Apropå artikeln i Expressen: Jag har inga planer på att ta över Vinterstudion i SVT – Det var bara ett skämt!

 

Jag har inte drabbats av storhetsvansinne. Jag har inga som helst avsikter att ta över Vinterstudion i SVT eller manövrera ut någon av deras nuvarande profiler. Varför jag betonar detta är att Expressens nättidning under helgen publicerat en intervju med mig, där jag hävdar att jag skulle vilja bli kommentator i Vinterstudion i SVT och ersätta någon av deras nuvarande experter. Här kan ni se artikeln i sin helhet:

Elisabet Höglund vill ersätta SVT–profilen | Längdskidor | Expressen

 

Först vill jag säga att ingen skugga ska falla över Expressens reporter Wilmer Andersson. Han har bara skrivit exakt vad jag sa i den telefonintervju han gjorde med mig för drygt en vecka sen. Det som står i Expressen har jag oturligt nog sagt. Jag är med andra sidan rätt citerad. Tro inget annat, Wilmer.

Jacob Hård och Anders Blomqvist
Bild: Allt om Media blog

Problemet är att det hela var ett skämt från min sida. Visserligen tycker jag att SVTs skidkommentatorer Jacob Hård och Anders Blomqvist ofta har svårt att se vad som händer under skidtävlingarna – och drar fel slutsatser av det de ser. Det irriterar mig ibland. Å andra sidan är det alltid lättare att sitta på läktaren och tycka till.

Men att gå så långt att jag vill detronisera radarparet Hård-Blomqvist skulle jag aldrig gå. De är starka SVT-profiler, för att inte säga institutioner, inom längdskidsporten.

Anders Blomqvist
skidkommentator
Bild: langd.se

De som däremot tror att jag själv helt saknar kunskaper om längdskidåkning har fel. Jag tävlade mycket på skidor i slutet av 60-talet och början av 70-talet. Jag blev Götalandsmästarinna på 10 km 1972. Jag är Götalandsmästarinna på stafett 3 x 5 km. Min bästa placering på skid-SM är 26:a på 10 km (inte mycket att skryta över men kommer man från södra Sverige är det svårt att konkurrera med skidåkare från Norrland och Mellansverige).

Elisabet Höglund
Foto: Olof Holdar

 

Jag har åkt Vasaloppet två gånger och har tränat skidor i många, många år. Dessutom har jag i alla år följt  a l l a  skidtävlingar på TV, så jag har lärt mig en del.

Lotta Fahlberg, skidkommentator
Bild: Pressreader

Lotta Fahlberg är ny skidkommentator i Vinterstudion efter Jonas Karlsson som hoppade av i höstas. Dock har hon sällan hörts eller synts som kommentator. Fortfarande är hon oftast utskickad som reporter på skidtävlingar och framförallt skidskyttetävlingar. Det känns som om hon inte släpps fram som kommentator utan möjligen får kommentera mindre prestigefulla tävlingar, som SM och liknande. Jag har ingen avsikt att ersätta Lotta Fahlberg. Det var också ett skämt.

Längdskidtävling
Bild: Sweski.com

Förlåt Lotta Fahlberg, du är jätteduktig. Jag är verkligen inte ute efter ditt jobb. Och skulle jag mot förmodan vilja det, så skulle SVT Sport aldrig engagera mig. Vad ska de med en gammal fördetting till? Nu kan jag å andra sidan väldigt mycket om både längskidåkning och skidskytte, men cykel har alltid varit min huvudsport och där har jag var mest framgångsrik i. Men min kärlek till längdskidåkningen har jag aldrig förlorat, tvärtom. Det är till och med så att livet känns tömt på allt innehåll under de perioder på året när det inte körs några skidtävlingar.

Längdskidtävling
Bild: langd.se

Jag har alltså inte drabbats av hybris. Jag vet att jag inte är i den situationen att jag kan slå undan fötterna på de etablerade skidexperterna. Orsaken till att jag var lite frispråkig i Expressen-intervjun var att jag den dag intervjun gjordes var på väldigt gott humör och helt enkelt ville skoja lite. Men det var inte allvar. Det lovar jag.