Ny chockerande guldmedalj för Sverige i OS. Här är min hyllning till Hanna ”Mitt i prick” Öberg!

En praktsensation! På något annat sätt kan man inte beskriva 20-åriga Hanna Öbergs OS-guld i damernas skidskyttelopp över 15 km idag. På ett magnifikt sätt satte Hanna Öberg alla tjugo skotten, åkte uppför och utför de branta backarna i rasande fart och förstod efter många minuters nagelbitande att hon hade vunnit olympiskt guld.

Hanna Öberg
Bild: Svenska Skidskytteförbundet

Lilla Hanna Öberg, som visserligen blev sjua på sprinten och femma på jaktstarten häromdagen och redan då visade att något stort kunde vara på gång, presterade idag ändå något som vi aldrig ens hade vågat drömma om. Hanna Öbergs OS-guld blev det andra i den svenska kvinnliga skidskyttehistorien.

Anna-Carin Olofsson, sedermera Zidek, tog olympiskt guld i masstartsloppet vid OS i Turin 2006. Så svenska kvinnliga guldmedaljer i skidskytte är det alltså ont om. Än så länge, ska jag tillägga.

Hanna Öberg
Bild: Sportbibeln

Men Hanna Öbergs starka insatser hittills i de olympiska spelen i Pyoenchang kan innebära en ändring på detta. De svenska skidskyttetjejerna är bättre än på många, många år, tack vare mördande hård träning. Vi har utöver Hanna Öberg även Linn Persson, som blev elva idag, Mona Brorsson (14:e idag) samt Anna Magnusson som några av de svenska skidskyttestjärnor som just har sett dagens ljus.

Hanna Öberg
Bild: alkompis.se

Detta bådar mycket gott för damernas skidskyttestafett som går nästa torsdag. På papperet har Sverige det starkaste laget om vi räknar bort Tyskland.

Sebastian Samuelsson gjorde ett nytt starkt lopp
Bild: sweski.com

Men det var inte bara Hanna Öberg som skapade rubriker idag. Även silvermedaljören från i tisdags, Sebastian Samuelsson, stod för en ny sensation. Han blev fyra i dagens distanslopp över 20 km men hade tagit guld om han inte hade missat ett av de tjugo skotten. Men skyttet är ju en del av denna fascinerande sport.

Hanna Öberg
Bild. eurosport

Helt enligt den tradition som jag numera har inlett kommer här en hyllningsdikt till Hanna Öberg efter dagens bragd. Även Charlotte Kalla blir än en gång hyllad av mig i versform längre ner. Så här ser mitt poetiska alster ut idag:

 

Hanna, Olympens gudinna

du fick hela världen att brinna

När du sköt mitt i prick

och medaljen du fick

blev du skidskyttets hyllade kvinna

 

Du fick Dahlmeier, Kajsa och Preuss

att bli dina egna små ”toys”

sen på vallen du satt

tjugo skott, å schack matt

fick de gråtande krypa till kojs

 

Dagens skidskyttelopp

blev en finsk-norsk-tysk flopp

men för Sverige en ren sensation

när hon Öberg stack opp

och sköt upp sig till topp

Blev det faktiskt en skön biathlon

Hanna Öberg
Bild: Hanna Öberg

 

 Och min kära Charlotte

gjorde också nåt gott

när du tog hem en silvermedalj

Visst var guldet ditt hopp

att stå åter på topp

Men hon Haga, hon hade så brått!

Charlotte Kalla tog silver i OS idag, torsdag
Bild: sportbibeln
Norska Ragnhild Haga tog överraskande guld vid dagens tävling, 10 km fritt
Bild: youtube.comd

Det var ju norska Ragnhild Haga, som tog hem OS-guldet på damernas 10 km i fri stil idag, även detta en mäktig sensation. Charlotte Kalla, som inte verkade ha varit nöjd med sina skidor, slet hårt och tog silvret.

Sen hände något mycket överraskande: Norska Marit Björgen och finländska Krista Pärmäkoski kom i mål på exakt samma tid och fick dela på bronsplatsen. Detta tycker jag var konstigt. Arrangörerna förklarade efteråt att de i distansloppen officiellt bara mäter tiondelarna, inte hundradelarna av en sekund.

Charlotte Kalla gratuleras varmt av Marit Björgen
Bild: Pyeongchang Olympics

Men efteråt visade det sig att arrangörerna själva visste vem av Björgen och Pärmäkoski som var snabbast – på hundradelen. Men det fick vi andra inte veta. Jag tycker att även hundradelarna borde mätas och räknas, när  den tekniken numera finns. Det är fånigt om två åkare får dela på en medalj, när arrangörerna faktiskt vet vem av dem som faktiskt åkte fortast.

Nu ser jag fram emot morgondagens (fredag) herrlopp på längdskidor över 15 km. Det blir samma gamla svenska uppställning som vanligt, med Marcus Hellner, Calle Halfvarsson, Daniel Richardsson och Jens Burman. Vi ska dock inte ha för stora förhoppningar.