Banken stjäl mina och dina sparpengar!

 

 

 

Jag är ovän med min bank, Handelsbanken i Västerhaninge. De stjäl mina och Bosses sparslantar.

Bosses lilla porslinsspargris som han fick när han var sex år. Foto: Elisabet Höglund
Bosses lilla porslinsspargris som han fick när han var sex år.
Foto: Elisabet Höglund

 

Bosse och jag har under flera år sparat mynt i Bosses gamla spargris, mynt som vi naturligtvis förr eller senare hade tänkt sätta in på banken. Det kan man ju göra, om man petar ner mynten i särskilda pappersrör för 1-kronor, 5-kronor och 10-kronorsmynt, rör som man kan hämta ut på banken. Om man inte stoppar ner mynten i dessa pappersrör tar inte banken emot pengarna.

handelsbanken 2 003

 

OK, det accepterar jag. Så vi bestämde oss i förra veckan för att samla ihop våra sparade mynt, räkna dem och stoppa ner dem i de respektive pappersrören. När vi räknade igenom pengarna kom vi fram till att det handlade om 4 200 kronor. Vi räknade pengarna många gånger.

 

handelsbanken 2 002 (1)

 

När jag kom till banken bad jag banktjänstemannen att få sätta in de 4 200 kronorna på mitt sparkonto. Javisst, det gick bra. Men det skulle ta en stund eftersom han måste väga mynten först. ???

 

handelsbanken 2 004

 

Det gjorde han och hävdade efteråt att det inte alls var 4 200 i rören utan flera hundra kronor mindre. Jag förstod inte hur det kunde vara så. Vi hade ju kontrollräknat så många gånger. Men jag gav mig. Visst hade vi kunnat räkna fel. Så jag accepterade det lägre beloppet.

 

handelsbanken 2 001

 

Sen sa bankmannen:

”Men du vet väl att banken tar betalt för att du ska få sätta in dina pengar? ”Nej, det känner jag inte till”, svarade jag. ”Varför ska ni ha betalt för att jag sätter in mina egna pengar på mitt eget konto?”

”Jo, vi tar 7 procent på beloppet för att du ska kunna sätta in pengarna. Det är ju en ren serviceåtgärd vi gör för dig”.

”Ja, men det är ju mina pengar som jag nu lånar ut till banken genom att sätta in dem på mitt eget inlåningskonto?” Jag blev allt argare och allt rödare i ansiktet.

handelsbanken 2 009

 

Jag visste att jag inte skulle ha någon chans att protestera. Mot banken är man totalt maktlös. Jag tvingades acceptera att betala 7 procent på mina sparpengar till banken. I det här fallet handlade det om inte mindre än 260 kronor, om jag inte minns fel.

Det är sannerligen inte konstigt att bankerna varje år gör miljardvinster. De stjäl ju pengar från sina egna trognaste bankkunder. Jag har varit kund i den här banken sen 80-talet. Ändå tar banken 7 procent i betalt för att jag ska kunna sätta in mina egna sparpengar på mitt eget sparkonto i min egen bank.

 

handelsbanken 2 010

 

Jag var tvärilsk hela den där dagen. Jag bestämde mig för att hata alla banker. Skillnaden mellan bankerna och vanliga tjuvar är att de stjäl pengarna öppet.

Jag antar ni många av er som läser det här har varit med om liknande ocker från bankernas sida. Låt oss starta en proteströrelse! Upp till kamp mot bankernas utsugning av sina kunder.

Hade jag snattat godis i ICA, Hemköp eller Konsum för 260 kronor, så hade jag blivit polisanmäld, anhållen, häktad och dömd för stöld eller snatteri. Bankerna blir aldrig dömda för de stölder de dagligen begår mot sina egna kunder.