Börja E-deklarera, så slipper ni alla problem med pappersblanketterna!

 

Idag är det den 2 maj. Före klockan 24.00 ikväll skulle alla landets inkomsttagare egentligen ha lämnat in årets inkomstdeklarationer till skatteverket. För ovanlighetens skull blir det inte så. Vi får ett dygn till på oss att fixa till deklarationen.

Detta beror på det kaos som uppstått när folk försökt lämna sina deklarationspapper till skatteverket men inte lyckats göra det eftersom det inte har funnits några brevlådor hos skatteverket att stoppa deklarationerna i. Att detta problem uppmärksammas just i år förvånar mig något. Problemet har ju funnits länge.

Jag vet inte hur många gånger som jag i början av maj har kört omkring i Haninge kommun och letat efter en brevlåda att stoppa in min deklarationsblankett i. Tidigare servade Haninge kommun sina invånare med en ”deklarationsbrevlåda” utanför kommunhuset. Men sen några år tillbaka är den brevlådan försvunnen.

Det var när jag upptäckte det som jag bestämde mig för att E-deklarera. Inte sjutton ska jag fortsätta med mina pappersdeklarationer när det inte finns några brevlådor att stoppa in deklarationerna i. Och inte heller ska man behöva göra färdig deklarationen en hel vecka före den 1 maj för att hinna skicka den per post till skatteverket.

Nej, nu är det E-deklaration som gäller. Det är den bästa innovation som skatteverket någonsin har gjort. Det tar bara några minuter, om man inte, som jag, måste deklarera för näringsverksamhet också. Men dessa siffror har jag redan sammanställt i förväg, så de är bara att fylla i och klicka iväg deklarationen.

Detta gjorde jag faktiskt redan den 26 april och kände, som alltid, hur en tung stenblock lyftes bort från mina axlar. Jag förstår inte varför jag alltid tycker att det är så besvärligt att deklarera, när det egentligen är väldigt enkelt. Så tänker jag varje år när deklarationen är klar och inlämnad till skatteverket. Lik förbannat kryper ångesten  in under skinnet på mig varje vår när det är ”dags att deklarera”. Det finns inget så ångestframkallande som självdeklarationen.

Därför har skatteverket (den bästa och mest effektiva statliga myndigheten) numera gjort det så enkelt för oss. Vi kan sms-deklarera, ringa, e-deklarera, pappersdeklarera ja allt. Jag föredrar e-deklarationen, eftersom jag alltid deklarerar även för min näringsverksamhet. Med e-deklarationen känner jag att jag har lite bättre koll.

Därför uppmanar jag alla svenska skattebetalare att inför nästa års självdeklaration börja e-deklarera. Visserligen krävs viss utrustning för detta, t ex bank-ID, men det är hur enkelt som helst att skaffa sig. Det är bara att göra ett besök på banken. De blir jätteglada. Jag skulle inte klara mig utan Bank-ID.

I morgon, den 3 maj på kvällen, lämnar jag spanska solkusten för den här gången. Jag vet inte när jag kommer tillbaka. Jag har inte bokat några ny resa ännu men det blir nog om några månader. I morse tog jag några romantiska bilder i soluppgången. De våta fläcken ni ser på långt håll är Medelhavet.

Nu vill jag inte påstå att jag har njutit av den varma spanska solen. Tvärtom. Det har varit ovanligt kallt och blåsigt här trots att det är vår. Det har regnat och åskat och jag har tvingats ha luftkonditioneringen på i lägenheten för att inte frysa ihjäl. Dock har jag kunnat cykelträna så mycket jag har velat.

Men nu ska det bli skönt att komma hem till den svenska vårvärmen. Ha ha.