Apoteket har inte längre min livsviktiga medicin – men massor av solskyddskrämer!

När jag opererade bort min cancer för fyra år sen, opererades också stora delar av organen i buken bort. Halva magsäcken togs bort, 34 centimeter (en tredjedel) av tjocktarmen, mjälten, nästan hela bukspottkörteln, gallblåsan och gallgångarna med mera. Just förlusten av bukspottkörteln, där den jättelika cancertumören växte, har gett mig ett livslångt handikapp.

Förutom insulin producerar bukspottkörteln enzymer för att underlätta matsmältningen genom att bryta ner fett och kolhydrater. Får man inte dessa enzymer går maten rakt ut ur kroppen i form av diarréer. På lång sikt kan det leda till näringsbrist och ytterst till döden.

För mig är det därför extra viktigt att få medicin med dessa enzymer som min kropp inte längre kan producera själv. Sen operationen äter jag till varje måltid ett läkemedel som heter Creon. Det innehåller den verksamma substansen pankreatin som är livsnödvändig för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig maten.

Creon, som utvinns ur bukspottkörteln på grisar, är ett mycket dyrt läkemedel. Utan högkostnadsskydd kostar en burk med 100 kapslar nära 2 000 kronor. Tack och lov har jag högkostnadsskydd och behöver sällan betala för denna medicin.

Men sen ett halvår tillbaka går det nästan inte att få ut Creon på mitt apotek i Västerhaninge längre. Inte på andra apotek heller. Eftersom jag normalt dagligen tar mycket höga doser av Creon måste jag köpa Creon ofta. Jag använder också den starkaste sorten på grund av mina svåra matsmältningsproblem.

Men sen den 28 april levererar inte tillverkaren den starka medicinen längre (40 000 granulater i varje kapsel). Det har alltså gått precis tre månader utan att jag har kunnat få ut min medicin. Bara burkar med lägre doser, t ex 25 000 granulater, har funnits kvar – men nu i allt mindre mängd – på mitt apotek.

Det är läkemedelsföretaget Abbott (ett amerikanskt bolag som också har säte i Solna) som tillverkar de Creon jag måste äta, men som tydligen struntar i att fortsätta med den här tillverkningen.

När Bosse skulle hämta ut nya burkar med Creon till mig på apoteket idag, eftersom medicinen nästan tagit slut här hemma, fanns det bara en liten ynka burk kvar. Ingen vet heller när Apoteket i Västerhaninge får in nya leveranser av Creon. Personalen hänvisar bara till att man har beställt av tillverkaren men att medicinerna inte har levererats.

Hjälp! Jag behöver de här tabletterna för att kunna överleva men Apoteket kan inte leverera dem. Däremot finns det massor av skönhetsmedel på apotekshyllorna, till exempel solskyddsmedel till extrapris(!), läppstift, mascara, eyeliners, hudlotioner av olika märken, huvudvärkstabletter, avmaskningsmedel för hundar och katter, medel mot nagelsvamp och pollenallergier, sårplåster och tandkräm, säkert också Viagra – men inte min livsviktiga medicin!

Ska det vara så här? Vem är det som bestämmer att Creon inte längre ska gå att få tag i? Är det meningen att man ska dö av näringsbrist därför att apoteken, läkemedelsverket och läkemedelsbolagen inte förser svårt sjuka patienter med de läkemedel de måste äta för att överleva?

Eller är det kanske rentav så att staten eller landstingen inte längre vill subventionera dessa dyra läkemedel via högkostnadsskyddet. Om patienterna dör spelar väl ingen större roll bara staten kan spara pengar. Jag påstår inte att det är så, men ibland kommer misstankarna…

Jag bara undrar.