Alliansens misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist är inget annat än ett barnsligt sandlådekrig!

Den borgerliga alliansen står fortfarande fast vid beslutet att rikta misstroendeförklaring i riksdagen mot försvarsminister Peter Hultqvist. Detsamma tänker Sverigedemokraterna göra. Beslutet om misstroendeförklaring går tillbaka till IT-skandalen inom Transportstyrelsen som avslöjades i somras. De borgerliga partierna ansåg att försvarsministern borde ha reagerat och agerat när han fick kännedom om skandalen. Bland annat borde han ha informerat statsministern.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S)
Bild: Kungl. Vetenskapsakademien

Alliansens misstroende mot Hultqvist skulle verkställas sen riksdagen hade öppnat för hösten den 12 september. Det var igår. Det är oklart när misstroendeomröstningen kommer att äga rum, men alliansen står uppenbarligen fast vid det gamla beslutet från i somras, vilket innebar att en misstroendeomröstning skulle hållas i riksdagen mot Peter Hultqvist – om inget kom fram under tiden som kunde få alliansen att ändra ståndpunkt.

Peter Hultqvist
Bild: Cornucopia?

Jag tycker att det är direkt oansvarigt om de borgerliga partierna och SD gör allvar av sitt hot om misstroende mot Peter Hultqvist. Dessutom är det direkt barnsligt och vittnar om en djup politisk omognad. Det hela känns som ett sandlådekrig där fem barn slåss om att visa om inte musklerna så i varje fall handlingskraft.

Det är oklart om Anna Kinberg-Batras frånträde från partiledarposten i moderaterna kommer att ändra på det här beslutet. Än så länge är det dock inget som tyder på detta.

Allianspartierna på en bild tillsammans innan Anna Kinberg Batra avgick.
Bild: kristdemokraterna.se

Den brasklapp som alliansen lämnade i  somras i samband med misstroendebeslutet – d v s att ”om inget annat framkom etc” – den brasklappen borde nu tillämpas. Det är nämligen kolossalt mycket som har inträffat sen skandalen kring Transportstyrelsen briserade i början av juli, något som ledde till att Stefan Löfven sparkade sin inrikesminister Anders Ygeman och sin infrastrukturminister Anna Johansson men valde att behålla Peter Hultqvist.

EU-minister Anne Linde – lika skyldig som Hultqvist?
Bild: Youtube.com

De senaste månaderna har det kommit fram en lång rad fakta som gör att en misstroendeförklaring mot just Peter Hultqvist känns både överspelad och meningslös. Det har nämligen visa sig att EU-minister Ann Linde på ett tidigt stadium haft information om IT-skandalen inom Transportstyrelsen, när hon arbetade som statssekreterare åt den avskedade inrikesministern Anders Ygeman men inte i tid fört denna information vidare.

Emma Lennartsson fick sparken från sitt uppdrag som Stefan Löfvens närmaste medarbetare
Bild: samtiden.nu

Statsminister Stefan Löfvens statssekreterare och närmaste medarbetare Emma Lennartsson fick sparken för några veckor sedan sen det visat sig att hon också tidigt hade haft kännedom om IT-skandalen utan att informera statsministern.

Rikspolischef Dan Eliasson
bild: publikt.se

I förra veckan avslöjades det också att även rikspolischefen Dan Eliasson kringgått säkerhetsreglerna och lagt ut uppdrag med säkerhetsklassad information på ett privat företag eftersom polisen inte längre ansåg sig klara av att sköta dessa uppgifter själv. Det gällde bl a administration av polisens lönesystem  m m.

Det är med andra ord många personer som har haft fingrarna i den berömda syltburken, d v s ministrar och höga statliga tjänstemän som struntat i att föra viktig information vidare i regeringskansliet angående både Transportstyrelsens och Rikspolisstyrelsens agerande när det gäller att låta privata företag utomlands hantera säkerhetsklassad information.

Peter Hultqvist
Bild: vaken.se

Om en misstroendeförklaring riktas mot Peter Hultqvist, som i så fall skulle tvingas att lämna regeringen, ja då borde en misstroendeförklaring även riktas mot EU-minister Ann Linde. Rikspolischefen Dan Eliasson borde sparkas precis på samma sätt som hans högste chef i regeringen, polisminister Anders Ygeman, fick gå.

Det är med andra ord mycket vatten som har runnit under broarna sen allianspartierna i somras fattade beslutet om misstroende mot försvarsministern. Det verkar därför alltmer panikartat av alliansen att fullfölja detta beslut. Varför skulle Peter Hultqvist tvingas lämna regeringen men inte Ann Linde?

Peter Hultqvist
Bild: Nej till Nato

Nej, kasta prestigen och kom tillbaka och visa lite sunt förnuft. Det budskapet riktar jag idag till allianspartierna. Peter Hultqvist är en kompetent försvarsminister. Det finns ingen anledning att missbruka det vapen som en misstroendeförklaring innebär genom att skjuta på Peter Hultqvist – när det redan finns flera som i så fall borde avgå tillsammans med honom.

Det är inget nederlag att ändra ett beslut. Tvärtom. Det är tecken på styrka och klokhet. Alliansen borde ägna sig åt sakpolitik istället för krig i sandlådan. Det känns bara barnsligt och är dessutom ett fattigdomsbevis. Har man inget annat att komma med?

Ingen sandlåda för mig, tack!