Aj, aj, aj, lilla älgkalv, det här ser riktigt farligt ut!!!

Möten mellan vilda djur och trafik resulterar ofta i stora problem, i allvarliga och dödliga olyckor. Häromdagen var Bosse på väg hem på Södertäljevägen i Tungelsta. Plötsligt fick han se en älgko och hennes kalv på andra sidan vägen. Kon betade lugnt på en buske och verkade strunta i sin kalv.

Kalven däremot  kunde inte motstå sin nyfikenhet på den livliga lastbilstrafik som ständigt pumpar fram på väg 257 genom Tungelsta. Plötsligt vände den lilla kalven om, lämnade mamma bakom sig och stegade rakt ut på den hårt trafikerade vägen.

Aj, aj, aj, det ser farligt ut?
Bild: Bosse Karlsson

Bosse tvärnitade, liksom alla lastbilar som kom efter honom och även de som kom från andra hållet. Situationen såg med ens mycket farlig ut. Den lilla kalvens liv var hotat om inte lastbilarna bromsade in och stannade. Men kalven verkade inte det minsta medveten om vilka dödsmaskiner lastbilarna var.

Bosse och flera lastbilschaufförer rusade ut ur sina bilar, slet fram mobiltelefonerna ur fickorna och började filma den lilla kalven, som inte förstod någonting. Alla gubbarna var lika fascinerade, särskilt de utländska lastbilschaufförer som befann sig på platsen. Älgar utövar en alldeles särskild fascination och dragningskraft på utlänningar i Sverige.

Detta upptäckte förstås älgkon. Hon vände blixtsnabbt tillbaka mot vägen, rusade ilsket fram mot Bosse och de andra gubbarna. Bosse var tvungen att gömma sig bakom sin bil för att älgkon inte skulle sparka till honom. Detsamma tvingades de andra älgentusiasterna göra.

Så småningom lugnade älgmamman ner sig. Hon gav tecken åt den lilla kalven att följa med och tillsammans klev de tillbaka in på den något tryggare mark som de hade kommit ifrån. Älgkon fortsatte lugnt att mumsa på busken.

En familjeidyll – som hade kunnat sluta i en familjetragedi.