Covidsmittan ökar igen och facit efter år två med pandemin visar att svenska folket visar att de fortfarande inte tänker lyssna på myndigheternas råd.

Det finns av många skäl anledning för mig att idag ta upp smittspridningen av covid-19 i Sverige igen särskilt med anledning av den nya varianten omikron. Den färskaste statistiken från Folkhälsomyndigheten är nämligen djupt oroande.

Så här ser det senaste diagrammet över smittspridningen ut. Notera ökningen av smittan från oktober fram till idag:

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar en oroande ökning av covidsmittan i Sverige
Grafik: Elisabet Höglund

Självklart är smittspridningen inte lika stark idag som under stora delar av förra året men att smittspridningen överhuvudtaget har börjat öka igen är oroande, inte minst med tanke på att alltfler svenskar nu är vaccinerade, flera till och med med 3 doser. Jag själv tillhör den senare kategorien.

Nedanstående skylt visar att mellan 80 och 85 procent av Sveriges befolkning har fått minst en vaccindos. Det borde ha borgat för att smittspridningen minskade istället för att öka. Så är icke fallet.

Grafik: Elisabet Höglund

Med tanke på den höga vaccinationsgraden i Sverige är även det som visas på följande bild djupt oroande:

Ny statistik visar att även de vaccinerade insjuknar i covid 19
Källa: Folkhälsomyndigheten

Det mest alarmerande i ovanstående diagram är de lila staplarna. De visar de personer som är vaccinerade mot covid-19. Ändå har de blivit sjuka. Detta började anas i statistiken redan under vecka 30 och fenomenet har ökat fram till idag. Under de två senaste veckorna var hälften av dem som smittats av covid-19 vaccinerade, något som borde mana till eftertanke. 

Svenska folket föredrar att trängas utan att använda munskydd
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Det första jag kommer att tänka på när jag ser de här staplarna är att man kan smittas av covid-19 trots att man är vaccinerad! Vaccinet är inte den garanti för att inte bli sjuk, i varje fall inte allvarligt sjuk, som man tidigare trodde. Siffrorna visar också att effekten av vaccinet har börjat avta på bred front.

Att smittspridningen har ökat under hösten är jag inte det minsta förvånad över. Den 29 september släppte regeringen de flesta restriktionerna. Deltagartaget för allmänna sammankomster togs bort liksom deltagartaket för privata sammankomster i hyrda lokaler. Restriktionerna på barer och restauranger togs bort liksom rådet att så många som möjligt skulle arbeta hemifrån. Lättnaderna möttes av applåder på de flesta håll men av djup oro på andra, inte minst inom läkarkåre. Alldeles för få var fortfarande vaccinerade för att risken för smitta skulle vara borta.

Foto: Stockholm under pandemin. Bild: Shutterstock/köpt bild

Detta var också vad som hände. Smittspridningen ökade under hela hösten. Den ökade till och med så mycket att regeringen med omedelbar verkan återinförde en lång rad restriktioner den 8 december. Stora folksamlingar måste undvikas. Inga julfester med trängsel tilläts. Alla täta kontakter mellan människor måste undvikas. Folk borde börja jobba hemifrån igen. Alla måste undvika trängsel. Skolor, restauranger, universitet och högskolor uppmanade att förhindra stora folksamlingar.

Den här sortens varningar och anslag har inte haft någon särskilt avskräckande effekt
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Detsamma gällde kollektivtrafiken. Folk uppmanades återigen att använda munskydd i kollektivtrafiken och på andra platser där det inte gick att undvika trängsel.

Har folk börjat använda munskydd efter de nya restriktionerna? Naturligtvis inte.

Grafik: Elisabet Höglund

Undersökningar har redan visat att munskydden i t ex kollektivtrafiken lyser med sin frånvaro. Trots ökad risk för smittspridning och trots regeringens uppmaningar skiter folk i restriktionerna.

Folk trängs i julhandeln, på tåg, tunnelbanor och i bussar. Jag ska berätta en som jag tycker märklig historia som inträffade häromdagen och som visar att vissa svenskar fullkomligt har missförstått varför man bör bära munskydd.

Min man Bosse var som vanligt och handlade mat i Hemköp i Västerhaninge. Det var mycket folk i butiken. Ingen mer än Bosse bar munskydd. Plötsligt rusade en äldre kvinna fram till honom och skrek:

”Hur kan du vara så ansvarslös att du går ut och handlar när du är sjuk i covid-19?!

”Jag är inte alls sjuk”, svarade den något förvånade Bosse.

”Men du bär ju munskydd”, skrek tanken.

”Jag har burit munskydd hela tiden sen pandemin började”, svarade Bosse. ”Alla bör bära munskydd, även du.”

Damen trodde att om man bar munskydd så var man smittad! Var man inte smittad behövde man inte bära munskydd. ????

Hur kan man vara så korkad? Hade den här damen inte lärt sig någonting på två år? Munskydd bär man både för att själv slippa bli smittad och för att undvika att smitta andra. Enklare än så är det inte.

Bosse har redan tidigare märkt att folk har tittat konstigt på honom i affärerna när han har kommit med sitt munskydd över ansiktet. Nu fick han svar på frågan varför folk stirrade. De trodde att han var sjuk!

Har myndigheternas information verkligen nått fram? Sannolikt inte.

Regeringens och folkhälsomyndighetens information har uppenbarligen inte nått ut.
Bild från regeringens presskonferens den 7 dec. Bild: Magnus Liljegren/regeringskansliet

Samtidigt visar det här den totala brist på omsorg om och empati med sina medmänniskor som svenska folket har. Det sades i pandemins inledningsskede att pandemin ska bekämpas på frivilligbasis. Folk har ju så högt förtroende för sina myndigheter att de kommer att lyssna.

De lyssnade inte. Jo, många lyssnade men långt ifrån alla. Svenska folket är inte ett dugg lydigt. Istället anser jag att många svenskar istället är själviska nejsägare som bara ser till sin egen bekvämlighet och sitt eget personliga bästa, inte till omgivningens. Pandemin har avslöjat många obehagliga sanningar om oss svenskar. Många av oss bär på en mentalitet som är djupt skadlig.

Dessutom tror svenskarna att de är odödliga. Så är dock icke fallet.

Men regeringen och folkhälsomyndigheten har sig själva att skylla. De valde frivilliglinjen från början. Alla restriktioner skulle vara rekommendationer. Det höll inte i längden. Rekommendationer är inget folk lyssnar på. Det är tydligen bara tvång som gäller.

”Spanien är ett föredöme när det gäller att bekämpa smittspridningen. Alla tvingas fortfarande bära munskydd.”

Jag ska avslutningsvis än en gång ta upp Spanien, ett av de länder som bäst har bekämpat pandemin. Bosse och jag var där under de två sista veckorna i november. Överallt bar folk fortfarande munskydd. Jag såg INGEN som inte hade munskydd. Vid ett tillfälle besökte Bosse och jag en kinesisk inredningsbutik. Olyckligtvis hade Bosse glömt sitt munskydd i bilen.

En ung manlig anställd rusade omedelbart fram till honom och uppmanade honom att sätta på sig ett munskydd. Jag rusade till kassan och bad expediten om att få ett munskydd. Med en vänlig nick räckte hon över ett till mig.

Hon hade ett stort lager av munskydd under disken. För säkerhets skull.