Hedersuppdrag: Jag hjälper en svensk skidstjärna att skriva en bok!

Maria Rydqvist heter hon. Hon är 32 år gammal, mamma till två små flickor och en av Sveriges bästa längdskidåkare.

I höstas ringde hon och intervjuade mig om mina erfarenheter av att vara idrottande kvinna. Hon planerade att skriva en bok om hur det är att vara kvinna och idrotta. Jag vet av egen erfarenhet att det var ett helvete med alla stockkonservativa män som tyckte att kvinnor som tävlade var äckliga. Så är det kanske inte nu men jämställdheten inom idrotten är fortfarande avlägsen. Det är detta Maria vill belysa.

Maria och jag hade ett långt och trevligt samtal. Maria berättade (i höstas alltså) att hon inte riktigt visste om hon skulle fortsätta att satsa på skidlandslaget under 2015 eller om hon skulle börja köra långlopp istället. Maria har ju tävlat på skidor i snart 20 år med framgångar. Men det riktigt stora genombrottet hade hon inte fått ännu,

Jag rådde Maria att absolut skulle satsa på landslaget och inte i första hand på långlopp. Och det gjorde hon rätt i. För i VM i Falun i februari i år blev Maria Rydqvist den största svenska skrällen. Hon var uttagen som reserv i VM-laget och visste från början inte om hon skulle få åka några tävlingar eller inte.

Men så blev Anna Haag sjuk och Maria fick hoppa in. Och som hon åkte! Maria blev fyra på 10 km fri stil bara 1.7 sekunder från bronsplatsen. Det var en chockupplevelse för henne. Plötsligt tillhörde hon världseliten. Det hade hon aldrig vågat drömma om när hon åkte till Falun.

Men fjärdeplatsen skulle inte visa sig vara nog för Maria. Några dagar senare blev hon silvermedaljör i VM-stafetten tillsammans med Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Sofia Bleckur.

Inför 2016 blir det full satsning på skidlandslaget för Maria. Hon har verkligen fått blodad tand.

Samtidigt skriver hon på en bok. Den handlar alltså om kvinnor och idrott ur en rad olika perspektiv. Det är denna bok jag håller på att hjälpa Maria med. För i våras ringde hon mig igen och undrade om jag ville hjälpa henne med boken, inte att skriva den men att ge goda råd, kritisera, skriva om, skriva till, ja att fungera som någon slags redaktör helt enkelt.

Maria har ett bokförlag som har lovat att ge ut boken. Men förlaget anser sig inte ha resurser att bistå Maria med redaktionell hjälp. Därför vände hon sig till mig. Så nu sitter jag och läser hennes manus för fullt. Jag har synpunkter på än det ena, än det andra. Maria tar tacksamt emot alla synpunkter och vi har ett fantastiskt samarbete.

Och jag är jätteglad och jättesmickrad över att få hjälpa den fina och duktiga Maria Rydqvist att få den här boken i utgivningsbart skick. Det kommer att bli en jätteintressant bok – och unik i sitt slag. För det är väl första gången i världshistorien som en världsstjärna mitt under brinnande karriär skriver en bok om hur det är att vara kvinna och idrotta.

För Marias egen del är det särskilt tuff. Hon har två små döttrar, 4 och 3 år gamla. Så det blir helt enkelt att ta med sig barnen ut på träningen.

Lycka till Maria! Jag ska göra allt för att hjälpa dig.