Dan Eliasson: ”Resan till Kanarieöarna var nödvändig. Jag har tvingats avstå så många resor i år? – Vem har inte tvingats göra det, Dan Eliasson?

I veckan som gick kunde Expressen avslöja att Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, den 19 december åkte på en semesterresa till Kanarieöarna. Denna nyhet väckte med rätta stor uppmärksamhet och stort bryderi hos många med tanke på att Dan Eliasson är en av centralfigurerna i Sveriges officiella bekämpning av coronapandemin.
Dan Eliasson
Bild: facebook.com
I samband med Folkhälsomyndighetens presskonferenser finns alltid en hög representant från MSB med som varnar folk för att resa i onödan, som ber folk ta ansvar, följa restriktionerna och ”vara en del av lösningen”. Trots detta bestämde sig MSB:s egen generaldirektör för att bryta mot myndighetens egna varningar om onödiga resor. Istället satte han sig på en plan till Las Palmas några dagar före jul. Det var förstås klandervärt och omdömeslöst.
Dan Eliasson och hans resa till Kanarieöarna
Grafik: Elisabet Höglund
Idag uttalade sig Dan Eliasson för första gången och kommenterade den hårt kritiserade resan. Till Expressen sa han bland annat så här:

”Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin men den här tyckte jag var nödvändig.

På vilket sätt resan var nödvändig kunde han inte riktigt förklara. Han berättade att han ville fira jul tillsammans med sin dotter, som bor och arbetar på Kanarieöarna. Nu ville han träffa henne och fira jul med henne och sin familj där.

Han säger vidare till Expressen:

Dan Eliasson
Bild: msb.se

”Vi ska alltid undvika onödiga resor. Jag har ställt in väldigt många resor. Men den här gången kände vi att vi ville fira jul tillsammans. Jag har avstått från väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig.”

Dan Eliasson erkänner att han naturligtvis har varit ledig under själva helgdagarna. Däremot säger han sig under övriga dagar ha arbetat på distans, lett digitala möten med MSB och hållit sig fullt uppdaterad om vad som har hänt i pandemifrågan.

Kanarieöarna
Bild: tripadvisor.se

Då har han också fått veta att smittspridningen både i Sverige och i Europa har ökat kraftigt på senare tid, inte minst på Kanarieöarna. Det hindrade honom emellertid inte från att avstå från resan till solen och värmen.

När Eliasson säger att han under det gångna året har tvingats avstå från så många resor att han tyckte att han kunde kosta på sig den här resan så undrar jag stilla hur många andra svenskar det finns som under 2020 också har tvingats avstå både från utlandsresor och resor inom landet.

Kanarieöarna
Bild: grancanaria.com

Det har naturligtvis varit jättemånga. Därför är det inte det minsta synd om Dan Eliasson som av pandemiskäl har tvingats stanna hemma i Sverige  Det fanns ingenting som rättfärdigade just denna resa till Kanarieöarna.

Jag har full förståelse för att han ville träffa sin dotter men var det verkligen nödvändigt att träffas just nu? Hade det inte gått att skjuta upp resan några månader i avvaktan på att smittspridningen förhoppningsvis minskar något?

Kanarieöarna
Bild: apollo.se

Det var omdömeslöst av chefen för MSB att resa till Kanarieöarna samtidigt som regeringen och Folkhälsomyndigheten varnade för att undvika just resor, sammankomster och trängsel. Jag håller helt med dem som har ifrågasatt den här resan.

Statsminister Stefan Löfven
Bild: Kristian Pohl/regeringskansliet

Däremot hävdar jag fortfarande att statsminister Stefan Löfven inte bröt mot vare sig sina egna restriktioner eller mot något allmänt folkvett när han vid några tillfällen före jul besökte några butiker för att köpa reservdelar till en rakapparat, hämta en reparerad klocka och köpa en julklapp till sin hustru Ulla. Löfven fick löpa gatlopp för dessa ”överträdelser av restriktionerna”.

Stefan Löfven i Gallerian
Bild: Läsarbild

Efter några dagar gick statsministern själv ut på Instagram och bad ursäkt för att han hade besökt några butiker inför julen. Så här skrev han och gjorde därmed en rejäl pudel:

”Jag förstår att folk har reagerat när de läser att jag har uträttat ärenden i december. Jag har handlat mat, reparerat en klocka, letat efter reservdelar till min rakapparat, varit på Systembolaget och handlat en julklapp till min fru Ulla.

Vid dessa tillfällen har jag säkerställt att det inte har varit någon trängsel. Och även jag försöker, precis som så många andra, att i övrigt alltid följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. I efterhand funderar jag så klart på om exempelvis julklappen till Ulla kunde ha beställts på nätet i stället, i god tid.”

Stefan Löfvens ”pudel”
Grafik: Elisabet Höglund

Somliga kritiserade honom även för den är ursäkten och tyckte att den var alldeles för tam. Ja, den var tam. Det kan jag hålla med om. Han krälade ju verkligen i stoftet. Vad mer kunde han göra? Samtidigt tycker jag att Löfven var smart som uttryckte sig precis så här. Han tog på sig allt. Vem kunde kritisera honom efter den ursäkten?

Men han hade inte behövt pudla alls. Han hade, som jag ser det, inte gjort något fel. Han hade inte brutit mot restriktionerna. På de bilder som publicerades på honom i media befann han sig inte i någon trängsel. Han höll avstånd. Hur många av dem som har kölhalat Stefan Löfven efter hans butiksbesök har uppträtt lika klanderfritt som han när de har besökt butiker, Systembolaget och gallerior inför jul och nyår? Jag bara frågar.

Köande utanför Systembolaget i Västerhaninge dagen före nyårsafton
Bild: Bo Karlsson

Att följa restriktionerna är inte detsamma som att stanna hemma, att aldrig gå ut, att aldrig besöka en butik, Systembolaget eller ens en galleria. Att följa restriktionerna är att hålla avstånd, inte trängas bland mycket folk, inte delta i stora fester, inte trängas på tåg, bussar och tunnelbanor. Man kan faktiskt inte ställa skyhögt högre krav på statsministern än man ställer på alla andra svenskar.

Däremot tycker jag att Löfven borde ha burit munskydd när han besökte de här butikerna. Det hade stärkt hans sak. Jag begriper inte varför det ska vara så svårt att ta på sig ett munskydd?

När får vi se statsminister Stefan Löfven iförd munskydd?
Grafik: Elisabet Höglund

Den debatt som har rasat under jul- och nyårshelgerna angående Löfvens och andra ministrars uppträdande har inte varit något annat än en ”rötmånadsdebatt” i december.

Rötmånadsdebatt kallar jag det.

Jag har inte för vana att fjäska för Stefan Löfven. Om jag anser att han och regeringen har begått allvarliga fel eller felbedömt behovet av åtgärder så är jag aldrig rädd för att påpeka detta, Det är därför jag inte har några svårigheter idag att försvara Stefan Löfven den här gången.

För han gjorde inget fel.