Även en som tidigare har varit avstängd för doping har rätt att vinna VM-guld! Sluta gnälla, Sebastian Samuelsson, och satsa istället på att bli bättre själv!

Först vill jag slå fast med emfas: Jag är självklart emot all slags doping inom idrotten. Det ska egentligen inte behöva sägas. Att dopa sig är att fuska, gå genvägar till framgångar och skaffa sig en position man inte förtjänar. Doping ska fördömas och motverkas till varje pris.

Med detta sagt kommer jag till dagens ämne för min blogg, nämligen att en idrottare som har ertappats som dopad, fått sitt straff, avtjänat detta och sedan fått komma tillbaka till tävlingsarenan har samma rätt att vinna en guldmedalj som någon annan tävlande.

Alexander Loginov
Bild:cs.wikipedia.org

Jag säger detta med anledning av att den ryske skidskytten Alexander Loginov igår, lördag, vann guld i sprint i skidskytte-VM i italienska Antholz. Han segrade före den fantastiske franske skidskytten Quentin Fillon Maillet och den ännu namnkunnigare fransmannen Martin Fourcade.

Alexander Loginov igår omgiven av tvåan fransmannen Fillon Maillet och trean Martin Fourcade Bild: biathlonworld.com

Till historien hör att Alexander Loginov tillhör den kategori ryska idrottare som tidigare har avslöjats som dopade och straffats för det. 2013 blev han påkommen med att ha dopat sig med Epo. Han stängdes av från allt tävlande och återkom till skidskyttet 2016 efter avtjänat straff.

Alexander Loginov
Bild: biathlonworld.com

Därefter har Loginov – förhoppningsvis utan att ha varit dopad – utvecklats till en av världens absolut bästa skidskyttar. Framförallt är han en lysande och snabb skytt men också en duktig skidåkare. Det var därför ingen överraskning att Loginov tog hem guldmedaljen i Antholz igår. Ändå fanns han inte med i förhandsspekulationerna. Det har varit som om han aldrig  har existerat på riktigt efter dopingavstängningen.

Sebastian Samuelsson
Bild: facebook.com

Sveriges hittills bäste manlige skidskytt heter Sebastian Samuelsson, som dock inte alls är särskilt bra längre, har i flera år och med rätta starkt kritiserat doping. Alla tycker naturligtvis som han: doping är förkastligt. Att säga det är att slå in öppna dörrar.

Men när samme Sebastian Samuelsson, som igår (lördag) kom på elfte plats i herrsprinten, blev intervjuad i SVT efter loppet gjorde han ett kraftigt utfall mot Alexander Loginov. Han ansåg att det var förkastligt att en person som tidigare hade varit dopad skulle kunna vinna VM. Han ansåg med andra ord att Alexander Loginov inte var värd sin guldmedalj. Att en tidigare dopad skidskytt kunde vinna VM-guld var enligt Samuelsson ”en skam för hela sporten”.

Helena Ekholm
Bild: 80.72.1.78

Den svenska skidskyttekommentatorn och tidigare elitskidskytten Helena Ekholm, som aldrig har haft någon egen åsikt om någonting, jamsade med och tyckte precis som Samuelsson – dock med det viktiga tillägget att Alexander Loginov hade avtjänat sitt straff och varit avstängd. Men det ”kändes inte bra” att en dopad skidskytt vann VM, tyckte hon.

Alexander Loginov
Bild: fischersports.com

Vadå? Alexander Loginov var inte dopad när han vann VM igår. Var han det så kommer det att visa sig efteråt. Jag tror att han är ren idag. Han dopade sig med Epo för flera år sen men den effekten finns ju inte kvar i kroppen. Han är förhoppningsvis en lika ren idrottare som vi utgår från att alla hans konkurrenter är, tills motsatsen har bevisats.

Alexander Loginov var den bäste åkaren och de bäste skidskytten igår. Ingen kan ta ifrån honom detta. Det spelar därför ingen roll att han avslöjades med Epo-doping 2013. Han har avtjänat sitt straff och dopar sig inte idag. Varför har han då inte förtjänat sin guldmedalj?

Martin Fourcade
Bild: biathlonworld.com

Varför håller Sebastian Samuelsson – men också fransmannen Martin Fourcade – på att uttala sig som om Loginov inte förtjänade sitt guld? Det var tydligen även bland de andra skidskyttarna i Antholz en ovälkommen nyhet att det var Alexander Loginov som vann.

Regelverket inom idrotten är sådant att om man ertappas med att ha varit dopad så stängs man av, fråntas eventuella medaljer och får hålla sig borta från tävlingsbanorna i minst två år. Därefter är det fritt fram att tävla. Detta gäller också Alexander Loginov. Han är juridiskt rentvådd från sitt dopingbrott – men moraliskt rentvådd blir han aldrig.

Prispallen vid lördagens VM-sprint för herrar i Antholz.
Bild: Sweski.com

Varför det? Jo, i första hand därför att han är ryss. En dopad ryss är alltid en dopad ryss. En ryss är alltid dopad. Det är enkelt för den stöddige Sebastian Samuelsson att vinna lätta poänger genom att fördöma Loginovs VM-seger. Men Samuelsson förstår inte att det också måste finnas en rättssäkerhet inom idrotten. Den som har varit avstängd och straffad men som får grönt ljus att tävla igen ska behandlas som alla andra.

Therese Johaug
Bild: fischersport.com

Varför är det aldrig någon som fördömer Therese Johaug när hon vinner skidtävling efter skidtävling i totalt överlägsen stil – trots att hon har varit dopingavstängd under två tävlingssäsonger? Hon ertappades ju med att ha använt en munsårssalva innehållande anabola steroider och straffades hårt för detta.

Men sen hon kom tillbaka i tävlingsspåret igen förra året och fortsatte att vinna alla tävlingar så var det aldrig någon som betraktade hennes segrar som mindre värda eftersom hon hade varit dopingavstängd. Varför det? Jo, därför att hon är norska. Och norska skidåkare som har avtjänat sina dopingstraff och får komma tillbaka bemöts med samma respekt som före avstängningen.

Therese Johaug
Bild: fis-ski.com

Det gäller däremot inte ryska idrottare. Alexander Loginov, som vid dagens jaktstartstävling i skidskytte i Antholz ”bara” tog en bronsmedalj sen han skjutit en bom på sista stående skyttet, kommer alltid att betraktas som dopad, hur ren han än är.

Sebastian Samuelsson
Bild: langd.se

Sebastian Samuelsson, som har varit den mest kritiske av alla till Loginovs seger, borde sluta med sina fördömande åsikter och istället ägna sig åt att träna mera och bli en bättre skidskytt och skidåkare istället för att kritisera andra. Idag sköt han bort sig på jaktstarten och kom in först på nittonde plats. Bäste svensk blev istället Jesper Nelin.

Ni kan tycka att mina åsikter är felaktiga. Ni kanske tror att jag försvarar doping. Det gör jag självklart inte. Men jag tycker att rättssäkerheten inom idrotten ska gälla  a l l a  idrottare, både dem som har bestraffats och dem som ännu inte har bestraffats.

Alla idrottare ska behandlas lika och med samma rättssäkerhet, anser jag

Doping är förkastligt och måste bort från idrotten. Men när det finns en regel som ger en tidigare avstängd idrottare rätten att tävla igen så ska hans eller hennes prestationer betraktas som lika goda som om någon annan hade vunnit medaljerna.

Ebba Andersson, hittils 4:a i Ski Tour 2020
Bild: skidor.com

Avslutningsvis bara några ord om helgens två längdskidtävlingar i Östersund i den nyinrättade Tour of Scandinavia 2020. Än en gång fick vi bevis för att Ebba Andersson är den enda svenska skidåkare oavsett kön som är internationellt konkurrenskraftig. I övrigt är det urbota dåligt med undantag för tidigare tävlingsavstängda Frida Karlsson som idag gjorde en stark insats i Östersund men som inte kommer att fullfölja touren.

Ski Tour 2020 i Östersund
Bild: om.svenskaspel.se

På herrsidan är det precis lika becksvart som tidigare. Calle Halfvarsson hoppade av efter första etappen. När svenska manliga skidåkare blir ifrånåkta av irländare, islänningar och britter så är det illa ställt.

Men så har det varit länge nu och något ljus i tunneln ser vi inte.