Jag är skeptisk till att IS har beordrat terrordådet i Nice

 

 

 

Idag kom nyheten att IS, d v s Islamiska staten, har tagit på sig skulden till terrorattentatet i Nice i torsdags kväll, där 84 människor dödades och över 200 skadades. En instabil extunisier hade hyrt en stor lastbil och körde i hög fart ut på den fashionabla och populära strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel Källa: Franska regeringen
Mohamed Lahouaiej-Bouhlel
Källa: Franska regeringen

 

Att IS säger sig ligga bakom terrorattacken behöver inte betyda att man haft en konkret finger med i spelet. Däremot passar terrordådet i Nice IS som hand i handske. Det är precis sådana här attacker mot sårbara människor i Europa som IS uppmuntrar till. Mohamed Lahouaiej Bouhlel måste ha läst rekommendationerna från IS. En av dem är att goda jihadister ska köra över oskyldiga västerlänningar med bil och krossa dem.

 

Lastbilen i Nice - symbolen för den nya sortens terrorism Copyright: Jihad Watch
Lastbilen i Nice – symbolen för den nya sortens terrorism
Copyright: Jihad Watch

 

Oavsett om IS varit direkt inblandat i dådet – eller rentav initierat det – saknar därför betydelse. Attentatet och massakern passar Islamiska statens syfte. Det räcker.

Jag vill också berätta att jag under sommaren sitter med i en nyhetspanel på TV4 Nyhetsmorgon på fredagar. Igår var jag med tillsammans med statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och Kristianstadsbladets politiska redaktör Carolin Dahlman. Hela samtalet ägnades åt terrorattacken liksom hela Nyhetsmorgon i övrigt, vilket var en riktig journalistisk bedömning.

 

Nyhetspanelen i TV4 Nyhetsmorgon idag: fr.v. jag själv, statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och Carolin Dahlman, politisk redaktör för Kristianstadsbladet
Nyhetspanelen i TV4 Nyhetsmorgon idag: fr.v. jag själv, statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och Carolin Dahlman, politisk redaktör för Kristianstadsbladet

 

Nästa gång jag sitter i nyhetspanelen är fredagen den 29 juli och fredagen den 12 augusti, varje gång klockan 08.15 på morgonen alltså.

I natt har det varit en militärkupp i Turkiet. Jag tänker ligga lite lågt med den på min blogg, i alla fall för tillfället. Kanske blir jag tvungen att återkomma till kuppen om det visar sig att den för oförutsedda konsekvenser.