Anna Haag förstörde Sveriges möjligheter att ta guld i damstafetten!

Nu säger jag rakt ut vad jag tycker: Anna Haag hade inte i damernas skidstafettlag att göra! Hanna Falk eller möjligen Ida Ingmarsdotter borde istället ha fått köra första sträckan.

Anna Haag borde inte ha fått köra damstafetten
Bild: langd.se

Jag kan inte begripa varför förbundskapten Rikard Grip sumpade en guldchans genom att ta ut Anna Haag till stafettlaget. Det var Anna Haag som förstörde de svenska damernas möjligheter att ta guld i stafetten. Jag är inte ensam om att tycka så. Hon var laget svagaste länk och ingen kedja är starkare än just dess svagaste länk.

Emma Wikén borde ha blivit uttaget till OS
Bild: Youtube.com

Haag har med undantag för någon enstaka tävling inte visat någon form i vinter. Det var obegripligt för mig att hon ens blev uttagen till OS. Jag anser att Emma Wikén borde ha fått Haags plats i OS-laget.

Anna Haag
Bild: sportbibeln

När damerna häromdagen körde skiathlon och Charlotte Kalla vann guldet, kom Anna Haag på 32:a plats, sist av svenskorna. Tydligen var det detta som meriterade henne till att köra första sträckan i stafettlaget. På något annat sätt kunde inte Rikard Grip ha resonerat. Anna Haag har nästan alltid fått chans efter chans utan att behöva prestera. Ändå tas hon ut i landslaget gång efter gång. Hon är en jättegullig tjej men när det gäller OS är det inte gulligheten som är den viktigaste egenskapen.

Charlotte Kalla tvingades gå ut 26 sekunder efter täten.
Bild: Pyeongchang Olympic

Om vi går tillbaka till dagens damstafett i Pyoenchang så blev Anna Haag 26 sekunder efter innan hon växlade över till Charlotte Kalla. 26 sekunder är mycket på 5 km. Haag klarade inte av att följa norska Ingvild Flugstad Östberg och ryska Natalia Neprayeva när dessa drog igång ett mördande tempo på startsträckan, ett tempo som var så hårt att inte ens Östberg orkade hålla ryskan stången.

Ebba Andersson gjorde en lysande tredjesträcka på stafetten
Bild: langd.se

Haag låg hyggligt till i början men ett stycke in på andra varvet släppte hon både finskan Aino-Kaisa Saarinen och slovenskan Anamarija Lampic före sig och växlade som femma, 25.8 sekunder efter täten. Det tvingade Charlotte Kalla, som körde andra sträckan, att dra igång ett rasande tempo och hade tagit in nästan 25 sekunder när hon växlade över till Ebba Andersson på den tredje sträckan.

Charlotte Kalla gjorde en monstersträcka i dagens damstafett
Bild: eurosport

Charlotte Kalla gjorde en bragdinsats idag. Utan hennes formidabla hårdkörning hade Sverige aldrig tagit någon medalj alls idag. Det var Kalla som än en gång räddade damstafettlaget och Anna Haag – precis som i OS i Sotji 2014 när Anna Haag blev långt efter på tredjesträckan och tvingade Kalla att monsterköra så till den grad att Sverige till slut tog guld.

Tjuriga Hanna Falk borde ha fått köra förstasträckan på stafetten
Bild: Sweski.com

Jag menar att Anna Haags förlorade sekunder avgjorde utgången av dagens OS-stafett. Hon borde inte ha fått köra. Istället borde Rikard Grip ha tagit ut i första hand Hanna Falk, i andra hand Ida Ingmarsdotter till att köra startsträckan och ställa Haag utanför laget.

Alternativet hade varit att låta lika tjuriga Ida Ingmarsdotter köra
Bild: Sweski.com

Jag tror inte att vare Falk eller Ingmarsdotter, som är tjuriga så in i vassen, skulle ha släppt iväg ryskan eller norskan så långt före sig. Istället skulle Charlotte Kalla på sin andrasträcka ha kunnat satsa på att ta de svenska damerna gick upp i en överlägsen ledning istället för att ödsla sina krafter på att köra upp fyra nationer.

Livet är inte rättvist. Det gäller särskilt för Hanna Falk som ställs utanför laget gång på gång trots att hon bevisligen är bättre än Anna Haag. Hanna Falk blev femma i sprinten häromdagen, en bra placering. Hon skulle inte ha kört bort Sverige idag, den saken är klar.

Rikard Grip gjorde flera misstag i sin laguttagning idag
Bild: Sweski.com

Det är naturligtvis landslagsledningens fulla ansvar vem de tar ut att köra i laget. Rikard Grip gjorde en felbedömning, som hade kunnat sluta med katastrof för Sverige, om inte de andra tre tjejerna, i första hand Charlotte Kalla men också Ebba Andersson och Stina Nilsson hade åkt så starkt.

Sedan var det enligt min mening fel att placera Charlotte Kalla på andrasträckan. Hon borde ha fått köra den sista sträckan och ta den avgörande fighten med norska Marit Björgen. Nu blev det istället Stina Nilsson som fick ta den fighten – trots att det är lätt att räkna ut i förväg att det bara finns en enda svenska som kan åka ifrån Marit Björgen, nämligen Charlotte Kalla. Stina Nilsson klarar det inte på ett distanslopp.

Stina Nilsson klarade inte kampen mot Marit Björgen på slutsträckan
Bild: Sportbibeln

Rikard Grip litade istället på Stina Nilssons förmåga att köra ifrån på sprinttävlingarna. Men det är en helt annan sak. På ett distanslopp över 5 km har inte Stina den kapaciteten ännu att slå en sådan åkare som Marit Björgen.

Fantastiska Marit Björgen gjorde det igen
Bild: Pyeongchang Olympics

Grattis Marit Björgen och grattis Norge till stafettguldet, även om även det norska guldet blev fläckat i kanterna av Astrid Jacobsens genomklappning på andra sträckan. Men det redde Ragnhild Haga och sen Marit Björgen upp på ett förtroendeingivande sätt.

Astrid Jacobsen stod för en rejäl genomklappning på andrasträckan i stafetten
Bild: Rossignol

Bortsett från min kritik så ska jag ändå också gratulera de svenska tjejerna. Idag tog de silver och därmed Sveriges sjunde medalj hittills i detta OS. Toppenbra!