Igår var det premiär för mig i mitt eget hemmagjorda skidspår! Idag är det premiär är för Tour de Ski – som skandalöst nog bojkottas av Sveriges bästa skidåkare!

Idag, den 28 december, begick jag min egen skidpremiär – i det skidspår på ängen i närheten av vårt hus som jag hade dragit upp själv. Visst gick det lite knaggligt så här första gången. Det var faktiskt nio månader sen jag åkte skidor senast. Det var i början av april i år. Jag kände mig både stel och ospänstig.

På den här ängen drog jag idag upp mitt skidspår.
Bild: Bosse Karlsson

Mitt skidspår gjorde jag som vanligt på en väl tilltagen äng i närheten av vårt hus i Tungelsta. Ängen är naturligtvis platt som en pannkaka men det gör inget så här i början. Nu handlar det i första hand om att träna in skidtekniken.

Jag på träning i mitt hemmagjorda spår

Det är inte helt enkelt att göra på ett hemmagjort spår bland grästuvor, stenar och stelfrusna lerklumpar.  Men det fanns ändå tillräckligt med snö för att det skulle gå att åka.

Bosse var som vanligt på plats, inte i spåret men väl utanför, utrustad med sin mobilkamera. Jag var glad att han var där just då eftersom jag lyckades ramla i snön mitt framför nästan på honom. Han hjälpte mig upp och manade mig till försiktighet.

Jag körde tio varv på mina lilla bana. Efteråt var jag inte särskilt trött men fruktansvärt frusen. Det tog flera timmar innan jag fick upp värmen.

Jag har satsat hårt inför skidsäsongen i år. Häromveckan köpte jag nya skidor, nya pjäxor, nya skidhandskar samt lite specialvallautrustning. Det blev en dyr affär.

Jag avstår från att berätta hur mycket de nya skidorna kostade. För första gången köpte jag så kallade Skintec-skidor, alltså skidor med skinnhud under trampet. Dessa skidor ska ju vara vallningsfria. Jag har dock alltid känt en viss skepsis gentemot vallningsfria skidor.

Idag tog jag inte fram mina nya skidor utan körde på ett par gamla Atomic-skidor, som jag vallade med lite lila klister under trampet. Det funkade bra. När det blir nysnö nästa gång – om det nu blir det – så ska jag prova mina Skintec-skidor för att se hur de fungerar.

I morgon den 29 december startar årets skidhöjdpunkt (förutom VM i Seefeld i februari), nämligen Tour de Ski. Tyvärr uteblir nästan hela den svenska dameliten. Varken Charlotte Kalla eller Ebba Andersson eller Maja Dahlqvist eller Anna Dyvik eller Frida Hallqvist eller Hanna Falk eller Evelina Settlin ställer upp. De ursäktar bojkotten med att de måste träna inför VM i Seefeld i slutet av februari. Även norska Therese Johaug bojkottar touren.

Detta är en skandal utan like, ett slag i ansiktet mot skidsporten som helhet, mot publiken som bara väntar på att få titta på våra duktiga skidstjärnor och mot arrangörerna som varje åt tålmodigt arrangerar denna fantastiska tävling som nu bojkattas av alla divorna. Svenska Skidförbundet är en samling fegsnören som inte vågar gå emot sina stjärnor.

Ebba Andersson och Charlotte Kalla skippar Tour de ski. Det är trist.
Bild: langd.se

Det är mycket tråkigt och ett stort bakslag för längdskidsporten. Tour de Ski är en sexdagarstour som betyder oerhört mycket för längdåkningen, med många spännande tävlingar. När Charlotte Kalla och de andra säger att de avstår från att köra touren för att istället satsa allt på VM, så är det bara nys.

Charlotte Kalla
Bild: twitter.com

Tour de Ski påstås ligga alldeles för nära i tid till VM. Det stämmer inte. VM går sent i februari. Åkarna har alla möjligheter att återhämta sig och komma till VM i bra form.

Det är också synd för oss som älskar att titta på längdskidor i TV. När de bästa åkarna inte är med blir tävlingarna avslagna och ointressanta. Dessutom förlorar skidsporten det stora PR-värde som Tour de Ski utgör.

Det var ett dumt beslut, Charlotte.

Men nu ryktas det om att Internationella Skidförbundet Fis ska tvinga de svenska stjärnorna att åka Tour de Ski. Det är lite sent påtänkt eftersom tävlingen startar idag, lördag.

Stina Nilsson kör Tour de Ski …
bild: langd.se
… liksom Ida Ingemarsdotter
Bild: langd.se

Däremot blev jag mycket glad när Stina Nilsson före jul berättade att hon tänkte ställa upp i Tour de Ski. Samma sak gäller Ida Ingmarsdotter. Båda är duktiga sprintåkare som kommer väl till sin rätt i de många sprinttävlingar som ingår i Tour de Ski.

Men så meddelade förstås Stina Nilsson igår att hon bara tänker åka fyra tävlingar i Tour de Ski, tre sprintlopp och ett distanslopp på 10 km. Sen ska hon åka hem. Hon ska bara åka de tävlingar som hon har chans att vinna.

De svenska skidåkarna har i sina egna ögon nu blivit så stora att de inte längre anser sig behöva ställa upp på tävlingar. Pengarna rullar in ändå.

Men inte så länge till, kära Kalla, Nilsson, Falk, Andersson, Settlin med flera.