De länder som beskyller Sverige för att spela rysk roulette med svenska folkets liv och hälsa rekommenderas att städa upp framför sina egna dörrar först!
Vid 14-tiden idag, tisdag, hade 180 människor i Sverige avlidit som en följd av coronaviruset. Cirka 4 000 personer har bekräftats smittade. Det här är siffror som förändras och ökar hela tiden. Det handlar alltså om en ögonblicksbild. I morgon är siffrorna förmodligen ännu högre. Faran är på intet sätt över.
Det går inte att jämföra Europas länder med varandra när det gäller smittspridning och dödstal eftersom länderna ser olika ut och har olika kulturer. Folkmängden är också en avgörande faktor.
Men idag ligger Italien på förstaplats med 102 000 smittade/11 600 döda. Spanien väntas i kväll passera 100 000 bekräftat smittade/8 200 döda. Frankrike har 45 200 smittade/3 030 dödsfall medan Tyskland har 66 900 smittade/ 645 döda i covid-19. Det låga dödstalet i Tyskland har överraskat många. Om dödstalen för Tyskland stämmer måste det bero på att Tyskland har betydligt bättre sjukvård än alla andra länder.
Den svenska smittspridningen fortsätter men kurvan är fortfarande flackare än i många andra länder. Sverige är folkfattigt och glesbefolkat land där smittspridningen är störst i storstadsområdena, framförallt i Stockholm. Att vara glesbefolkat är en positiv faktor i sammanhanget. Även det stora antalet ensamhushåll i Sverige är en viktig faktor som kan bromsa smittspridningen.
I världen som helhet har idag 824 000 smittade bekräftats, varav 418 000 i Europa, alltså drygt hälften. Dödstalet i världen ligger på 41 000 och 27 700 i Europa, en mycket hög andel. Jag tror att det finns många felaktigheter i den här statistiken, som säger mer om regeringarnas förmåga och vilja att redovisa dödstalen än hur många människor som verkligen har dött.
Trots att Sverige inte på något sätt sticker ut när det gäller smittspridning och dödstal så har den svenska frivilliglinjen fått utstå enorm kritik från många länder, inte minst från våra egna grannländer. Så här låter några av omdömena:
. ”Förstår inte svenskarna vad som håller på att hända?” (fråga i Tyskland)
. ”Den svenska linjen är vag och slapp” (röster i Tyskland)
. ”Sverige är Europas udda fågel” (brittiska Daily Mail)
. ”I ”Förbudssverige” är det mesta tillåtet” (Jyllands-Posten)
. ”De svenska åtgärderna är ”futtiga” (franska Le Monde)
. ”Sverige – en ö i Europa. Skandinaviens största land ignorerar verkligheten”
(tyska Die Zeit)
Statsepidemiologen Anders Tegnell blir också förlöjligad i tysk press eftersom han står där i TV i ”urtvättade tröjor och chinos”. Det är han och inte den svenska regeringen som har blivit förgrundsgestalten i smittskyddsarbetet. Det tycker man inte inger något förtroende.
Jag har i och för sig viss förståelse för kritiken mot den svenska strategin som i första hand bygger på frivillighet. I vissa lägen tycker jag att Sverige reagerade för sent. Ute i Europa är man rädda och känner inte igen Sverige som alltid har uppfattas som tryggt. Man känner sig hotade av ett land som inte går samma väg. Men vi i Sverige var inte ensamma om att reagera sent. Vi har gott sällskap inte minst av våra egna grannländer.
Men samtidigt måste vuxna människor kunna använda sitt sunda förnuft. Det betonar inte minst statsminister Stefan Löfven. Regeringen, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen betonar t ex vikten av att hålla sig hemma om man känner sig sjuk.
Man ska jobba hemifrån om man kan. Personer över 70 år uppmanas att inte träffa andra utan stanna hemma. Folk uppmanas att avstå från resor i Sverige.
Svenskarna uppmanas att vara noga med hygienen och alltid tvätta händerna. Det låter kanske löjligt men det är bland annat via händerna som smittan sprids.
Stefan Löfven betonade senast idag att folk måste överväga att avstå från sina resor till påsk. Smittskyddsarbetet handlar i första hand om att skydda de äldre från att bli smittade.
Påskfirandet är mer eller mindre inställt i Sverige. Samma sak gäller Valborgsfirandet. På tisdagskvällen meddelade företaget Skistar att man stänger alla skidanläggningar i Sverige från och med den 6 april. Anläggningarna i Sälen, Vemdalen och Åre berörs. Men man vänta alltså så länge som det går. Det gäller att dra in några miljoner kronor under den här veckan innan allt stängs ner.
Skistar tog beslutet på tisdagen i samråd med Folkhälsomyndigheten. Ett mycket klokt beslut, som jag ser det. Någon trängsel i skidliftarna slipper vi alltså se i påsk. Men det här stoppet var naturligtvis en omvändelse under galgen. Skistar kände på sig att det snart skulle komma ett regeringsförbud för skidliftar att hålla verksamheten öppen i påsk. Bättre då att förekomma än förekommas. Situationen var ju ändå förlorad.
På tisdagen meddelade regeringen också att det från och med onsdag den 1 april är totalt förbjudet att besöka äldreboenden i Sverige. Det är ett led i strategin att så långt det är möjligt skydda de gamla från smitta. Blir de gamla sjuka riskerar de nämligen att ta i anspråk redan knappa vårdresurser som istället bör användas för yngre patienter. Det är naturligtvis en krass inställning men å andra sidan är det bra om inte de sköraste människorna i Sverige blir sjuka och dör. Samtidigt meddelades det att fler coronatester ska göras i landet.
I söndags trädde förbudet mot folksamlingar på mer än 50 personer i kraft. Det var inte en dag för tidigt. Det känns samtidigt lite fånigt att ett land som till exempel Tyskland har en regel som förbjuder grupper på mer än 2 personer att samlas. Hur kan man kalla två personer för en grupp!
Även om alltfler förbud införs i Sverige som bygger på lagtvång och inte på frivillighet så är fortfarande den svenska linjen att människor ska använda sitt eget huvud och förstå att rätta sig efter de rekommendationer som myndigheterna utfärdar. Jag tror också att folk faktiskt gör det. Det finns säkert dumskallar som struntar i rekommendationerna och sprider smitta omkring sig men jag tror att det stora flertalet väljer att hålla sig undan, kanske till och med att stanna hemma.
Det är faktiskt tomt på folk utomhus och i affärer enligt de rapporter jag själv får. Men man kan aldrig veta. Samtidigt är tendensen just nu att Sverige successivt drar sig bort från den självvalda frivilliglinjen. Om smittspridningen fortsätter att öka kommer det sannolikt att bli fler förbud.
Själv sitter jag i frivillig karantän här hemma sen den 19 mars med undantag för några snabba skogspromenader. Det är jobbigt, tungt och deprimerande. Men jag, som faktiskt har dragits med en lättare förkylning i snart fyra veckor, vill inte riskera att smitta andra eller att själv bli smittad. Jag kan mycket väl bära på covid-19 men på en lindrig variant. Det får jag aldrig reda på om jag inte blir testad och det blir jag säkert inte.
Försiktighetsprincipen måste gälla – för alla.
Vi i Sverige är än så länge inte förbjudna att gå ut och promenera i vårsolen, ta en träningsrunda på löpslingan eller ta ut racercykeln eller mountainbiken och köra några mil. Det är det fina med den svenska linjen. Vi beordras inte utegångsförbud, vilket man gör i länder som Italien, Frankrike och Spanien. Jag har själv upplevt den spanska karantänen och vet hur det känns.
Det är orimligt att vecka efter vecka, månad efter månad stänga inne folk i deras bostäder utan möjlighet att få frisk luft och motion. Vad kommer utegångsförbudet att få för konsekvenser för den allmänna folkhälsan, både psykiskt och fysiskt? Jag vågar inte ens tänka på det. Brist på solljus och motion kommer att leda till D-vitaminbrist och kalkbrist, till högt blodtryck, fler fall av diabetes typ 2, sämre kondition och nedsatt funktion hos många organ, ökad fetma och kanske fler alkoholskador, eftersom många tröstar sig med att dricka ett eller två glas vin extra om dagen.
Att totalt stänga ner hela ekonomier, som man nu gör i Spanien, är också kapitalt vansinne. Spanien (och självklart även Italien) är inte Europas rikaste land precis utan kommer att fastna i en djup ekonomisk kris som det kommer att ta årtionden att hämta sig ifrån.
Även detta är något som den svenska regeringen har beaktat, trots att även vi ser hur antalet varsel ökar och antalet arbetslösa skjuter i höjden. Men frivilliglinjen kan i alla fall rädda en del företag från total undergång samtidigt som staten kommer att gå in med företagsstöd till dem som har drabbats. Sverige har fortfarande en stark ekonomi och kommer att klara det.
Jag tror att svenskar är en annan sorts människor än spanjorer, tyskar, italienare, fransmän men även norrmän och danskar. Svenskar har hög tillit till sina myndigheter. Ministerstyre är förbjudet enligt den svenska regeringsformen. Det gör att det är myndigheterna och inte statsministern som ska sköta krishanteringen. Det är bra. Då finns det därför en liten garanti för att det är vetenskapliga och folkhälsomässiga skäl som styr rekommendationerna och inte politisk ängslighet eller makthunger.
Svenska myndigheter har större makt än myndigheter i andra länder. Regeringen skriver regleringsbrev och utfärdar förordningar. Myndigheternas uppgift är att se till att förverkliga detta.
Vi svenskar är av tradition lydiga medborgare. De flesta av oss i alla fall. Vi lyssnar till goda råd och har i de flesta fall inget större behov av att protestera mot myndigheternas beslut.
Så är inte fallet i många andra europeiska länder, där myndighetsförakt och politikerhat är starkt utbrett. Det är inte konstigt. Flera europeiska länder styrdes för inte alls så länge sen av diktatorer (t ex Franco i Spanien). Många europeiska folk levde fram till 90-talet i statskontrollerade regimer (Polen, DDR, Baltikum, Ungern, Balkan, Ryssland, Ukraina, Vitryssland m fl). Grekland styrdes länge av en militärjunta liksom Portugal. I Sverige har vi inte upplevt ett liknande förtryck och har därför fortfarande förtroende för våra myndigheter.
Människor minns. De människor som levde i förtryck minns och hatar förtrycket. Det avspeglar sig säkert i en viss olydnad idag som kanske måste bromsas med tillfälligt hårdare regler. Allt har naturligtvis blivit mycket bättre i Europa idag men spåren av diktaturens hårda grepp finns fortfarande kvar. Vi ser t ex vad som händer i Ungern i dag med premiärministern Viktór Orban som mer och mer utvecklas till en diktator av den gamla sorten.
Sverige har till skillnad från både Norge och Danmark en lång historia av fred och frihet. Den har självklart format oss svenskar. Vi behöver inte vara ängsliga för att regering och myndigheter plötsligt bestämmer sig för att sätta tvångströjor på oss. Inte ännu i alla fall.
Ett bra exempel på den svenska frivilliglinjen – som inte minst statsepidemiolog Anders Tegnell ofta framhåller – är vaccinationerna av barn. 98 procent av alla svenska barn vaccineras. Frivilligt. Det finns ingen lag som tvingar föräldrarna att vaccinera sina barn. Föräldrarna själva förstår att det är bra för deras barn att inte bli svårt sjuka eller dö på grund av föräldrarnas ignorans.
Jag tror på den svenska linjen – än så länge i alla fall. Sen får Danmark och Norge tycka vad de vill.