Nu får ni väl ändå ge er, kära journalistkolleger! Även ett statsråd måste ha rätt att gå in i en affär och handla inför julen. Det råder faktiskt inget sådant förbud!

Under de senaste dagarna har det bedrivits en mycket märklig journalistik i Sverige. Flera tongivande kvällstidningar har tävlat med varandra om att publicera läsarbilder där man kan skönja statsminister Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson gå in olika gallerior för att köpa eller hämta en vara inför julen.

Statsminister Stefan Löfven
Bild: Kristian Pohl/regeringskansliet

Framförallt har fokus legat på statsministern. Han har nämligen vid inte mindre än TVÅ tillfällen  under de senaste dagarna besökt Gallerian i centrala Stockholm. Den ena gången skulle han hämta en klocka i en klockaffär som varit inlämnad för reparation.

Den andra gången besökte han Gallerian för att köpa några reservdelar till en (förmodligen trasig) rakapparat. Stefan Löfven bekräftar via sin pressekreterare att han har besökt en galleria för att få sin klocka lagad och även letat reservdelar till sin rakapparat.

Statsminister Stefan Löfven
Bild: Kristian Pohl/regeringskansliet

Dessutom erkänner Stefan Löfven att han har handlat mat, varit på Systembolaget och även köpt en julklapp till sin fru. Fy, Stefan Löfven, hade du inte kunnat skippa Systembolaget? Och var det verkligen nödvändigt att köpa en julklapp till Ulla nu? Kunde du inte ha väntat till sommaren?

Morgan Johansson
Bild: Kristian Pohl/regeringskansliet

Justitieminister Morgan Johansson upptäcktes häromdagen i köpcentrat Nova i Lund. Han hade livvakter med sig och han var där för att köpa en försenad julklapp till sina föräldrar. Måste han verkligen göra det i år? Kunde han inte ha väntat med julklappen till nästa jul?

Och värst av allt. Häromdagen fotograferades finansminister Magdalena Andersson i största hemlighet när hon skulle hyra ett par skidpjäxor för längdåkning i en uthyrningshop i Sälen. Var det verkligen nödvändigt, Magdalena? Kunde du inte ha åkt pulka istället?

Magdalena Andersson
Bild: Kristian Pohl/regeringskansliet

Samtliga dessa statsråd ska enligt se senaste dagarnas mediebulletiner på ett flagrant sätt ha brutit mot de rekommendationer och restriktioner som de själva har infört och starkt betonat att allmänheten ska följa.

Det är ju inte klokt! har reaktionerna varit. Det är ju fullkomligt upprörande! Gå i affärer och handla till jul? Nej, nu får det vara nog! Hur ska man kunna lita på Stefan Löfven efter det här? Och på Magdalena Andersson?

Ja, sådana har reaktionerna förstås blivit. Som man ropar i skogen får man svar.

Nu förhöll det sig emellertid på det viset att varken Stefan Löfven, Morgan Johansson eller Magdalena Andersson stod och trängdes med en massa andra människor och bröt mot regeln att hålla avstånd.

Titta på den här bilden på Stefan Löfven, tagen av en läsare i Gallerian. Löfven håller rejält avstånd. Det syns inga andra människor förutom en förmodad livvakt som står ett stycke ifrån Löfven. Någon trängsel finns inte så långt ögat når.

Stefan Löfven i Gallerian
Bild: Läsarbild

Bröt Stefan Löfven mot sina egna restriktioner? Nej! Istället gjorde han helt rätt. Han höll avstånd och väntade lugnt på sin tur i butiken. Det är nämligen så att regeringen inte har infört något förbud mot att handla julklappar eller klockor eller rakapparater. Vad regeringen har syftat till med sina restriktioner är att undvika trängsel! 

Det gjorde Morgan Johansson också. Han trängdes inte när han var i köpcentrat i Lund.

Och titta på läsarbilden på Magdalena Andersson i Sälen. Hon står och håller två skidpjäxor i handen. Men hon håller avstånd! Det finns inte den minsta trängsel på bilden. Ett bra stycke ifrån henne kan man se ytterligare några personer men det råder ingen trängsel och finansminister ser noga till att hålla avstånd.

Magdalena Andersson hyr pjäxor
Bild: Läsarbild

Har Magdalena Andersson brutit mot restriktionerna? Nej, det har hon inte. Tvärtom har hon iakttagit skyldigheten att hålla avstånd. I Aftonbladet säger en läsare till tidningen angående finansministerns besök i uthyrningsshoppen:

”Hon stod och väntade på ett par pjäxor för längdskidor”.

Inget annat.

Är det förbjudet att hyra pjäxor om man håller avstånd till andra människor? Nej, det är det  inte.

För att krydda de upprörda artiklarna lite extra har kvällstidningar tagit kontakt med vårdpersonal på olika sjukhus och frågat dessa hur de ser på det faktum att statsministern och justitieministern ”bryter mot restriktionerna”.

Tidningen fick förstås precis de svar man ville ha. Så här sa Johanna Kronkvist, 27, sjuksköterska på Östra sjukhuset i Göteborg, till Aftonbladet:

”Det är är hyckleri. Folk ser att personer i maktposition som har beslutat om rekommendationerna inte följer dem. Varför ska då den svenska befolkningen göra det? Det kommer att sluta med fler sjuka, högre belastning på sjukvården och fler döda”.

”Vi lämnas åt vårt egen öde”, säger en annan sjukvårdsanställd. ”Och även de patienter som blir svårt sjuka.”

”Att ministrarna gör julutflykter till köpcentrum och till fjälls mitt under pandemin skadar förtroendet för politiken”, säger en tredje sjuksköterska, Sofia Lindström, vid Akademiska i Uppsala, och fortsätter:

”Risken är att vi tappar förtroendet för politiker och att det här göder ett allmänt politikerförakt!”

Widar Andersson
Bild: twitter.com

Sen fyller den Widar Andersson, vd och chefredaktör för socialdemokratiska Folkbladet i Östergötland på. Andersson är aldrig sen när det gäller att kritisera socialdemokratiska regeringar. I en ledare i tidningen är han starkt kritisk till statsministerns agerande:

”Stefan Löfven har visat upp en dubbelmoral, en moral för överheten och en moral för vanligt folk”, skriver Vidar Andersson.

Anna Ekström
Bild: Kristian Pohl/regeringskansliet

Aj, aj, aj, Anna Ekström. Kunde du inte ha tagit den yttre vägen, även om det hade blivit en liten omväg?

Mikael Damberg
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Dan Eliasson
Bild: msb.se