Bilder av kärlek och sorg – idag besökte jag blomterhavet på Drottninggatan!

 

När jag i vid halv tretiden i eftermiddags (måndag) lämnade Åhléns varuhus efter att ha parkerat bilen i Åhléns garage och kom ut på Drottninggatan i Stockholm, så trodde jag inte mina ögon. Visserligen hade jag flera gånger de senaste dagarna sett det fantastiska blomsterhavet i TV. Jag hade sett människor som vallfärdat till Drottninggatan och Sergels torg för att hedra offren för den oerhörda terrorattacken i fredags eftermiddag.

Men att det skulle vara så här hade jag aldrig kunnat drömma om. Aldrig i hela mitt liv har jag sett så mycket kärlek, så mycket mänsklig värme, så oerhört starkt engagemang, så stor sorg och så stor förtröstan som i de bilder som mina ögon tog in idag. Stockholm och Sverige har drabbats av en mycket, mycket stor sorg. Och det fina är att människor också vågar stå för sin sorg, visa upp den och handla på ett sätt som visa storhet och värdighet.

Aldrig hade jag heller någon gång i mitt liv sett så mycket blommor. Det var blommor överallt, vart jag gick. Det kom hela tiden människor med blombuketter eller enstaka rosor i handen som de med stor värme och högtidlighet placerade på polisens bilar, på marken, på blomsterarrangemangen utanför Åhléns, på stenlejonen på Drottninggatan, ja överallt.

Jag såg människor gråta, människor som stod tätt intill varandra och bara vilade i nuet, människor som kastade sig om halsen på de polismän som var posterade runt platsen för det oerhörda terrorattentatet som skördat fyra dödsoffer och skadat femton människor, flera med allvarliga men för livet.

Det var en svindlande känsla att se och uppleva all denna kärlek skänkas till åminnelse av terroroffren, detta deltagande, denna sorg men också denna övertygelse och beslutsamhet att vi tillsammans måste bekämpa terrorism och ondska.

Polismännen Conny och Fredrik får en ros av mig.

Utanför Åhléns mötte jag poliserna Conny och Fredrik. Jag gav dem var sin ros sen jag hade placerat en stor bukett med röda och skära rosor i blomsterhavet. Jag frågade dem hur det kändes idag:

-Det är oerhört mäktigt, svarade de.

-Har ni någon gång i ert polisiära liv upplevt så mycket kärlek och så starkt stöd från människor? frågade jag.

-Nej, aldrig, svarade Conny. Aldrig någon gång.

En bild säger mer än tusen ord, heter det. Nu ska jag visa er mina bilder från idag. Och jag säger:

Tusen bilder säger mer än en miljon ord!

Mina blommor
Mina blommor

Idag fick vi också veta att åklagaren nu lämnat in en häktningsframställan mot den 39-årig uzbekiern Rakhmat Akilov. I morgon, tisdag, hålls häktningsförhandlingar i Stockholms tingsrätt. Det skulle vara överraskande om den misstänkte terroristen inte kommer att bli häktad.

Polisen tror dock att det kommer att dröja ett år innan förundersökningen blir klar.

Bilder: Elisabet Höglund