Alliansen har spruckit och Sverigedemokraterna ägnar sig åt demontrationspolitik.

 

Idag, fredag den 15 september, skulle ha kunnat bli statsminister Stefan Löfvens ödesdag – men det blev det inte. Idag röstade riksdagen nämligen om misstroende mot Stefan Löfven – och därmed hela den rödgröna regeringen – på initiativ av Sverigedemokraterna och deras ordförande Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson ville störta Stefan Löfven
Bild: Youtube.com

Åkesson har sen en längre tid tillbaka låtit förstå att han efter IT-skandalen i Transportstyrelsen inte inte nöjer sig med att avsätta försvarsminister Peter Hultqvist utan vill avsätta hela regeringen. Därmed har det stått klart att SD skulle initiera en förtroendeomröstning om regeringen i riksdagen. Den omröstningen ägde rum idag, fredag.

Men utfallet blev inte vad Jimmie Åkesson hade hoppats på. Inget annat parti i riksdagen nämligen stödde SD:s krav på misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Därmed föll SD:s krav och regeringen Löfven sitter kvar.

Finn Bengtsson, riksdagsledamot för Moderaterna
Bild: Finn Bengtsson WordPress

Visserligen var det några moderata riksdagsledamöter, bl a Finn Bengtsson från Östergötland, som ville fälla regeringen men mycket mer än så blev det inte.

Jimmie Åkesson riktade ett kraftfullt slag i luften. Bild: Youtube.com

Det här agerandet från SD:s sida var inget annat än ett kraftfullt slag i luften. Det var ytterligare ett exempel på en dålig form av demonstrationspolitik utan annat syfte än att sätta dit Stefan Löfven. Nu misslyckades inte oväntat Jimmie Åkesson i sina föresatser – och Stefan Löfven sitter kvar som om inget hade hänt. Man får tycka vad man vill om SD:s agerande men nog är det ett prov på dåligt politiskt omdöme och brist på politisk seriositet.

Men det har hänt andra politiska intressanta saker de senaste dagarna också:

En djup spricka har uppstått i den borgerliga alliansen. Bild: Mats Keijser

Igår, torsdagen den 14 september, blev lite grand en politiskt historisk dag. Det var då den borgerliga alliansen sprack i en av sina mest högprofilerade frågor på länge, nämligen misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist.

När IT-skandalen inom Transportstyrelsen briserade i början av juli i år var den borgerliga alliansen snabbt ute med att besluta om att rikta misstroendeförklaring mot tre statsråd i regeringen: Försvarsminister Peter Hultqvist, inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson.

Inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson sparkades direkt av Stefan Löfven.
Bild: regeringen.se

Statsminister Stefan Löfven reagerade direkt genom att omedelbart avskeda Anders Ygeman och Anna Johansson. Däremot valde han att skona Peter Hultqvist. Hultqvist fick sitta kvar med fullt stöd av statsministern. Men alliansen förklarade att de minsann tänkte verkställa sitt hot om misstroendeförklaring mot Hultqvist när riksdagen väl hade samlats till höstmötet den 12 september.

Centerledaren Annie Lööf Bild: Wikipedia.se

Nu vet vi hur det gick. Det blir ingen borgerlig misstroendeförklaring mot Hultqvist som riskerar att fälla honom. Igår kom besked från centerns Annie Lööf och liberalernas Jan Björklund att de inte kommer att ställa sig bakom en misstroendeförklaring i rikdagen.

Ebba Busch Thor stod fast vid alliansens beslut att rikta misstroendevotum mot
försvarsminister Peter Hultqvist. Bild: Youtube.com

Däremot förklarade Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor att hon stod fast vid det gamla alliansbeslutet. Samma besked gav också moderaterna. Men KD och M samlar ingen majoritet i riksdagen och kan därmed inte fälla Peter Hultqvist hur högljudda de än blir.

Det här visar att sammanhållningen mellan de fyra allianspartierna inte längre är att räkna med. När de fyra partierna inte ens i en så viktig fråga om en misstroendeförklaring mot försvarsministern kan hålla samman, hur ska de då kunna hålla samman i fortsättningen – och hur ska de kunna regera tillsammans?

Annie Lööf (C)
Bild: centerpartiet.se

Idag cirkulerar uppgifter i media om att det var centerledaren Annie Lööf som igår spräckte sammanhållningen i alliansen genom att tillkännage att centern inte tänkte ställa sig bakom en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist. Liberalerna hade enligt uppgift till Aftonbladet kunnat tänka sig att fullfölja misstroendet – men när alliansen inte kunde nå enighet, valde Jan Björklund samma linje som Annie Lööf.

Försvarsminister Peter Hultqvist
Bild: regeringen.se

I och för sig var det ett klokt ställningstagande. Att rikta misstroendevotum mot försvarsministern och därmed avsätta honom skulle bara ha känts som demonstrationspolitik utan inre mening. Samtidigt har alliansen visat att man är oförmögen att hålla ihop. Hur det blir när moderaterna väljer sin nye partiledare Ulf Kristersson är det ingen som ännu vet.

Den ende som kan glädja sig åt denna utveckling är statsminister Stefan Löfven. Han ler säkert i mjugg ikväll över de borgerliga partiernas oförmåga att agera som en sammanhållen politisk kraft.