Brexit: Nu måste en kvinna städa upp efter alla fega brittiska gubbar

 

 

Hon heter Theresa May och är från och med idag Storbritanniens premiärminister. Hon var fram till idag inrikesminister i David Camerons konservativa regering och är känd som en kvinna med stark vilja och hårda nypor. Det är bra om ni lägger hennes namn på minnet. Theresa May kommer nämligen att låta tala om sig. Den saken är klar.

Nya premiärministern Theresa May Foto: Wikimedia Commons
Nya premiärministern Theresa May
Foto: Wikimedia Commons

 

Det är Theresa May som nu tvingas städa upp efter det kaos i Storbritannien som den förre premiärministern David Cameron, Londons f d borgmästare Boris Johnson och det EU-fientliga brittiska partiet Ukips ledare Nigel Farage har ställt till med.

Theresa May, ny brittisk premiärminister Foto: Wikimedia Commons
Theresa May, ny brittisk premiärminister
Foto: Wikimedia Commons

 

Det är Theresa May som – trots att hon själv helst vill att Storbritannien stannar kvar i EU – ska förhandla ut britterna ur EU. Hon har lovat att fullfölja den brittiska folkomröstningen och Brexit, alltså Storbritanniens utträde ur EU. Men hon kommer sannolikt att ta god tid på sig. Det gäller ju för britterna att förhandla till sig så bra villkor som möjligt även när de står utanför EU.

Brexit Foto: Petr Kratochvil
Brexit
Foto: Petr Kratochvil

 

Brexit och den famösa folkomröstningen för några veckor sen, då en majoritet av det brittiska folket röstade ja till ett utträde ur unionen, chockade världen. Hur kan ett land med en så gammal och mogen demokrati som den brittiska, ett land med så många kloka, välutbildade och erfarna människor och ett land med så många erfarna politiker och diplomater försätta sig själv i ett så hjälplöst tillstånd som Storbritannien nu har försatt sig i? Svaret på den frågan får vi aldrig.

Theresa May och David Cameron Foto: Wikimedia Commons
Theresa May och David Cameron
Foto: Wikimedia Commons

 

Men nu är det som det är och det gäller för Theresa May att laga efter läge. Men som kvinna tycker jag att det är skamligt att det är en kvinna som nu ska städa upp efter de män som just försatt Storbritannien i landets värsta politiska kris.

David Cameron, f d Tory-ledare och premiärminister Foto: Wikimedia Commons
David Cameron, f d Tory-ledare och premiärminister
Copyright: Palinchak/Dreamstime.com

 

David Cameron, som egentligen ville vara kvar i EU, smet ut bakvägen när folkomröstningsresultatet inte passade honom. Fegisen. Det var han som tog initiativ till folkomröstningen för att få bort EU-frågan ur den brittiska valrörelsen 2014. Nu tar han inget ansvar längre.

Han har avgått som premiärminister och idag tvingades han på ett snöpligt sätt flytta ut ur premiärministerbostaden på 10 Downing Street. Faktum är att han faktiskt nu är hemlös och står på gatan. Han har nämligen under sin premiärministertid hyrt ut sin egen lägenhet. Därför tvingas han väl en längre tid att bo på hotell. Pinsamt.

Boris Johnson, f d borgmästare i London Foto: Wikimedia Commons
Boris Johnson, ny utrikesminister
Copyright: Elena Rostunova/Dreamstime.com

 

Den andre fegisen är Boris Johnson, Londons förre borgmästare, som var en drivande kraft bakom Brexit och britternas utträde ur EU. Han ansågs vara given att efterträda Cameron som premiärminister och  toryledare. Men han försvann ur genom bakdörren med svansen mellan benen, när stormen blåste upp till orkan.

Men Theresa May övergav inte Johnson. Ikväll blev det känt att Boris Johnson kommer att bli utrikesminister i Theresa Mays nya konservativa regering.

Nigel Farage, f d ledare för brittiska Ukip Foto: Wikimedia Commons
Nigel Farage, f d ledare för brittiska Ukip
Foto: Wikimedia Commons

 

Den tredje ynkryggen som också han på samma fega sätt lämnat den politiska scenen efter Brexit är Ukip-ledaren Nigel Farage, han som ledde kampen ut ur EU. När han såg vilket kaos han varit med om att skapa i Storbritannien lämnade han posten som Ukip-ledare och försvann ut i kulisserna.

Den enda som står rakryggad kvar är Theresa May. Det är hon som nu får sopa upp efter gubbröran. Det är också typiskt hur brittiska manliga politiker tidigare har kommenterat henne. En av hennes partikollegor ska ha sagt att ”hon är en mycket besvärlig kvinna”.

Men kanske behöver man vara lite ”besvärlig” för att reda ut det brittiska kaos som ingen av landets ledande manliga politiker lyckas – eller vill – göra. Nåja, Boris Johnson lär väl nu som utrikesminister visa vad han går för.