisen och ungdomarna brutalare. Flera poliser attackeras och en polisbil blir vandaliserad. Poliserna kör själva sin skadade kollega till sjukhus. Händelsen rubriceras som dråpförsök.

Fyra ungdomar grips i samband med bråket. Ingen av dessa är misstänkt för själva knivskärningen.

 

11 maj 2016

MORDBRAND PÅ HISINGEN I GÖTEBORG

Larm om en kraftig brand i polisens egna beslagslokaler i Backa industriområde på Hisingen kommer in vid sextiden på onsdagsmorgonen. Enligt räddningstjänsten finns risk för att branden ska sprida sig. Branden har startat inomhus sen någon tänt på en bil som stått parkerad i lokalen. Elden sprider sig till en annan bil och därefter upp mot taket. Vittnen ser hur en eller flera män försvinner från brandplatsen i en bil i riktning norrut. Polisen griper senare två män misstänkta för mordbrand. Männen ä 20 resp. 40 år gamla.

Redan 2011 sattes flera bilar i brand i den här lokalen. I höstas stals en beslagtagen motorcykel. Polisen misstänker att bränder och inbrott görs för att undanröja bevis i brottsutredningar.

 

11 maj 2016

GROV MORDBRAND I UPPLANDS-BRO

En person omkommer i en brand i ett flerfamiljshus i Upplands-Bro. Flera andra hyresgäster tvingas evakuera byggnaden. När räddningstjänsten kommer till platsen möts de av öppna lågor från huset. I en helt utbränd lägenhet hittas en person död. Ytterligare en person förs till sjukhus med allvarliga rökskador. Sju andra hyresgäster har fått lindriga rökskador. Polisen inleder en förundersökning om grov mordbrand.

 

11 maj 2016

GROV MORDBRAND I STOCKHOLM

Larm kommer under förmiddagen in om en explosion i en lägenhet i ett flerfamiljshus i Västberga i Stockholm. När polis och räddningstjänst kommer till platsen brinner det kraftigt med öppna lågor i en av lägenheterna och rök börjar sprida sig i trapphuset. I den brinnande lägenheten har balkongdörrens fönster och ett annat fönster krossats. Polisen misstänker att fönstren krossas av det explosionsartade tryck som uppstår när elden får syre. Rökdykare hittar en man i den brinnande lägenheten.  Mannen grips misstänkt för grov mordbrand.

ekorrar och knivar 013

 

11 maj 2016

MORDFÖRSÖK OCH MISSHANDEL UTANFÖR HÄSSLEHOLM

Polis och ambulans larmas vid 18-tiden till ett större bråk i Broby utanför Hässleholm. Där ska flera personer ha slagits med olika tillhyggen. De inblandade i bråken är i åldrarna 15-20 år. Bråket äger rum utomhus och har uppstått mellan två gäng. Det ena gänget består av 5 – 6 personer och det andra gänget av  3 – 4 personer. En person förs till sjukhus med skärskador på överkroppen. Polisen griper till att börja med tre personer.

 

12 maj 2016

MORDFÖRSÖK I GÖTEBORG

Vid halv ett-tiden på natten larmas polisen om skottlossning i Frölunda i Göteborg. Skottlossningen ska ha skett utomhus. En skottskadad man kör själv till en hamburgerrestaurang vid Järntorget, där personalen larmar polis och ambulans.

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök. Polisen har talat med den skottskadade mannen. Hans skador ska inte vara livshotande.

Bara en och en halv vecka tidigare larmades polisen om en misstänkt skottlossning i närheten av Frölunda torg. Polisen hittade då spår från skottlossning i form av två patronhylsor men lyckades inte hitta vare sig gärningsmannen eller någon skadad person.

 

12 maj 2016

MORDFÖRSÖK, GROV MISSHANDEL OCH MISSHANDEL I UMEÅ

Natten till den 12 maj griper polisen tre personer, två män och en kvinna, misstänkta för delaktighet i ett mordförsök på Sandbacka i Umeå. En skadad man körs till sjukhus för vård.

De två männen, som är i 30-årsåldern, misstänks för mordförsök. En kvinna i 20-årsåldern misstänkts för misshandel. Kvinnan släpps efter förhör men misstankarna mot henne kvarstår. En av männen har efter förhör anhållits av åklagare misstänkt för mordförsök. Senare anhålls även den andre mannen misstänkt för grov misshandel.

Dagen därpå försätts de misstänkta männen på fri fot. Misstankarna mot männen kvarstår men åklagaren gör bedömningen att det f n inte finns tillräckliga skäl för häktning.

ekorrar och knivar 011

 

12 maj 2016

MORD I HUSBY I NORRA STOCKHOLM

En kvinna i 20-årsåldern misstänks för att ha blivit mördad utomhus i stockholmsförorten Husby natten till torsdagen den 12 maj.

Vid tvåtiden på natten inkommer ett s k SALSA-larm till SOS om att en ung kvinna i Husby har drabbats av hjärtstopp. Polis och ambulans hittar kvinnan som förs till sjukhus, där hon senare avlider. Omständigheterna kring dödsfallet är så märkliga och oklara att polisen väljer att inleda en förundersökning om mord. Kvinnan som är hemmahörande i Husby, är identifierad. Polisen är mycket förtegen om händelsen men avslöjar att det är en man som larmat om att kvinnan ska ha drabbats av hjärtstopp.

 

12 maj 2016

MISSHANDEL VID SKOLA I STOCKHOLM

En ung man misshandlas utanför en skola på Gärdet i Stockholm. Mannen sparkas så brutalt i huvudet att han svimmar. Han förs till sjukhus. Polisen får in larmet vid 16-tiden på torsdagseftermiddagen men har inga uppgifter på om det rör sig om en elev som har blivit misshandlad eller om det handlar om någon annan person. Den person som anmälde misshandeln säger att gärningsmannen har flytt från platsen.

 

12 maj 2016

MORDBRAND UTANFÖR SVEDALA

Flera våldsamma bränder rasar på en gård utanför Svedala i Skåne. På gården finns också ett ridgymnasium. En byggnad blir totalförstörd. Polisen misstänker att bränderna är anlagda. Larmet kommer in kl. 14.41 och räddningstjänst, ambulans och polis skickas till platsen. Det brinner samtidigt i fyra separata byggnader vilket gör att räddningspersonalen inte tror att elden har spridit sig från en byggnad till en annan utan att någon har tänt på varje byggnad för sig. Ingen person har skadats vid bränderna. Polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

 

13 maj

MORDFÖRSÖK I VÄRMLAND

En eller flera personer avlossar skott när två rivaliserande gäng gör upp på en plats i Värmland nära den norska gränsen. Fyra personer anhålls av polisen misstänkta för mordförsök. Båda gängen är beväpnade och minst tre skott har avlossats.

Det ena gänget är hemmahörande i Västra Götaland, det andra i Värmland. Efter skottlossningen påstår vittnen att gärningsmännen har försvunnit i en bil. Bilen stoppas en stund senare av polis som griper fyra personer. De fyra männen är födda på 80- och 90-talet och hemmahörande i Värmland. Enligt uppgift ska ingen person ha skadats i samband med skjutningarna. De fyra gripna sitter nu anhållna medan polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

13 maj 2016

MISSHANDEL I BORÅS

En 15-årig pojke misshandlas i centrala Borås på fredagskvällen. Pojken sitter på en bänk när en man i 25-30-årsåldern går fram och slår till honom. Pojken flyr in i en butik och gärningsmannen flyr från platsen. Flera vittnen larmar polisen. Efter bara några minuter grips gärningsmannen eftersom polisen fått ett bra signalement av ett vittne. Den misshandlade 15-åringen förs till sjukhus. Han har bl a skador på örat. Dessa anses dock inte vara allvarliga.

ekorrar och knivar 016

 

13 maj 2016

MORDFÖRSÖK I GÖTEBORG

Vid halv tiotiden på kvällen får polisen ett larm om att en man har knivskurits vid Lilla Bommen i Göteborg. Mannen förs till sjukhus med okända skador. Polisen hämtar senare in tre personer till förhör. Dessa är dock inte misstänkta för något brott. Istället tror polisen att de varit bekanta med mannen.

 

13 maj

MORDBRÄNDER I NORRKÖPING

Vid 23-tiden på kvällen larmas räddningstjänsten i Norrköping om flera anlagda bränder. Samtidigt larmas polisen om att ungdomar håller på att tända eld på ett däck och en bil i området Klockaretorpet. Ungdomarna ska också ha gjort i ordning flaskor med brännbar vätska.

Senare på natten larmas räddningstjänsten om en ny bilbrand i området Hageby. Polisen ha upprättat anmälningar om skadegörelse. Det kan också handla om försök till mordbrand.

 

14 maj

MORDBRAND PÅ SÖDERMALM I STOCKHOLM

En kraftig brand härjar i ett femvåningshus på Duvnäsgatan på Söder i Stockholm. Branden har startat på översta våningen och spridit sig till vinden med ytterligare spridningsrisk till byggnader intill. Enligt räddningstjänsten brinner det för fullt.

Larmet om branden på Söder kommer in till räddningstjänsten kl 09.20 på lördagsmorgonen. Brandmän är på plats sex minuter senare men då har branden redan hunnit sprida sig från en lägenhet på femte våningen upp till vinden. Det finns uppgifter om att två personer har blivit rökskadade. De boende i den lägenhet där branden startat har själva tagit sig ut ur byggnaden.

 

14 maj 2016

GROV MISSHANDEL/MORDFÖRSÖK PÅ VÄRMDÖ

En man har huggits i ryggen på Värmdö utanför Stockholm. Mannen förs med ambulanshelikopter till sjukhus. Mannen, som är i övre tonåren, har svåra knivhugg i ryggen. Händelsen äger rum i centrala Gustavsberg på Värmdö. Gärningsmannen uppges vara i samma ålder. Polisen inleder jakten på gärningsmannen och inleder samtidigt en förundersökning om grov misshandel.

 

15 maj 2016

MORD I IDRE I DALARNA

En 25-årig man påträffas på söndagsmorgonen död i sin bostad i Idre i Dalarna. Polisen misstänker mord. En 30-årig man anhålls senare på sannolika skäl misstänkt för mord. Mannen förnekar brott. Polisen inleder en förundersökning om mord.

Enligt vittnen var den mördade 25-åringen skötsam och trevlig och ska ha arbetat i restaurangbranschen på orten. Den fest han anordnat var en försenad 25-årsfest. Dit ska han bl a ha bjudit in sin 30-årige Facebook-vän. Men någon gång under natten ska något ha inträffat som lett till att 25-åringen mördades.

Det har framkommit uppgifter om att den misstänkte mördaren väntar på dom i ett annat mål. I det målet har en ung kvinna utsatts för misshandel i två fall. Bl a ska hon ha slagits blodig när hon låg i sin säng. Vid ett annat tillfälle ska hon ha attackerats med knytnävsslag i rygg och mage.

 

15 maj 2016

EXPLOSION OCH MORDBRAND I MALMÖ

En explosion äger på söndagseftermiddagen rum i en tobaksbutik vid Caroli city i centrala Malmö. Enligt polisen har någon kastat in ett brandfarligt föremål i butiken. Ingen människa har kommit till skada men lokalen blir totalförstörd. När räddningstjänsten kommer till plats brinner det genom ett fönster. Hela lokalen står i lågor. Det finns även skador på husfasaden och på skylten utanför dörren. Butiken är stängd eftersom det är söndag. Räddningspersonalen tror att någon har brutit upp dörren till butiken och kastat in en större fyrverkeripjäs eller en brandfarlig vätska.

Det hela börjar med en explosion som sedan utvecklar sig till brand. Butiksägaren har ägt tobaksaffären i tio år. Den senaste tiden har ha drabbats av två inbrott.

 

ekorrar och knivar 015

 

16 maj 2016

KVINNA MÖRDAD I TIBRO

En äldre kvinna hittas på fredagen död i en bostad i Tibro. En man i 25-årsåldern är anhållen misstänkt för mord. Enligt polisen handlar det om ett våldsbrott och inte om s k naturlig död. Polisen har förhört flera personer men inget tyder på att ytterligare personer ska vara inblandade i mordet. Polisen vill inte bekräfta vilket tillhygge mördaren har använt. Polisen inleder en förundersökning om mord.

 

16 maj 2016

MORDBRAND OCH STENKASTNING I NORRKÖPING

Under söndagskvällen och natten mot måndag utbryter stora oroligheter i Norrköping. En av polisens patrullbilar utsätts för stenkastning i stadsdelen Klockaretorpet. Det blir inledningen till en kaotisk natt. Sammanlagt sätts sju bilar i brand. Tre av dem blir helt utbrända. Situationen är så orolig att räddningstjänsten vägrar att åka till platsen utan poliseskort.

En speciell polisgrupp har tillsatts för att bevaka området, få bukt med oroligheterna och motverka upplopp. Enligt vittnen är det samma grupp som ligger bakom flera av brotten under den senaste veckan.

 

16 maj 2016

MORDBRAND I PIZZERIA I ÖRKELLJUNGA

En omfattande brand rasar i en nedlagd pizzeria i Örkelljunga. Polisen vet inte hur branden har uppstått och rubricerar händelsen som mordbrand. Larmet kommer in till SOS Alarm kl. 23.20 på kvällen. Den eldhärjade byggnaden, en nedlagd pizzeria, som ligger vid Hjelmsjöstrandsgatan i Örkelljunga, är utom räddning redan när den första brandbilen är på plats. Eftersom räddningstjänsten anser att det inte föreligger någon spridningsrisk låter man byggnaden brinna ner. Polisen rubricerar händelsen som misstänkt mordbrand.

 

16 maj 2016

SKOTTLOSSNING/MORDFÖRSÖK I GÖTEBORG

Polisen får strax före klockan ett natten till måndag larm om skottlossning i området kring Smaragdgatan i Västra Frölunda. Flera polispatruller och en helikopter ger sig till platsen och flera kontroller görs. Enligt vittnesuppgifter handlar det om pistolskott. Flera smällar har hörts i snabb följd. Skrik från människor har också hörts.

Polisen hittar flera tomhylsor på platsen, något som tyder på att skottlossning har skett. Enligt polisen ska ett vittne ha sett två personer lämna platsen till fots. Polisen genomför husrannsakningar och andra kontroller i området. Man hittar inte någon skadad person och har heller inte fått in uppgifter från sjukhusen att patienter förts dit med skottskador.

 

16 maj 2016

GROV MISSHANDEL AV GRAVID KVINNA I JAKOBSBERG

En gravid kvinna blir grovt misshandlad av en annan kvinna i Jakobsberg utanför Stockholm. Enligt polisen har kvinnan fått ta emot ett tjugotal sparkar mot huvudet och kroppen. Det är den drabbade kvinnan själv som larmar SOS Alarm. Enligt polisen känner de två kvinnorna varandra och misshandeln äger rum i en lägenhet. Gärningskvinnan har inte kunnat gripas eftersom hon inte finns kvar i lägenheten.

Den misshandlade kvinnans graviditet är inte långt gången men för säkerhets skull förs hon till sjukhus eftersom hon har fått många sparkar på kroppen och mot huvudet. Det är oklart om fostret har skadats.

 

16 maj 2016

MORDFÖRSÖK PÅ KVINNA I HELSINGBORG

En kvinna i 30-årsåldern träffas i benet när en maskerad man börja skjuta rakt in i kvinnans lägenhet i Helsingborg. Poliser iförda skyddsvästar startar jakten på gärningsmannen.

Polisen larmas vid 14-tiden till lägenheten i området Drottninghög i Helsingborg. Polisen spärrar av området och kvinnan förs i ambulans till sjukhus. En person i området berättar att han har hört två smällar men att han först inte har förstått att det handlat om pistolskott.

 

17 maj 2016

MORDFÖRSÖK I RÅGSVED I STOCKHOLM

Elva skott avlossas vid tunnelbanestationen Rågsved i södra Stockholm under måndagsnatten. Två personer ska ha skjutit mot en grupp på fyra personer. Polisens tekniker hittar flera tomhylsor och skotthål på platsen. Gärningsmännen flyr från platsen i en vit stadsjeep.

Det är strax före kl ett på natten mot tisdag som ett skottdrama utspelar sig vid tunnelbanestationen Rågsved. Ett tidningsbud är den som gör de viktigaste vittnesiakttagelserna. Han berättar att han har parkerat sin bil för att leverera tidningar till tunnelbanestationen. Bredvid hans bil parkerar en vit Porsche. I Porschen sitter flera män. Tidningsbudet känner obehag och förstår att något är på gång. När han går in på stationen hör han hur flera skott avlossas. Han kastar sig ner på golvet. Sannolikt är det inte honom gärningsmännen är ute efter utan helt andra personer. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök. Gärningsmännen befinner sig fortfarande på fri fot.

 

 

ekorrar och knivar 024

 

17 maj 2016

MORDFÖRSÖK I TROLLHÄTTAN

Ett slagsmål bryter ut i Trollhättan på tisdagseftermiddagen. En 20-årig man knivhuggs och skadas allvarligt och förs till sjukhus av bekanta innan polisen hinner fram. Det är oklart om mannen knivhuggits i bröstet eller någon annanstans på kroppen. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

En stund senare hittas en man i 35-årsåldern skadad på samma plats. Han har en sårskada i huvudet. 35-åringen är en av gärningsmännen och grips av polisen misstänkt för mordförsök alternativt dråpförsök. Det är oklart hur många personer som varit delaktiga i slagsmålet. Den kniv som ska ha använts vid mordförsöket har inte hittats. Polisen söker en person som avvikit från platsen på moped.

 

18 maj 2016

GROV MISSHANDEL I NORSBORG

En pojke står och väntar på sina kompisar när han plötsligt attackeras. En maskerad man kommer fram och kastar syra i ansiktet på pojken. Attacken sker strax efter klockan åtta på kvällen på en grusplan i Norsborg i södra Stockholm. Pojken får allvarliga skador i ansiktet. Polisen vet inte vilken slags syra som använts. Pojken förs i ambulans till sjukhus. Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel.

 

19 maj 2016

7 MORDFÖRSÖK AV SAMMA PERSON I MALMÖ

Polisen i Malmö skjuter en man i 25-årsåldern på torsdagsmorgonen. Senare framkommer det att den skjutne mannen är misstänkt för mordförsök i sju fall. Mannen har försökt döda två poliser och fem personer som befinner sig i samma lägenhet.

Polisen larmas till lägenheten i stadsdelen Söderkulla strax efter kl. 8.00 på morgonen. Bråk ska ha uppstått i lägenheten och en knivbeväpnad man ska ha låst in sig i bostaden. Ambulans kallas till platsen efter uppgifter om att en person skadat sig själv eller hotat att skada sig själv. Flera personer i lägenheten ska ha hindrats från att komma därifrån. Det har alltså rätt någon slags gisslansituation.

Vid polisens insats skjuts den 25-årige mannen med flera skott från polisens tjänstevapen. Orsaken till skjutningen är att polisen är rädd för att mannen ska skada sig själv, de personer som befinner sig i lägenheten och polisen själv.

Mannen misstänks för inte mindre än sju mordförsök.

 

18 maj 2016

MORDBRAND I KUMLA

En villa i Kumla brandhärjas svårt. Polisen inleder en förundersökning om mordbrand. Under utredningsarbetet har dock misstankarna om brott minskat men polisen utesluter inte att ett brott har begåtts. Förhör och andra utredningsåtgärder fortsätter. Polisen har ingen misstänkt för brottet.

ekorrar och knivar 029

 

19 maj 2016

MORDFÖRSÖK PÅ SERGELS TORG

En man i 45-årsåldern knivskärs allvarligt på Sergels torg i Stockholm. Den knivskurne mannens skador bedöms som allvarliga. Polisen startar jakten på en gärningsman som sägs ha flytt i riktning mot Sveavägen.

Larmet om knivskärningen kommer in till polisen strax före klockan 19.00 på kvällen. Flera vittnen finns till mordförsöket. Händelsen rubriceras som mordförsök.

 

19 maj 2016

MORDBRAND I ÖSTERSUND

En kraftig brand utbryter under natten till torsdagen i en bostadslänga i stadsdelen Odensala i Östersund. Branden startar i en lägenhet och sprider sig sedan till flera lägenheter. Hela byggnaden brinner ner till grunden.

De boende i de tolv lägenheterna evakueras. En person avlider vid branden och två skadade personer förs till sjukhus. Enligt polisen har ett allvarligt brott begåtts och polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

 

20 maj 2016

MORDBRAND PÅ SLOTT I VÄSTSVERIGE

En person hittas död vid en brand i ett hus i anslutning till en västsvensk slottsbyggnad. Polisen misstänker mordbrand.

Tidigt på fredagsmorgonen börjar det brinna i ett annex till ett slott i Västsverige. Räddningstjänsten kallas till platsen och påträffar en död person inne i byggnaden. Ett vittne har sett rök från byggnaden och slagit larm. Räddningspersonalen lyckas begränsa branden till ett boningshus.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

 

 

20 maj 2016

MORDFÖRSÖK I GÖTEBORG

En man i 40-årsåldern skjuts med tre skott mitt på öppen gata i centrala Göteborg. Mannen blir allvarligt skadad. Ett av skotten är nära att träffa huvudet. Skotten avlossas av en gråklädd person som därefter omedelbart lämnar Vasagatan, där skottlossningen äger rum. Enligt vittnen skjuter mannen med en silverfärgad pistol. Det första och andra skottet  skjuts av i rask följd. Efter en stund kommer nästa skottsalva. Enligt ett ögonvittne avlossar mannen mellan sju och tio skott. Skotten träffar inte bara den 40-årige mannen utan också flera bilar. Signalementet på gärningsmannen är att han är klädd i mopedhjälm, grå tröja och grå byxor. Enligt ett vittne har mannen kopplingar till Göteborgs undre värld.

Polisen inleder omedelbart en förundersökning om mordförsök. Enligt uppgift kommer det in ett larm till polisen redan en halvtimma innan skottlossningen börjar. Vittnen uppger att en maskerad man befinner sig på Storgatan, en parallellgata till Vasagatan. Den maskerade mannen försvinner därifrån. Polisen kan inte säga om det finns något samband mellan de båda larmen.

Senare kommer det fram att den skjutne 40-åringen har kopplingar till den ökände spelkungen Rade Kotur. Kotur, som nyligen släppts ut från fängelse, befinner sig själv på platsen minuterna efter skotten. Polisen vill inte kommentera om den skjutne 40-åringen står Rade Kotu nära. Polisen bekräftar däremot att 40-åringen har rört sig i kriminella kretsar.

 

21 maj 2016

MORDBRAND I KÄVLINGE

En kraftig brand utbryter på lördagsmorgonen i en restaurang i Kävlinge i Skåne. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand. Det är strax efter klockan halv fem på morgonen som räddningstjänsten får larm om brand i en byggnad, som senare visar sig vara en restaurang i Kävlinge. Huset är helt övertänt när räddningspersonalen kommer till platsen.

Polisen ha inga uppgifter om döda eller skadade, inte heller om själva brandorsaken.

 

21 maj 2016

MORDFÖRSÖK PÅ ASYLBOENDE I RAGUNDA

En person blir knivskuren på ett asylboende i Ragunda kommun natten till lördag. Polisen griper en gärningsman som förs till Östersund. Polisen kallas till asylboendet i Ragunda vid tretiden på natten. När polis och ambulans är på plats förs den knivskurne mannen till sjukhus i Sollefteå. Den misstänkte gärningsmannen har inte kunnat höras eftersom han varit kraftigt påverkad. Det är oklart om de båda männen är boende på asylanläggningen.

 

21 maj 2016

MORDBRAND I HUSBY I NORRA STOCKHOLM

En kvinna avlider i samband med en brand i ett flerfamiljshus i Husby i norra Stockholm under fredagsnatten. Brandlarmet når räddningstjänsten strax före klockan tre på natten. Vad som orsakat branden är oklart.

När brandmännen kommer in i lägenheten hittar de kvinnan och konstaterar att hon är död. Hennes skador är så allvarliga att det till och med är svårt att identifiera henne.

Polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

 

21 maj 2016

FÖRSÖK TILL GIFTMORD UTANFÖR PITEÅ

En 25-årig kvinna bosatt utanför Piteå häktas misstänkt för mordförsök på en nära anhörig. Kvinnan har försökt förgifta sin sambo genom att ge honom gift under perioden 1 april – 18 maj i år. Vilket slags gift det handlar om vill polis och åklagare inte gå in på. Kvinnan häktas vid tingsrätten i Luleå på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Kvinnan, som tidigare är ostraffad, förnekar brott.

ekorrar och knivar 031

 

21 maj 2016

GROV MISSHANDEL I NACKA

I samband med en fest i Boo i Nacka kommun knivskärs en person under natten till söndagen. Objudna gäster ska ha dykt upp på festen. Enligt polisen har våldsamt tumult uppstått. I samband med tumultet blir en av festdeltagarna knivskuren i magen. Mannen förs till sjukhus av polisen, som misstänker att skadorna är allvarliga.

En person grips senare. Polisen betecknar inledningsvis ärendet som mordförsök men sänker brottsrubriceringen till grov misshandel.

 

22 maj 2016

MORD I GÖTEBORG

Polisen i Göteborg larmas vid 23-tiden på lördagskvällen om att det ska ligga en död man i en lägenhet i stadsdelen Lövgärdet. Polisen misstänker att mannen har blivit mördad. Polisen griper senare den 43-årige man som själv ska ha rapporterat in dödsfallet. Mannen anhålls senare av åklagare misstänkt för mord alternativt dråp.

 

22 maj 2016

GROV MISSHANDEL PÅ ASYLBOENDE I SKARA

Flera personer förs med ambulans till sjukhus efter ett bråk på ett asylboende i Skara på lördagskvällen. Vid 21-tiden på kvällen kallas polisen till ett asylboende utanför Skara efter larm om ett bråk. Händelsen utreds som grov misshandel alternativt misshandel.

Flera personer ha deltagit i slagsmålet och misshandlats med trubbiga föremål och knytnävar. Ingen ska dock ha blivit allvarligt skadad.

 

22 maj 2016

MISSHANDEL PÅ ASYLBOENDE I HABO

Även i Habo kommun i Jönköpings län har människor samma natt blivit misshandlade på ett flyktingboende. Det är vid 3-tiden på natten som polisen i Jönköping larmas till ett bråk på Migrationsverkets asylboende i Habo. Två personer har blivit misshandlade och en person har förts till sjukhus med okända skador. I det här fallet lyckas polisen gripa en misstänkt gärningsman för misshandeln.

 

22 maj 2016

MORDFÖRSÖK I LANDSKRONA

En 18-årig man blir beskjuten i en bil i Landskrona sent på lördagskvällen. Polisen får larm om  skottlossningen kl 22.57. 18-åringen ska enligt polisen ha skjutits med ett okänt antal skott. Mannen är vaken och talbar och förs till sjukhus i Lund. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

23 maj 2016

GROV MISSHANDEL/MORDFÖRSÖK PÅ ASYLBOENDE UTANFÖR KARLSTAD

En man på ett asylboende utanför Karlstad skadas allvarligt vid en knivattack. Han förs till sjukhus där man konstaterar att han har en djup sårskada från en knivskärning. Polisen griper en man i 20-årsåldern misstänkt för grov misshandel.

Kl. 16.42 på måndagen får Värmlandspolisen larm om den grova misshandeln. En man går till attack mot en annan man, som ådrar sig en omfattande sårskada. Polisen skickar fem patruller till brottsplatsen, ett asylboende utanför Karlstad. Det vapen som använts vid misshandeln är en kniv. Händelsen rubriceras som grov misshandel.

 

ekorrar och knivar 030

 

23 maj 2016

MORD PÅ KVINNA I KARLSKOGA

En 68-årig kvinna påträffas död i sin lägenhet i Karlskoga. En man har suttit anhållen misstänkt för mordet men har släppts. Skälet är de preliminära uppgifter som kommit fram från obduktionen av kvinnan. Polisen fortsätter dock förundersökningen om misstänkt mord. Enligt polisen är mannen fortfarande misstänkt men nu med lägre misstankegrad.

 

23 maj 2016

GROV MISSHANDEL I ÅKERSBERGA

En 20-årig man knivskärs allvarligt i Åkersberga centrum norr om Stockholm. Händelsen polisanmäls och polisen startar jakten på flera gärningsmän. Den 20-årige mannen ska ha blivit knivskuren i bålen och har förts med ambulans till sjukhus.

Efter knivskärningen försvinner tre misstänkta gärningsmän på moped innan polisen hinner fram. Senare på kvällen grips dock två misstänkta personer. Polisen har också hittat och beslagtagit den moped som använts vid flykten. Mannen som knivskurits har inte fått livshotande skador. Händelsen rubriceras som grov misshandel.

 

24 maj 2016

3 FALL AV GROV MISSHANDEL UTANFÖR MOTALA

Två systrar och deras väninna attackeras på kvällen den 2 maj av en 28-årig man på en gård mellan Motala och Linköping. Mannen biter flickorna i ansiktet, släpar dem på marken och stampar dem i huvudet. Därefter dödshotar mannen en annan person på gården och stjäl dennes bil. Polisen larmas till gården strax efter midnatt. Två av kvinnorna skadas svårt och förs tills sjukhus. Sannolikt kommer flickorna att få men för livet efter den brutala misshandeln.

Två dagar senare häktas 28-åringen misstänkt för flera fall av grov misshandel, rån, stöld, trafikbrott samt narkotikabrott. Mannen dömdes så sent som i början av maj för våld mot tjänsteman. 2013 dömdes han för att ha misshandlat och bitit flera personer.

 

27 maj 2016

SVENSK KVINNA MÖRDAD I HOLLAND

En 33-årig svensk kvinna hittas död i Vluchthaven i Hoorn i nordvästra Holland. Kvinnan påträffas ombord på en segelbåt. Strax därefter grips en 45-årig svensk man för mord på de 33-åriga kvinnan. Gärningsmannen frihetsberövas i Holland. Någon vecka senare bekräftas att kvinnan blivit mördad.

 

27 maj 2016

GROV MISSHANDEL I RINKEBY

Ett storbråk utbryter på Rinkeby torg i Rinkeby i norra Stockholm vid halv tvåtiden på eftermiddagen. Ett tiotal personer angriper varandra med knivar, plankor och sopkvastar. En person blöder från en skada i ansiktet och förs till sjukhus. En annan person skadas i benet. Flera andra personer har också blivit skadade. Enligt polisen är det mycket rörigt på platsen. Alla ska ha slagit med alla.

Bråket inleds med att en yngre man angriper en man i 40-årsåldern. Dispyt uppstår och 40-åringen drar fram en kniv. Då springer den yngre mannen iväg och hämtar sina vänner. Sedan är slagsmålet i full gång. Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel.

 

27 maj 2016

MISSTÄNKT MORD I SÖDERTÄLJE

En man hittas död i en utbränd bil vid Fornbackaskolan i Södertälje på fredagsmorgonen. Upptäckten görs av förbipasserande vittnen. Polis beordras till platsen. Polisen konstaterar att en person ligger död i bilen. Vad som har hänt är däremot okänt. Polisen inleder en förundersökning om mord. Bilen som står parkerad på en parkeringsplats är kraftigt utbränd och kroppen är totalt förstörd.

Senare kommer det fram att brandförsvaret redan tidigare på natten har varit på platsen och släckt branden i den brinnande bilen. Ingen har då upptäckt att det ligger en död man i bilen. Istället är det en kvinna med barn på väg till skolan som upptäcker den döda kroppen. Ett av barnen ser att en fot sticker ut genom bakrutan och att en sko ligger på marken.

Händelsen är samtidigt en myndighetsskandal med tanke på att brandförsvaret var på plats under natten och släckte bilbranden utan att upptäcka att det fanns en människa i bilen.

 

27 maj 2016

GROV MISSHANDEL I ALINGSÅS

En man i 40-årsåldern hittas knivskuren på en ort i Alingsås kommun på fredagskvällen. Han är allvarligt skadad och förs till sjukhus där han opereras. I jakten på gärningsmannen har polisen kontrollerat två bilar. Den skadade mannen ringer själv till SOS Alarm. Omständigheterna kring misshandeln är oklara. Brottsplatsen spärras av men ingen misstänkt gärningsman grips. Handlingen rubriceras som grov misshandel.

 

28 maj 2016

GROV MISSHANDEL I HISINGS KÄRRA

Vid halv elva-tiden på lördagen hittas en man i 30-årsåldern knivskuren på en gata i Hisings Kärra i Göteborg. Mannen sitter på en soffa och ropar på hjälp. En förbipasserande upptäcker mannen och larmar polis och ambulans. Det är inledningsvis oklart hur allvarligt skadad mannen är eller var på kroppen han har skadats.

Polisen har ingen misstänkt för brottet men söker med flera polispatruller, hundpatruller och helikopter i området.

 

29 maj 2016

MORDFÖRSÖK I LYSEKIL

Tidigt på söndagsmorgonen hittas en svårt knivskuren man i Lysekil. Klockan är cirka halv åtta på morgonen när polisen får larm om knivskärningen, som sker i ett villaområde i Lysekil. Den svårt knivskurne mannen flygs till sjukhus med ambulanshelikopter.

Efter två timmars sökande med hundpatruller och insatsstyrka griper polisen en man i 40-årsåldern och inleder en förundersökning om misstänkt mordförsök alternativ försök till dråp.

 

29 maj 2016

MORDFÖRSÖK PÅ POLISER I STOCKHOLM

Två poliser attackeras av en knivbeväpnad man på Sergels torg i Stockholm strax före midnatt. Polispatrullen svarar med att inför flera vittnen skjuta ner mannen. Den skjutne blir allvarligt skadad. Enligt polisen står två poliser och pratar med ett sällskap på Sergels torg när en man oprovocerat går till angrepp mot poliserna med kniv. Poliserna skjuter mannen som misstänks för mordförsök alternativt försök till dråp. Polisen kör själva den ymnigt blödande mannen till sjukhus.

Polisernas agerande ska utredas, vilket är rutin när poliser öppnar eld i tjänsten. Förutom den beskjutne mannen ska ingen annan person ha skadats.

 

29 maj 2016

MORDFÖRSÖK I HJULSTA

En man misshandlas svårt med olika tillhyggen i en koloniträdgård i Hjulsta i norra Stockholm. Polisen utreder händelsen som mordförsök. Det handlar enligt polisen om mycket grovt våld. Mannen förs med ambulanshelikopter till sjukhus.

Kl. 15.44 får polisen in ett larm om ett våldsamt slagsmål i Hjulsta koloniträdgårdsområde. Flera personer ska vara inblandade. När polisen kommer till platsen hittar de en man liggande på marken grovt misshandlad. Enligt vittnen har mannen misshandlats med verktyg och andra föremål.

 

30 maj 2016

MORD I HÖKARÄNGEN

En ung kvinna hittas död i ett skogsparti i Hökarängen i södra Stockholm. En person som rastar sin hund upptäcker något som skulle kunna vara en mänsklig kropp. Kroppen påträffas strax före kl. 10.30 på måndagsförmiddagen. Det finns tecken på att kroppen har utsatts för yttre våld. Polisen inleder omedelbart en förundersökning om mord.

Senare framkommer det att den döda flickan var ett 16-årigt ensamkommande flyktingbarn som varit försvunnen i mer än två månader. Polisen anser dock att det är omöjligt att flickan varit död så länge som två månader.

Enligt uppgift tyder vissa tecken på att flickan har blivit begravd i skogspartiet i Hökarängen. Det var bara hennes arm som stack upp ur marken och det var denna hunden fick vittring på.

 

30 maj 2016

GROV MISSHANDEL I KINNA

En man förs till sjukhus efter att ha blivit knivskuren på ett torg i Kinna söder om Borås. Efter misshandeln uppger vittnen att de sett två män springande lämna platsen. Det är oklart hur allvarligt skadad mannen är men han är vid medvetande under sjukhustransporten. Mannen vägrar dock att samarbeta med polisen. Polisen betecknar händelsen som grov misshandel.

 

30 maj 2016

MISSHANDEL ELLER MORDFÖRSÖK I FALUN

En större polisinsats görs vid ett bostadsområde i Falun. Polisen är förtegen med detaljer men minst en person har förts till sjukhus. Misshandeln har ägt rum i området Järnet. Enligt polisen kan det handla om flera brottsrubriceringar. En av dem är misshandel. Polisen undersöker en kedja av händelser som har ägt rum under en längre tid. Polisen har inte fått kontakt med alla som kan räknas som målsägande, drabbade eller misstänkta för brott.

 

30 maj 2016

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

Polisen larmas vid åttatiden på kvällen till von Rosens väg i Malmö efter en skottlossning. Enligt vittnesuppgifter ska en skjuten person strax efter skottlossningen ha burits in i en bil av flera personer. Bilen ska sen snabbt och i hög fart ha lämnat platsen. Senare visar det sig att bilen har transporterat den skadade till sjukhus.

Polisen åker till platsen men hittar varken någon skadad eller någon misstänkt gärningsman. Därefter beger sig polisen till sjukhusets akutmottagning där ett tiotal personer har samlats, sannolikt vänner och anhöriga till den skottskadade mannen.

Händelsen rubriceras som mordförsök.

 

31 maj 2016

GROV MISSHANDEL I VALBO

En 10-årig elev blir knivskuren i ansiktet på väg till sin skola i Valbo utanför Gävle på tisdagsmorgonen. Polisen spärrar av platsen och söker med hundpatruller efter en okänd gärningsman. Gärningsmannen ger sig på den försvarslöse pojken med en kniv. Pojken får svåra skärskador i ansiktet. Det finns enligt polisen inga kända motiv bakom misshandeln, inte heller någon misstänkt gärningsman.

 

31 maj 2016

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

Polis är på plats i centrala Malmö efter en misstänkt skottlossning. En man i 50-årsåldern har blivit skjuten. Ett vittne säger sig ha hört fyra skott i korsningen Södra Skolgatan-Möllevångsgatan och sett den skottskadade stappla ut på gatan och skrika på hjälp. Enligt ett vittne ska en grå bil ha försvunnit med en rivstart från platsen direkt efter skjutningen. Vittnen uppger också att den skottskadade mannen ska ha suttit i en parkerad bil när skotten avlossades mot honom. Bilens framruta ska ha varit totalt pulvriserad.

Mannen ska ha skrikit ”Hjälp mig, hjälp mig”. Han förs sedan till sjukhus. Enligt vittnen sköts mannen men fem-sex skott och ska ha träffats i ryggen. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

 

31 maj 2016

4 FALL AV GROV MISSHANDEL I TRANÅS

Fyra personer skadas när ett antal män slogs med järnrör, basebollträn och träpåkar i Tranås. Det ska röra sig om två rivaliserande gäng som gjort upp med varandra. Enligt polisen rör det sig om flera gärningsmän. Enligt tidningsuppgifter handlar det om två rivaliserande gäng som har drabbat samman med varandra.

Gärningsmännen ska ha försvunnit i en bil och lämnat kvar fyra skadade personer på platsen. Händelsen rubriceras som grov misshandel. Polisen har säkrat bevis på brottsplatsen.

 

31 maj 2016

MISSTÄNKT MORDBRAND PÅ HISINGEN

Det brinner i två lägenheter i ett bostadshus på Hisingen i Göteborg på måndagskvällen. Två trapphus evakueras. Husets framsida spärras av eftersom tegelpannor faller ner från taket, som delvis förstörs vid branden. Det brinner på tredje våningen i huset och elden har spridit sig till två lägenheter. Rökdykare har sökt av lägenheterna. Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha skadats. Polisen upprättar en förundersökning om mordbrand.

Poliser i arbete Foto: Polisen
Poliser i arbete
Foto: Polisen

 

Bilder på stick- och huggvapnen är genrebilder som jag har tagit själv. De har inget att göra med själva händelserna.