Stoppa tjurfäktningarna i Spanien – NU!!!

 

 

Tjurfäktningar är något av det mest brutala, primitiva, hänsynslösa och avskyvärda folknöje jag kan föreställa mig. För mig är det fullkomligt obegripligt att tjurfäktningar i framförallt Spanien överhuvudtaget kan få förekomma år 2016. Men spanjorerna fortsätter att dras till tjurfäktningsarenorna som getingar till sockerbitarna. Tack och lov förekommer det i Spanien idag ett ökande motstånd mot tjurfäktningar, som ju strider mot allt vad djurskyddslagstiftning heter.

 

Tjurfäktning i Spanien Copyright: Kiko Jiménez/Dreamstime.com
Tjurfäktning i Spanien
Copyright: Kiko Jiménez/Dreamstime.com

 

Häromdagen dödades en av Spaniens stjärnmatadorer, den 29-årige Victor Barrio, av en tjur som körde in sina horn i hjärtat och lungorna på Barrio. Det hände under en tjurfäktning i staden Teruel i Aragonien. Victor Barrio dog på sjukhus av sina skador. Det är första gången på 31 år som en tjurfäktare dödas av en tjur i Spanien. Förra gången det hände var i Madrid 1985.

 

Tjurfäktaren Victor Barrio dödas av en tjur den 9 juli 2016 Foto: Everipedia
Tjurfäktaren Victor Barrio dödas av en tjur den 9 juli 2016
Foto: Everipedia

 

Självklart är ett sådant dödsfall tragiskt. Men det är minst lika tragiskt för de stackars tjurar som vecka efter vecka tvingas genomlida en långsam, utdragen och blodig död på de spanska tjurfäktningsarenorna. Det är en av de grymmaste former av djurplågeri jag kan tänka mig – tillika ett djurplågeri som är sanktionerat som en kulturell tradition, för att inte säga institution, som till varje pris måste bevaras.

 

Malagas tjurfäktningsarena Copyright: Mcxas/Dreamstime.com
Malagas tjurfäktningsarena
Copyright: Mcxas/Dreamstime.com

 

Det mest upprörande är att EU årligen anslår 1,2 miljarder kronor till tjurfäktningar i Spanien, bl a till byggande av nya tjurfäktningsarenor.. I fjol röstade visserligen Europaparlamentet nej till den här sortens absurda bidrag men pengarna fortsätter fortfarande att betalas ut till spanjorerna.

 

Tjurfäktning Copyright: Subbotina/Dreamstime.com
Tjurfäktning
Copyright: Subbotina/Dreamstime.com

 

Vi i Sverige, vi svenska medborgare, betalar alltså varje år via vår medlemsavgift till EU för att tjurar ska mördas långsamt på spanska tjurfäktningsarenor.

Den här traditionen är primitiv och säger en del om spanjorernas syn på djur och djurskydd. Att även EU bidrar till detta djurplågeri är rent ut sagt en skandal. EUs djurskyddslagstiftning är ju på papperet mycket sträng men alla vet att den inte efterlevs.

 

Skadad och blodig tjur Copyright: Natursports/Dreamstime.com
Skadad och blodig tjur
Copyright: Natursports/Dreamstime.com

 

Men det hörs idag allt starkare röster i Spanien som vill förbjuda tjurfäktningarna. I Katalonien i norr och på Kanarieöarna är tjurfäktningar redan förbjudna. Det finns en växande djurrättsrörelse i Spanien som förhoppningsvis snart kommer att vinna gehör för sina krav att avskaffa detta bestialiska medeltidsmässiga dödande av djur.

Varje spansk kommun med självaktning har naturligtvis en tjurfäktningsarena som de använder flitigt. Det finns till och med svenskar i Spanien som lockas av de blodiga scenerna på ”Las plazas de toros” (tjurfäktningsarenorna). Bekanta till mig i Spanien har försökt få med mig på tjurfäktningar men det skulle jag aldrig göra, inte ens om jag fick en miljon.

Därför uppmanar jag alla till krig mot tjurfäktningsvansinnet, som inte bara förekommer i Spanien. Det förekommer också i södra Frankrike och i Portugal. I Portugal är tjurfäktningarna något ”snällare”. Där dödas inte tjurarna på arenorna. De såras ”bara” och förs därefter till slakt. Även i Latinamerika är tjurfäktningsvansinnet starkt utbrett,

 

Årets tjurrusning i Pamplona Copyright: Mmeeds/Dreamstime.com
Årets tjurrusning i Pamplona
Copyright: Mmeeds/Dreamstime.com

 

Även de galna tjurrusningarna måste förbjudas. Den mest berömda av alla är tjurrusningen i den spanska staden Pamplona. Den pågår just nu. De startade den 6 juli och håller på till den 16 juli. Det är en gigantisk fest. Unga frustrerade tjurar som stått tjudrade i mörker släpps ut längs en viss rutt på Pamplonas gator. Män i vita kläder rusar ut på gatorna framför eller bakom tjurarna och eggar och hetsar dem.  Under dessa tjurrusningar händer det att människor dödas eller skadas allvarligt. Dessa personer får faktiskt skylla sig själva.

Årets tjurrusning i Pamplona, Spanien Copyright: Mmeeds/Dreamstime.com
Årets tjurrusning i Pamplona, Spanien
Copyright: Mmeeds/Dreamstime.com

 

Stoppa all denna medeltida brutalitet. Spanien borde visa att landet är ett modernt samhälle med moderna och humana lagar, som skyddar både människor och djur. Så är det inte idag.